regennacht
Ahoj,
bohužel se doby vyvolávání často uvádějí jen pro formáty KB a svitkové filmy. Chtěl bych teď vyvolat plochý film formátu 4x5" a zajímalo by mě, jestli musím film (kvůli menší ploše) vyvolávat kratší dobu, a pokud ano, v jakém poměru k hodnotám pro formáty KB a svitkové filmy.
Díky,
Paul
Andreas_23
Ahoj Paule,
pokud správně chápu chemické procesy, existuje pouze souvislost mezi koncentrací chemikálií (intenzitou procesů) a dobou vyvolávání, nikoli však souvislost mezi dobou a množstvím vývojky. Vzhledem k tomu, že u malého formátu filmu je skutečně méně plochy k vyvolání, mohlo by se stát, že vystačíš s menším množstvím kapaliny, přičemž je samozřejmě třeba dbát na to, aby jí bylo tolik, aby byl celý negativ ponořen ve vývojce.
Franz (cfb_de) ti to jistě dokáže přesně vysvětlit.
Já každopádně vyvolávám všechny formáty stejného typu filmu (KB, svitkový film, plochý film) se stejným ředěním a za stejnou dobu.
S pozdravem,
Andreas
cfb_de
Ahoj,
u některých výrobců existují rozdíly v emulzi mezi snímkovými, rolkovými a plochými filmy. Z toho vyplývají odlišné doby vyvolávání. Na digitaltruth.com k tomu ještě přibývá víra, láska a naděje většinou amerických amatérů.
Jelikož se ale ploché filmy stejně vyvolávají podle jejich expozice, těžko se tam obejdeš bez vlastního testování. To děláme všichni i u formátových filmů, protože tabulkové časy je třeba přizpůsobit individuálně s ohledem na rytmus převrácení, chyby teploměru, chyby ředění, přelévání a mnoho dalšího.
K možnému zkrácení, o kterém se zmínil Paul, mohu ale zcela jasně říci, že to *nesouvisí* s menší plochou filmu. (Pokud vůbec, tak s jinou emulzí u plochého filmu.)
Negativy se nevyvolávají a roztoky vývojky jsou při vyvolávání negativů tradičně (a aby proces zůstal zvládnutelný) naddimenzované. To znamená, že i při minimálním množství skončí v odtoku ještě dostatek funkční vývojky a ta odumře až v druhém ohybu kanálu pod hlavní ulicí.
Ergo: Používat kratší časy kvůli „ploše filmu“ je stejná blbost jako rozdíly v době vaření mezi 250 g a 500 g těstovin. Chemie vysvětlená prakticky :-)
S pozdravem,
Franz (náhodou odborník :-)
regennacht
Díky, takže (ať už je toho hodně nebo málo) těstoviny vždycky vařím al dente, že?! Tak to udělám.
hunnch
Díky, takže (ať už je toho hodně nebo málo) těstoviny vždy vařím al dente, že?! Tak to udělám.
Jasně, ale v odpovídajícím chemickém složení. Voda z kohoutku plus NaCl (kuchyňská sůl). Skvěle se hodí k telecímu masu s pikantní pepřovou omáčkou.
Hermannn
PS: Nechám to uvařit ;)
cfb_de
Vidíš, umím to chemicky správně vyvážit, takže umím i vařit :-)
„Miláčku, jak dlouho se to má smažit?“ „Dokud nebude hotové.“
S pozdravem
Franz
Otto
U filmů Ilford se v příslušných technických listech nerozlišuje mezi jednotlivými formáty filmů. U značky Foma jsem však zjistil značné rozdíly mezi filmy formátu KB a plochými filmy.
Jak již zmínil Franz, zejména u plochých filmů by se nemělo upustit od zkušebního vyvolání. Metoda vyvolávání, např. v nádrži nebo vaničce, a způsob pohybu mohou vést k odchylkám v době vyvolávání. U nádrží existují také různé konstrukční provedení s možností naklonění i bez ní.
S pozdravem,
Otto!
PeterVolkmar
Z toho vyplývá: Používat kratší časy kvůli „filmovým letům“ je stejná blbost jako rozdíly v době vaření mezi 250 g a 500 g těstovin. Chemie vysvětlená prakticky :-)
S pozdravem,
Franz (náhodou odborník :-)
V tom s tebou bohužel musím nesouhlasit, Franze. Když jsem začal testovat své ploché filmy, provedl jsem expozici na jednom listu pomocí Sensi a vyvolal ho s množstvím vývojky pro jeden film (= 4 listy). Poté, co jsem měl své časy, vložil jsem 4 listy a byly vyvolány příliš málo. Při dalším vyvolávání jsem použil 3 listy normálně exponované a jeden list exponovaný pomocí Sensi: výsledkem bylo perfektní vyvolání s expozicí -1,5 N.
Ale to mi musíš vysvětlit přesně ty ;-)
S pozdravem Peter
cfb_de
Ahoj Petere,
o jakou vývojku šlo? Jsi si jistý, že měla dostatečný objem? Například v mém Jobo 3006 se s roztokem RODINAL 1+50 ani nemusím pokoušet, pokud jsou v něm více než tři filmy.
To ale nemá moc společného s „úpravou doby vyvolávání“, ale je to spíš – abych zase použil přirovnání s těstovinami – problém následujícího druhu: Příliš mnoho těstovin a příliš málo vody v hrnci :-)
S pozdravem,
Franz
PeterVolkmar
Ahoj Franti,
byl to film Foma 100 v rozměru LQN. A množství stačilo jak na 4 snímky, tak samozřejmě i na jeden film ;-)
Myslím si, že vývojka je sice dimenzovaná na velkou kapacitu, ale jestli v ní je jeden nebo čtyři listy, je to pořádný rozdíl. Když vyvoláváš v základní roztoku jakékoli vývojky, musíš většinou přidat i více času.
S pozdravem Peter