Zkoušel už někdo vyvolat barevný film místo barevného vývojky černobílou vývojkou?
Nemyslím tím vyvolat ho jako černobílý film, ale vyměnit vývojku.
Taky tomu úplně nerozumím. V čem je rozdíl?
Zajímalo by mě, zda vznikají barviva, nebo ne. Někteří vývojci černobílých filmů totiž také používají
deriváty látek z barevných vývojek jako vývojovou látku (p-fenylendiamin).
Někdo mi jednou řekl, že pH (a pravděpodobně i koncentrace p-fenylendiaminu) rozhodují o tom, zda se barviva vytvoří. Musel jsem to přesto nutně vyzkoušet sám a vyvolal jsem film C-41 v Emofinu, který je také založen na p-fenylendiaminu. Samozřejmě z toho nevzešel barevný snímek, ale černobílý. Stříbro jsem sice nevybělil, ale kdyby vznikla barva, bylo by to při skenování stejně vidět.
Dále by mě zajímalo, jak je zajištěno, že diafilmy při prvotním vyvolání nevytvářejí
barviva.
Je to docela jednoduché – první vývojka je černobílá vývojka, která není vůbec schopná vytvářet barviva. Ta pouze zajistí, že vznikne negativní obraz, takže halogenid stříbra v emulzi již není citlivý na světlo při (případné chemické) druhé expozici. Při tomto procesu se tedy vytvoří negativ z negativu, který při následném barevném vyvolání poskytne barevný pozitivní obraz. Následující bělicí lázeň přemění černé kovové stříbro zpět na stříbrnou sůl, kterou poté (nebo současně, pokud se používá bixová lázeň) vyplaví ustalovač. Při primárním vyvolání vznikl pouze stříbrný (černobílý) obraz, při sekundárním vyvolání barevný obraz, který se až do bělícího ustalování překrývá se stříbrným obrazem.
Ještě by mě zajímalo, jaké jsou požadavky na černobílý první vývoj, resp. zda k tomu mohu použít jakýkoli černobílý vývoj, např. abych ovlivnil denzitu (push/pull) a kontrast. Nebo zda takovým prvním vývojem např. zbytky v emulzi chemicky zničím druhý vývoj... Jinými slovy: mohu s RODINALEM a sadou C-41 více či méně správně vyvolat diapozitiv, nebo tím jen zničím druhý/barevný vývoj? Muselo by být také zajištěno, že první vývoj je velmi dobře vypláchnutý, než provedu druhé osvětlení, aby při druhém osvětlení nebylo vše už černé :) – to musím někdy vyzkoušet...
Peter.