Lemming
Ahoj všichni,
jsem tu na fóru nový a rád bych se krátce představil:
Pocházím z Mnichova, je mi 38 let a asi před 3 měsíci jsem se po zhruba 20leté pauze znovu pustil do vlastního vyvolávání černobílých filmů. Vzhledem k tomu, že výsledky byly hned na první pokus opět docela uspokojivé (je to asi jako jízda na kole, to se nezapomene), rád bych se nyní pustil do reverzního vyvolávání.
Nejprve jsem si asi přečetl všechny vlákna na toto téma zde na fóru.
Pár otázek však přesto zůstalo nezodpovězených:
1. Likvidace chemikálií:
Vývojky a ustalovací roztoky sbírat jako obvykle a odvézt na sběrný dvůr. To je jasné!
Ale co s bělicí lázní a čisticím roztokem?
V často zde citovaném článku „Kehret um“ se píše, že bělicí lázeň lze neutralizovat sodou a pak vyhodit do odpadu.
Co si o tom myslíte a jak se to dělá?
A co čisticí lázeň?
2. Stabilizační roztok E6? (Také z článku „Kehret um“)
Co to je? Kdy přidat? Jaký produkt? Likvidace?
3. Mezipřesvětlení se zdá být složitým tématem.
Svůj první pokus začnu s 40W halogenovou žárovkou při 2x3 minutách.
Návrhy na vylepšení?
4. Jelikož budu pracovat s Foma Kitem, vyvstává na závěr otázka:
první pokusy s Agfa SCALA nebo s Foma R 100?
Co se doporučuje začátečníkovi v této oblasti?
Moc děkuji za vaše odpovědi!
S pozdravem
Leming
cfb_de
Ahoj Lemmingu,
k likvidaci: Co se týče bělicí lázně, plně souhlasím s Romanem a Michaelem. U čisticí lázně záleží na situaci: Jsou v ní jen stopy rozpuštěného stříbra -> do odpadu. Plave-li v ní polovina filmové emulze: nebezpečný odpad.
Kromě toho v mnoha obcích pro malé množství rozumně platí: vývojka -> odpad. A jak si doma snadno a jednoduše připravit ustalovač, to najdeš ve Stefanově sbírce odkazů www.stefanheymann.de, kde jsou odkazy na rozsáhlé diskuse v paralelním fóru.
S pozdravem,
Franz
Lemming
Ahoj,
tak, první čtyři filmy jsou vyvolané!
Dva Agfa SCALA a dva Forma R.
Scaly se povedly. Sám jsem byl docela překvapený, že to hned napoprvé vyšlo tak dobře.
Ale Formy se úplně nepovedly. Světlé partie jsou úplně vybělené a mají nahnědlý nádech.
Proč? Agfy i Formy jsem vyvolal úplně stejně.
Poradí mi někdo?
S pozdravem
Josef
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
HenningH
Ahoj Josefe,
je možné, že se manganistan draselný nerozpustil správně?
To by pak způsobilo, že se exponované stříbro nevybělilo správně, a tak vzniká při druhé expozici tenhle solarizační efekt... (nebo něco podobného...).
Zvláštní, že u filmů SCALA to fungovalo...
S pozdravem
Henning
Lemming
Díky, Henningu, za rychlou odpověď.
Jo, to s manganistanem draselným mě taky napadlo, ale jak ho mám rozpustit? Nalít ho do bělicí lázně a několikrát promíchat – co jiného se dá ještě udělat?
Wolfgg
Josef: Je manganistan draselný v hrubém nebo jemném zrnu? Asi jen u průhledné nádoby (skleněné) lze při pohledu zdola na dno zjistit, zda se vše rozpustilo, tedy zda na dně již nejsou vidět žádné klesající částice, když přestanete míchat.
S pozdravem Wolfgang