Prodloužení doby vývoje není nutné. Stačí papír nechat vyvolat a je to. N113 připravuji v 10litrovém kanystru. Vydrží (a nezkazí se!) téměř rok, bez ochranného plynu, skleněných kuliček nebo skládacích lahví. Ještě se mi nikdy nestalo, že by se N113 nějak převrhl... ledaže by se do něj přidalo pořádné množství ustalovače...
Ahoj Uwe,
tak to je. Určité klasické vývojky vydrží téměř věčně. Z mé zkušenosti bych zde zmínil N113, Eukobrom nebo Paper Dur. Všechny jsou to klasické receptury bez velkých modernistických vychytávek.
Momentálně používám vlastní papírový vývoj: 7 g metolu, 7 g hydrochinonu, 65 g sušeného síranu sodného, 135 g sušeného sodíku, 3 g KBr na jeden litr (pro přípravu se údajně ředí v poměru 1+4, já používám 1+7). Tenhle roztok vydrží věčně, recept je z knihy „Weiss/Kahlau, Taschenbuch der Photographie, Humboldt Taschenbücher, 1958 Verlag Lebendiges Wissen GmbH München“.
Proč vydrží věčně? Jednak je v něm dost síranu. Roztok je v knize dokonce doporučován jako vývojka negativů a u mých ortofilmů vyvolaných podle oka (proto neznám časy) přináší dobré a jemné zrno.
Zadruhé se tehdy papírové vývojky hned nevylévaly, když začaly žloutnout. Jednak to pod červeným světlem v černých nebo červených miskách není vidět, jednak je roztok pak ještě zcela v pořádku. Papíry se totiž nevyvolávají podle stopek, ale až do konce.
Vyhazuji vývojku, když doba vyvolání u Vario Classic FB (mám ho ještě asi 30 m) překročí 45 sekund. 25–30 sekund je u tohoto papíru normální, minimálně tři minuty by se papír měl vyvolávat tak jako tak, protože v černých tónech se stále něco objevuje.
Při mém příštím vlastním přípravě vývojky na papír použiji místo 7 g metolu 0,5 g fenidonu. Pak by směs měla vydržet ještě déle, protože u tohoto složení je oxidace fenidonu žádoucí a teprve tak se dosáhne požadovaného účinku. Pokud to vyjde, budu mít za necelých čtyřicet eur dost chemikálií na vývojku na papír na příštích padesát let. Mohl bys mi tedy do té dřevěné bedny přidat ještě hydrochinon. Prý je to dobré pro pleť :-)
S pozdravem,
Franz