PeterVolkmar
Witam,
Już kilkakrotnie wywoływałem w ADX (głównie APX 100 i 400, FP4 oraz HP5) i zawsze uzyskiwałem doskonałe rezultaty. Wczoraj postanowiłem wypróbować w nim film 4x5' TMY. Po wywołaniu otworzyłem puszkę – przypomniało mi to film E-6 wyjęty z puszki. Dla pewności przygotowałem nowy utrwalacz (zawsze stosuję podwójne utrwalanie, tym razem przygotowałem oba na nowo) i ponownie utrwaliłem przez 2 minuty dwukrotnie. Opłukałem, zastosowałem środek zwilżający, otworzyłem puszkę – teraz przypominał raczej film czarno-biały wywołany w Tanolu.... Po wyschnięciu film ma bardzo szary podkład (chociaż TMY zazwyczaj jest bardzo przejrzysty), a ciemne obszary są raczej brązowo-szare. Czułość wynosi tylko 200 ASA. Ponieważ wywoływacz zazwyczaj działa bez problemów i zawsze uzyskiwałem dobre wyniki, nie powinno być możliwe, aby tak reagował z TMY. Film jest również świeży i całkowicie w porządku.
Jak to się mogło stać? Sprawdziłem potem puszkę, która ma wewnątrz powłokę srebrną. Czy to może być przyczyną? Dziwne tylko, że wcześniej nie miało to takich skutków. Jak mogę usunąć tę powłokę? Jakieś inne pomysły?
Wywoływanie odbyło się w pojemniku Jobo o pojemności 2500 ml z spiralą do filmów płaskich, obracanym przy 20°. 2 minuty do przodu, ADX A: 5,5 ml; B: 5,5 ml wody 260 ml 8 minut, 1 minuta zatrzymania, utrwalanie jak wyżej, płukanie 5 x 2 minuty, środek zwilżający 1 minuta.
Pozdrawiam, Peter
GeorgK
Witam.
Cóż, fakt, że wygląd filmu zmienił się między pierwszą a drugą próbą utrwalenia, najprawdopodobniej wskazuje na problem z utrwalaniem. Jeśli między pierwszym a drugim utrwaleniem upłynęło dużo czasu (i film był wystawiony na działanie światła), część halogenku srebra mogła zreagować z metalicznym srebrem, tworząc trwałą mgiełkę.
Jakiego utrwalacza (lub jakiego stężenia) używasz? Być może jest on zbyt słaby dla filmu Tmax; cztery minuty to i tak dość mało dla filmu z płaskimi kryształkami, niezależnie od tego, czy stosujesz utrwalanie jedno- czy dwukropkowe.
Test: wywołaj arkusz próbny i utrwalaj go w wysokim stężeniu utrwalacza (nie w rozcieńczeniu oszczędnościowym) przez co najmniej 5–7 minut, regularnie mieszając. Utrwalanie dwukrotne nie ma sensu, jeśli utrwalacz jest i tak świeży. To powinno zawęzić problem.
Pozdrawiam
Georg