Lemming
Witam wszystkich,
jestem nowy na tym forum i chciałbym się krótko przedstawić:
Pochodzę z Monachium, mam 38 lat i około 3 miesiące temu, po około 20-letniej przerwie, ponownie zacząłem samodzielnie wywoływać filmy. Ponieważ wyniki od razu były całkiem zadowalające (to chyba jak jazda na rowerze, nie da się tego zapomnieć), chciałbym teraz spróbować swoich sił w wywoływaniu odwróconym.
Na początek przeczytałem chyba wszystkie wątki na ten temat tutaj na forum.
Jednak kilka pytań pozostało bez odpowiedzi:
1. Utylizacja chemikaliów:
Wywoływacz i utrwalacz zbieramy jak zwykle i oddajemy do punktu zbiórki surowców wtórnych. To jasne!
Ale co z kąpielą wybielającą i oczyszczającą?
W często cytowanym tutaj artykule „Kehret um” jest napisane, że kąpiel wybielającą można zneutralizować sodą, a potem wylać do zlewu.
Co o tym sądzicie i jak to się robi?
A co z kąpielą oczyszczającą?
2. Roztwór stabilizatora E6? (Również z artykułu „Kehret um”)
Co to jest? Kiedy dodawać? Jaki produkt? Utylizacja?
3. Naświetlanie pośrednie wydaje się być tematem złożonym.
Swoje pierwsze próby rozpocznę od lampy halogenowej o mocy 40 W przy 2 x 3 minuty.
Jakieś sugestie dotyczące ulepszeń?
4. Ponieważ będę pracował z zestawem Foma, pojawia się na koniec pytanie:
pierwsze próby z Agfa SCALA czy z Foma R 100?
Co polecacie początkującym w tej dziedzinie?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Leming
cfb_de
Cześć Lemming,
co do utylizacji: w przypadku kąpieli wybielającej całkowicie zgadzam się z Romanem i Michaelem. W przypadku kąpieli oczyszczającej to zależy: jeśli w wodzie są tylko ślady srebra – do zlewu; jeśli pływa w niej połowa emulsji filmowej – odpady specjalne.
Ponadto w wielu gminach w przypadku niewielkich ilości nadal obowiązuje zasada: wywoływacz -> zlew. A jak w prosty sposób przygotować utrwalacz w domu, dowiesz się z linków Stefana www.stefanheymann.de, gdzie znajdziesz odniesienia do obszernych dyskusji na tym temat na równoległym forum.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Lemming
Cześć,
No to pierwsze cztery rolki są wywołane!
Dwie Agfa SCALA i dwie Forma R.
SCALA wyszły świetnie. Sam byłem dość zaskoczony, że od razu tak dobrze się udało.
Ale Forma R kompletnie się nie udały. Jasne partie są całkowicie prześwietlone i mają brązowawy odcień.
Dlaczego? Wywołałem zarówno Agfy, jak i Formy w identyczny sposób.
Czy ktoś ma jakąś radę!
Pozdrawiam
Josef
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
HenningH
Cześć Josef,
czy to możliwe, że nadmanganian potasu nie rozpuścił się prawidłowo?
W rezultacie naświetlone srebro nie zostało odpowiednio wybielone, co spowodowało ten efekt solaryzacji podczas drugiego naświetlania... (czy coś w tym rodzaju...).
Dziwne, że w przypadku filmów SCALA wszystko poszło dobrze...
Pozdrawiam serdecznie
Henning
Lemming
Dzięki, Henning, za szybką odpowiedź.
Tak, też pomyślałem o nadmanganianie potasu, ale jak go rozpuścić? Wlać do kąpieli wybielającej i kilkakrotnie wymieszać – co jeszcze można zrobić?
Wolfgg
Josef: Czy nadmanganian potasu ma gruboziarnistą czy drobnoziarnistą konsystencję? Prawdopodobnie tylko w przypadku przezroczystego naczynia (szklanego) można sprawdzić, patrząc od dołu na dno, czy wszystko się rozpuściło, czyli czy po zaprzestaniu mieszania na dnie nie widać już osiadających cząstek.
Pozdrawiam, Wolfgang