MirkoBoeddecker
Již více než 8 měsíců máme na skladě celý zbývající zásob Polywarmton mat (PE a baryt).
Prodeje jsou zatím natolik nízké, že bych každému potenciálnímu novému výrobci tohoto papíru důrazně nedoporučoval investici přesahující 250 EUR.
Zároveň se na fórech po celém světě všemožně naříká, jak strašná je krach společnosti Forte a jak moc nám Polywarmton chybí.
Nějak mi to všechno nesedí a velmi by mě zajímalo, zda zde vůbec ještě existuje skutečná poptávka, nebo zda jste mezitím všichni přešli na alternativy.
S pozdravem,
Mirko
kugelfisch
„Mně to nějak nesedí a moc by mě zajímalo, jestli tu vůbec ještě existuje skutečná poptávka, nebo jestli jste mezitím všichni přešli na alternativy.“
Proč to nesedí? Když je firma stejně mrtvá, raději se včas rozhlédneš po alternativách – než zavře i Foma nebo bude muset být zastaven nový projekt MCP/MCC ;-)
Ještě mám doma Polywarmton, až se to spotřebuje, už si ho nebudu objednávat.
Pozdravy
Alex
orwograph
U mě je tomu právě naopak: hledám barytový papír s teplým tónem a vysokým kontrastem, protože dosud pracuji hlavně s papírem ORWO s pevnou gradací (baryt), který je navíc studeně černý. Nemohu si však dovolit/nechci si pořídit papír z nejvyšší cenové kategorie, protože celé mé „frontendové“ vybavení (fotoaparát, objektivy, vývojové chemikálie a nakonec i moje zkušenosti) lze v nejlepším případě označit za poloprofesionální. Proto dělám kompromisy. :) MCC z testu se mi velmi líbilo, až na to, že emulze mi podle mého vkusu trochu příliš přilnula k sušící utěrce mého horkého lisu. Papír ORWO se dá přilepit mnohem snadněji a na povrchu je také výrazně méně chmýří.
Ale zpět k tématu: minulý týden jsem v Moskvě koupil v obchodě dva nové druhy papírů, které se mi cenově líbily a které teď nejprve vyzkouším (Slavich Bromportrait/Baryt Warmton kartonové tloušťky, normální kontrast, 10×15 cm, 25 listů za 2,50 eura a Fomabrom Variant 30×40 cm, 10 listů za 8 eur).
Škoda, že ses mi před odjezdem do Moskvy neozval, jinak bych ti mohl ještě něco vyhledat. Zvláště na ten levný Slavich Warmtonbaryt jsem zvědavý.
Kromě toho se u vás ještě musím stát zákazníkem, nějak mám zatím ještě trochu zábrany kvůli prvnímu nákupu, minimální hodnotě objednávky, poštovnému atd. Raději bych se u vás zastavil v obchodě, až budu zase v Berlíně.
Peter.
ThomasLoos
No, já používám Forte PWT 14 FB velmi rád a ještě mi ho trochu zbylo. PWT 14 PE jsem nedávno vyzkoušel poprvé a také bych ho rád používal i nadále. Zatím jsem se po alternativách ještě nerozhlížel, ale brzy s tím začnu.
Papíry s matným povrchem jsem dosud nikdy nepoužíval a vzhledem k tomu, že zatím neexistují žádné konkrétní náznaky, že by se tento papír měl znovu vyrábět, nechtěl jsem je teď poprvé testovat, alespoň ne za běžnou cenu. To je pro mě vlastně ten problém.
Pokud by bylo předvídatelné, že někdo obnoví výrobu tohoto papíru, používal bych ho i nadále a koupil bych si i zbývající zásoby.
U Agfy to ostatně nebylo jinak. Od té doby, co sám používám zvětšovací přístroj v temné komoře, pracuji vždy s MCP. Po krachu Agfy jsem se nejprve rozhlížel po alternativách a teprve když se loni ukázalo, že budete v produkci tohoto papíru pokračovat, začal jsem nakupovat i zbytkové zásoby MCP. S MG IV jsem si stejně nemohl zvyknout, takže MCP a MCC si určitě koupím i jako ADOX.
cfb_de
Ahoj Mirko,
prostě nemám rád matný papír. Kdyby byl lesklý, už byste mi dávno něco prodali.
S pozdravem,
Franz
Rodinal
Ahoj Mirko,
v tom máš pravdu, že si stěžování a obchodní realita zase jednou nejdou dohromady, a jak to bývá, nejen v tomto případě.
Proč už u mě není Polywarmtone:
- Matný papír mi přijde, no, ne zrovna přitažlivý
- Po různých problémech s fixací se tomuto papíru vyhýbám. (I přes nejsilnější a nejdelší fixaci nabral růžový nádech nebo vybledl)
- Zásadně už nevyprodávám zbytkové zásoby/konkursní zboží.
Kdy už konečně přijde nový Adox MCP/MCC?
Tady je to přece podobné, více než 2 roky po zániku Agfaphoto je toho papíru stále spousta a APX rovnou tuny.
Komu to prospívá?
Nikomu!
Ani těm, kteří to vyráběli (ti byli stejně propuštěni), ani těm, kteří provozují výprodej zbytků, protože přidaná hodnota je podstatně menší, ani těm, kteří to mají kupovat, protože sázejí na mrtvého koně.
A nejméně těm, kteří ještě aktivně vyrábějí!
Promiň, ale s každým zakoupeným APX atd., nastříhaným z pochybných master rolí, můžeš rovnou vystřelit salvu směrem k Ilford & Co.
Rodinal
.... Ještě chvála novému filmu Adox Easy Print 311/312 (alias Kentmere VC Select) – velikosti balení a cena jsou více než příjemné; zejména u větších formátů se mi při mém objemu práce balení po 10 kusech velmi hodí.
TA
Ahoj Mirko,
myslím, že to opravdu záleží hlavně na povrchu :) . PW RC byl můj absolutně nejoblíbenější PE papír, ale jen v lesklém provedení. Jednou jsem si objednal i krabičku v matném provedení, ale ta mě nepřesvědčila. To určitě nebylo kvůli samotnému PW, ale spíš proto, že asi nemám rád matné papíry. Když jsem si po krachu Forte chtěl rychle vytvořit malou zásobu, zavolal jsem vám, ale ani PE, ani baryt už nebyly k dispozici v lesklém provedení. Tak jsem dal šanci papírům od Fomy. Fomabrom Variant 3 se mi líbí :) a už se těším na verzi IV, která má vyjít v průběhu roku.
S pozdravem
taher
wschwetz
Před nějakou dobou jsem nakoupil celou hromadu papíru PW, lesklého i trochu matného, takže ho ještě mám. Jelikož se už nevyrábí, používám ho jen zřídka (šetřím si ho na ty správné snímky) a většinou pracuji s MCP.
Určitě si ještě koupím nějakou tu matnou PE. Nedávno jsem na ni zvětšil, no, takovou morbidní zátiší, a dopadlo to velmi dobře. Zátiší se mi na matném podkladu většinou líbí víc. Portréty fotím velmi zřídka, ale myslím, že i na to je to lepší než lesklý podklad, tak to taky někdy vyzkouším.
Dosud jsem používal lesklý Polywarmton spíše na suché krajiny a některé průmyslové ruiny. Brzy chci zvětšit průmyslové ruiny také na matném papíře a uvidím, jak to vypadá. Podle toho, jak to dopadne, si objednám ještě matný papír.
Mým osobním rozhodnutím však mezitím je, že chci používat pouze papíry, pro které existují nastavení Heiland Splitgrade, nebo mi distributor sdělí funkční (!) nastavení, i když má jedna šarže větší odchylky od standardu. Nemám ani čas, ani chuť se s tím tak dlouho trápit (to platí i pro negativní filmy, co se týče kvality pokynů ke zpracování).
Kromě toho mi starý Polykaltton v N113 chybí přinejmenším stejně jako PW.
Wilf
Urnes
Myslím si, že nikdo nechce kupovat papír, který už v dlouhodobém horizontu nebude k dostání. Já sám jsem si už před 2 lety při první insolvenci udělal zásoby. Ty mi asi ještě chvíli vydrží. Nicméně PW ve formátu 24x30 momentálně není k dispozici ani v lesklém provedení. Musel jsem ho chvíli hledat, než jsem v laboratoři našel ještě jednu krabici.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Ahoj všichni,
děkuji za zpětnou vazbu. Je tu opravdu všechno možné ;-)
Papír PW je zřejmě minulostí. Ať už přijde cokoli a od kohokoli, co má „nahradit“ Forte PW, bude to zcela nový papír, který v sobě spojí co nejvíce pozitivních vlastností bývalého papíru Forte, ale bude pocházet z jiného zdroje.
S pozdravem,
Mirko
Urnes
Je to přece úplně jednoduché, Mirko.
Papír s teplým odstínem na pevném podkladu, který se používá pro lith-print, a který se dá ohýbat, jak se ti zlíbí, a je k dispozici, kdykoli ho potřebuješ. :)
S pozdravem Sven.
bernhardmangelsgmxde
Vlastně hledám papír PE s matným povrchem a (v ideálním případě) v teplých odstínech, který by příliš nezatížil studentskou peněženku... zkrátka: hledám PW v matném provedení. V katalogu je ale uvedeno: „Povrch: lesklý“; plastově lesklý... to není nic pro mě. (pozn.: Baryt lesklý: To nemůžu..., zůstane jen matný)
Pokud jsem to v diskusi správně pochopil, je to vlastně k dispozici jen v matném provedení? Pokud ano: Upravte záznam v katalogu a já si to při příští objednávce koupím...
(A k tomu ještě pár APX, to se dá morálně ospravedlnit. Ten film mám rád, a když teď stojí méně, je to pro mě dobré. Pro prodejce to také nemá smysl, když jim to zboží zkazí).
Pokud ten papír později nebude k dispozici... tak prostě nebude, ale místo něj bude něco podobného.
Buchtnix
Za měsíc spotřebuji v průměru 25 listů formátu 24x30 z řady FPW2 (polomatný). Rád bych ho používal i nadále, zejména proto, že má velmi dobrý poměr cena/výkon. Fomatone PE má sice také své kouzlo, ale je dvakrát tak drahý. Kromě Fomatone PE neznám žádný jiný PE papír s teplým tónem. Takže buď sbohem teplé tóny, nebo koupit Splitgrade – při těchto cenových rozdílech se mi Splitgrade při mém objemu fotografií amortizuje nejpozději po 3 letech.
S pozdravem Steffen