DieterSchuld
Ahoj Mirko,
včera večer jsem vyvolal dva snímky formátu CMS 20 v jedné dvojité kazetě, tedy za identických podmínek. Jeden se silně zvlňuje, druhý téměř vůbec. Při sušení visí přímo vedle sebe. Den předtím jsem je vyndal z mrazáku, provedl expozici a následující den, tedy včera večer, vyvolal. Mám na nich zátěž, ale...
S pozdravem
Dieter Schuld
orwograph
No, možná si teď udělám dost nepřátel, ale v čem je tady problém? Mnoho filmů, které rád používám, má tendenci se vlnit. Týká se to především ruských výrobků, kterým zjevně chybí jakákoli emulze proti vlnění. Když jsem před lety začal fotografovat na tento materiál, zeptal jsem se v ruské fotolaboratoři jednoho „starého mazáka“, co se dá proti vlnění dělat – podíval se na mě překvapeně a odpověděl mi následující:
Držte (nejlépe právě vysušený) neřezaný film jednou rukou za jeho konec (kde je připevněna lepicí páska, která držela film na jádru) a s trochou šikovnosti ho naviňte emulzí ven, aniž byste se dotkli oblastí, které obsahují snímky. Takto se stane, že delší úvodní část filmu bez snímků leží na vnější straně takto navinuté role – roličku lze nyní bez obav uchopit prsty a zasunout do prázdné filmové krabičky. Poškrábe se a zanechá otisky prstů pouze ta část, kterou později stejně odříznete. Celek nechte asi 24 hodin v filmové krabičce. Délku této doby je však třeba vyzkoušet – některé filmy jsou v závislosti na nosném materiálu hladké již po 12 hodinách, jiné až po 2 dnech. Filmy na bázi acetátu se vyhlazují znatelně rychleji než ty na bázi PET. Odvláknění je „hotové“, když film při otáčení otevřené krabičky vypadne bez dlouhého tahání. Pokud počkáte příliš dlouho, může se stát, že se film po této akci sroluje opačným směrem :) – podle mých zkušeností je také lepší, když film po vysušení nesrolujete příliš dlouho. Pokud je úplně suchý, odvíjení jde hůře než s _lehkou_ zbytkovou vlhkostí.
Odvažte se! Dělám to téměř s každým filmem (jen FP4 a barevné filmy mám opravdu rovné, všechny ostatní jsou více či méně srolované) a nikdy nedošlo k mikroprasklinám, odlupování emulze, škrábancům (při správném navíjení) a podobným hrůzám. A od té doby je pro mě problém srolovaných filmů cizí slovo... jen to zabere trochu času. Kdo chce nebo musí své filmy hned po vyvolání nastříhat na krátké proužky, má skutečně problém.
Všechno nejlepší!
Peter.
DieterSchuld
Ahoj Petere,
vlastně o žádný problém nejde.
Jen mě překvapuje, že Mirko tvrdí, že jeho filmy visí naprosto rovně a napnutě. To bych také rád. Navíc jsou tyto filmy ze stejné šarže, což poznám podle čísla na bočním pruhu. A skutečně jsem vyvolal dva z této šarže v jedné dvojité krabičce, tedy za stejných podmínek, a –
jeden se extrémně vlní a druhý téměř vůbec!!! Zázrak, výrobní vada, nebo ???
Ten nápad s navíjením vyzkouším, za to každopádně děkuji.
S pozdravem
Dieter Schuld
Wolfgg
A bouřlivé svitkové filmy, které se mají po vyvolání znovu navinout na papír obráceně, tedy přesně tak, jak byl film původně připevněn k papíru, jen teď emulzí k papíru. Tak se zaručeně nezpůsobí poškození vrstvy ani otisky prstů.
S pozdravem Wolfgang
Wolf_XL
>Jeden se extrémně vlní a druhý skoro vůbec!!! Zázrak –
...ne nutně – možná jeden film pochází ze začátku masterové role a druhý z jejího konce. Tam by mohly panovat odlišné podmínky, které by to vysvětlovaly.