MirkoBoeddecker
Od ponad 8 miesięcy mamy na magazynie całe pozostałe zapasy papieru Polywarmton matowego (PE i barytowego).
Jak dotąd sprzedaż jest na tak niewielką skalę, że musiałbym zdecydowanie odradzić każdemu potencjalnemu nowemu producentowi tego papieru inwestycję powyżej 250 euro.
Jednocześnie na forach internetowych na całym świecie narzeka się na wszystkie możliwe sposoby, jak straszna jest upadłość firmy Forte i jak bardzo brakuje nam papieru Polywarmtone.
Jakoś to wszystko nie pasuje mi do siebie i bardzo by mnie interesowało, czy w ogóle istnieje tu jeszcze rzeczywiste zapotrzebowanie, czy też wszyscy przestawiliście się już na alternatywne rozwiązania.
Pozdrawiam,
Mirko
kugelfisch
„Jakoś mi to wszystko nie pasuje i bardzo by mnie interesowało, czy w ogóle istnieje tu jeszcze rzeczywiste zapotrzebowanie, czy też wszyscy już przestawiliście się na alternatywne rozwiązania”.
Dlaczego to się nie zgadza? Jeśli firma i tak jest skończona, lepiej rozejrzeć się za alternatywami na czas – zanim Foma też zamknie działalność lub nowy projekt MCP/MCC będzie musiał zostać wstrzymany ;-)
Mam jeszcze w domu Polywarmton, a kiedy się skończy, nie będę zamawiać kolejnej partii.
Pozdrawiam
Alex
orwograph
W moim przypadku jest odwrotnie: szukam papieru barytowego o ciepłej tonacji i wielokontrastowego, ponieważ do tej pory pracowałem głównie na papierze ORWO o stałej gradacji (barytowym), który dodatkowo jest czarny na zimno. Nie mogę/nie chcę jednak kupować papieru z segmentu wysokich cen, ponieważ cały mój „front-end” (aparat, obiektywy, chemia do wywoływania i wreszcie moje doświadczenie) można w najlepszym razie określić jako półprofesjonalny. Dlatego idę na ustępstwa. :) Papier MCC z testu bardzo mi się podobał, z wyjątkiem tego, że emulsja, jak na mój gust, zbyt mocno przykleja się do suchej ściereczki mojej prasy na gorąco. Papier ORWO przykleja się znacznie łatwiej i odpowiednio mniej, ponieważ na powierzchni jest znacznie mniej kłaczków.
Wracając do tematu: w zeszłym tygodniu kupiłem w Moskwie dwa nowe rodzaje papieru, które spodobały mi się cenowo i które teraz zamierzam przetestować (Slavich Bromportrait/Baryt Warmton o grubości kartonu, normalny kontrast, 10*15 cm, 25 arkuszy za 2,50 euro oraz Fomabrom Variant 30*40 cm, 10 arkuszy za 8 euro).
Szkoda, że nie odezwałeś się do mnie przed wyjazdem do Moskwy, bo inaczej mógłbym jeszcze coś dla Ciebie sprawdzić. Szczególnie ciekawi mnie ten tani papier Slavich Warmtonbaryt.
Poza tym muszę jeszcze zostać waszym klientem, bo jakoś mam jeszcze małe opory przed pierwszym zakupem, minimalną wartością zamówienia, kosztami wysyłki itp. Wolałbym raczej wpaść do waszego sklepu, jak będę znowu w Berlinie.
Peter.
ThomasLoos
Cóż, bardzo chętnie używam papieru Forte PWT 14 FB i mam go jeszcze trochę. Niedawno po raz pierwszy przetestowałem PWT 14 PE i również chętnie bym go dalej używał. Jak dotąd nie rozglądałem się jeszcze za alternatywami, ale wkrótce zamierzam to zrobić.
Papierów z matową powierzchnią jeszcze nigdy nie używałem i nie chciałem ich teraz testować po raz pierwszy, biorąc pod uwagę, że na razie nie ma konkretnych przesłanek, że papier ten będzie ponownie produkowany, a przynajmniej nie w normalnej cenie. To właśnie jest dla mnie problem.
Gdyby było wiadomo, że ktoś wznowi produkcję tego papieru, nadal bym go używał i kupiłbym teraz pozostałe zapasy.
W przypadku Agfy było zresztą podobnie. Odkąd sam powiększam zdjęcia w ciemni, zawsze pracowałem z MCP. Po upadku Agfy najpierw rozglądałem się za alternatywami i dopiero gdy w zeszłym roku stało się jasne, że będziecie nadal produkować ten papier, zacząłem kupować również resztki MCP. Z MG IV i tak nie mogłem się pogodzić, więc MCP i MCC na pewno kupię wtedy również jako ADOX.
cfb_de
Cześć Mirko,
Po prostu nie lubię matowego papieru. Gdyby był błyszczący, już dawno byście mi coś sprzedali.
Pozdrawiam,
Franz
Rodinal
Cześć Mirko,
masz rację, że narzekania i rzeczywistość biznesowa po raz kolejny nie idą w parze, i jak to często bywa, nie tylko w tym przypadku.
Dlaczego nie kupuję już Polywarmtone:
- Papier matowy nie wydaje mi się, cóż, zbyt atrakcyjny
- Po różnych problemach z utrwalaniem trzymam się z daleka od tego papieru. (Pomimo najsilniejszego i najdłuższego utrwalania nabierał różowego odcienia lub wykazywał efekt „kwiatowania”)
- Z zasady nie kupuję już wyprzedaży zapasów/towarów z likwidacji.
Kiedy pojawi się nowy Adox MCP/MCC?
Tutaj jest podobnie, ponad 2 lata po upadku Agfaphoto wciąż jest mnóstwo tego papieru, a APX wręcz w tonach.
Komu to służy?
Nikomu!
Ani tym, którzy to produkowali – i tak zostali zwolnieni – ani tym, którzy zajmują się wyprzedażą resztek, bo wartość dodana jest znacznie mniejsza, ani tym, którzy mają to kupować, bo walczą na przegranych froncie.
A już najmniej tym, którzy nadal aktywnie produkują!
Przepraszam, ale z każdym zakupionym APX itp., wycięty z wątpliwych rolek master, możesz od razu wystrzelić salwę w kierunku Ilford & Co.
Rodinal
... Chciałbym jeszcze pochwalić nowy film Adox Easy Print 311/312 (znany również jako Kentmere VC Select) – wielkość opakowań i cena są więcej niż korzystne, zwłaszcza w przypadku większych formatów, gdzie przy moim tempie pracy opakowania po 10 sztuk są bardzo praktyczne.
TA
Cześć Mirko,
Myślę, że to naprawdę przede wszystkim kwestia wykończenia :) . PW RC był moim absolutnie ulubionym papierem PE, ale tylko w wersji błyszczącej. Zamówiłem kiedyś też pudełko w wersji matowej, ale nie przekonało mnie. Na pewno nie chodziło o sam papier PW, tylko o to, że po prostu nie lubię papierów matowych. Kiedy po upadku Forte chciałem szybko zgromadzić mały zapas, zadzwoniłem do was, ale ani PE, ani baryt nie były już dostępne w wersji błyszczącej. Postanowiłem więc dać szansę papierom Foma. Fomabrom Variant 3 bardzo mi się podoba :) i już nie mogę się doczekać wersji IV, która ma pojawić się w ciągu roku.
Pozdrawiam
taher
wschwetz
Jakiś czas temu kupiłem sporą ilość papieru PW, zarówno błyszczącego, jak i nieco matowego, więc jeszcze go mam. Ponieważ nie jest już produkowany, rzadko go używam (oszczędzam na odpowiednie zdjęcia) i zazwyczaj pracuję z papierem MCP.
Na pewno kupię jeszcze trochę papieru PE matowego. Niedawno powiększyłem na nim, no cóż, coś w rodzaju mrocznej martwej natury i wyszło bardzo dobrze. Uważam, że martwa natura zazwyczaj lepiej wygląda na matowym papierze. Bardzo rzadko robię portrety, ale myślę, że w tym przypadku też jest to lepsze niż błyszczący papier, więc chcę to kiedyś wypróbować.
Do tej pory używałem błyszczącego papieru Polywarmton raczej do suchych krajobrazów i niektórych ruin przemysłowych. W najbliższym czasie chcę powiększyć ruiny przemysłowe również na papierze matowym i zobaczyć, jak to wygląda. W zależności od tego, jak to wyjdzie, zamówię jeszcze papier matowy.
Jednak moim osobistym postanowieniem jest teraz, że chcę używać tylko papierów, dla których dostępne są ustawienia Heiland Splitgrade lub dystrybutor poda mi działające (!) ustawienie, nawet jeśli dana partia wykazuje większe odchylenia od standardu. Nie mam ani czasu, ani ochoty na takie majstrowanie (dotyczy to również filmów negatywowych w odniesieniu do jakości instrukcji obróbki).
Poza tym brakuje mi starego Polykaltton w N113 co najmniej tak samo, jak PW.
Wilf
Urnes
Myślę, że nikt tak naprawdę nie chce kupować papieru, który w dłuższej perspektywie nie będzie już dostępny. Sam zaopatrzyłem się już 2 lata temu, podczas pierwszej upadłości. To powinno wystarczyć jeszcze na jakiś czas. Jednak obecnie PW w formacie 24x30 nie jest już dostępne w wersji błyszczącej. Musiałem trochę poszukać, zanim znalazłem jeszcze jedno opakowanie w laboratorium.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć wszystkim,
dzięki za opinie. Jest tu naprawdę wszystko ;-)
Papier PW to już chyba przeszłość. Cokolwiek i od kogokolwiek pojawi się jako „zamiennik” papieru Forte PW, będzie to zupełnie nowy papier, który połączy w sobie jak najwięcej pozytywnych cech dawnego papieru Forte, ale będzie pochodził z innego źródła.
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
To przecież proste, Mirko.
Papier o ciepłej tonacji na mocnym podłożu, który jest używany do lith-printu, kiedy tylko chcesz, i jest pod ręką, kiedy go potrzebujesz. :)
Pozdrawiam, Sven.
bernhardmangelsgmxde
Właściwie to szukam papieru PE o matowej powierzchni i (w najlepszym razie) w ciepłym odcieniu, który nie nadwyręży zbytnio studenckiego portfela... Mówiąc wprost: szukam PW w wersji matowej. W katalogu jest jednak napisane: „Powierzchnia: błyszcząca”; plastikowy połysk... to nie dla mnie. (uwaga: barytowy błyszczący: nie mogę..., pozostaje tylko matowy)
Jeśli dobrze zrozumiałem dyskusję, to w rzeczywistości jest on dostępny tylko w wersji matowej? Jeśli tak jest: poprawcie wpis w katalogu, a ja kupię go przy następnym zamówieniu...
(I do tego jeszcze kilka APX, mogę to moralnie uzasadnić. Lubię ten film, a jeśli teraz kosztuje mniej, to mi to pasuje. Sprzedawcom też nic nie daje, jeśli ten towar się psuje).
Jeśli później ten papier już nie będzie dostępny... to po prostu go nie będzie, ale na pewno pojawi się coś podobnego.
Buchtnix
Średnio zużywam 25 arkuszy papieru FPW2 (półmatowego) w formacie 24x30 miesięcznie. Chętnie nadal bym go używał, zwłaszcza że stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Fomatone PE ma co prawda swój urok, ale jest dwa razy droższy. Poza Fomatone PE nie znam żadnego innego papieru PE o ciepłej tonacji. A więc albo pożegnać się z ciepłą tonacją, albo kupić Splitgrade – przy takich różnicach cenowych Splitgrade zwróci się przy mojej wydajności fotograficznej najpóźniej po 3 latach.
Pozdrawiam, Steffen