rolleifreak
Ahoj všichni,
jak docílím takového efektu, jako je na přiloženém příkladu?
Můj nápad: rozptýlené světlo při fotografování, pravděpodobně vysoce citlivý film 400 ASA,
expozice – vývojka negativů?
Při zvětšování byla zřejmě zvolena ostrá gradace.
Díky a pozdravy
Rolleifreak
Urnes
Širokoúhlý objektiv, clonit, ostře oříznout. V tomto příkladu si ale musíš dát pozor, abys případně korigoval expozici směrem nahoru kvůli velkému množství bílé.
€
Renate
Vysoce citlivé filmy obvykle poskytují jemné snímky s bohatou škálou odstínů šedé, zatímco filmy s nízkou citlivostí mají spíše tendenci k tvrdému zobrazení. To je také jeden z důvodů, proč mi v ledničce, respektive v mrazáku, stále leží pár rolí CHS 25 a film PanF u mě do fotoaparátu putuje jen zřídka.
€
S pozdravem
€
Renate
Wolfgg
Ahoj Rolleifreaku,
trochu teorie:
Kontrast motivu = kontrast objektu * kontrast osvětlení
Na snímku nevidím žádné stíny, tj. kontrast osvětlení se blíží hodnotě 1, světlo dopadá ze všech směrů stejně jako při zatažené obloze (není vidět sluneční disk), takže platí:
Kontrast motivu = kontrast objektu
tj. na film se dostane téměř pouze vlastní kontrast objektu, tedy jas barev. Kdyby světlo přicházelo i ze země, nebyly by vidět ani vlny na bílém oblečení.
Pokud se takový motiv normálně vyvolá a zvětší, výsledek je nudně nevýrazný. Zkušený fotograf prodlouží vyvolávání filmu, optimální by byl postup podle zónového systému, při kterém se i u tohoto motivu plně využije černá křivka filmu. Při zvětšování se pak gradace papíru zvýší tak, až jsou stíny trochu příliš hluboké (utopené).
Zobrazení světel však trochu připomíná rozdělenou expozici: gradace ve stínech mi připadá tvrdší než ve světlech. To znamená: 2 expozice, nejprve taková, aby světla byla podle přání pěkně detailní, ale stíny byly příliš světlé, pak druhá s vysokou gradací, která stíny ztmaví, ale světla ponechá beze změny. To samozřejmě funguje pouze s papírem s proměnlivou gradací. Vyzkoušejte to a uvidíte.
S pozdravem Wolfgang
Olivinyl
Ahoj Rolleifreaku,
?
podobného vzhledu jsem dosáhl s Rollei 400S / Superpan 200 / Agfa ASP 400S. Filmy tohoto typu se zvýšenou citlivostí na červené světlo mají tendenci se v světlech rozpadat, tedy vytvářet větší hustotu, než by se obvykle žádalo. Pokud tyto filmy vyvoláváš pomocí vývojek jako RODINAL/ADONAL 1+25–1+50 nebo Xtol v neředěné formě, dochází k tomu, že světla vyběhnou, tedy nevykazují žádné detaily. Pokud zkrátíš dobu vyvolávání, citlivost filmu výrazně klesne, světla budou lépe vykreslená, ale stíny ztratí detaily.?
Chceš skenovat nebo vyvolávat?
S těmito filmy jsem trochu experimentoval a pokud máš zájem, mohu ti nabídnout ověřené doby vyvolávání.
Tyto filmy však zkreslují barevné podání/zobrazení!
?
LG Oliver?