Czy ktoś z was wywoływał kiedyś film kolorowy nie przy użyciu wywoływacza do filmów kolorowych, a przy użyciu wywoływacza do filmów czarno-białych?
Nie mam tu na myśli wywołania go jako filmu czarno-białego, tylko zamianę wywoływacza.
Ja też tego do końca nie rozumiem. Jaka jest różnica?
Ciekawi mnie, czy powstają barwniki, czy nie. Ponieważ niektóre wywoływacze czarno-białe wykorzystują przecież
pochodne substancji wywoływacza kolorowego jako substancję wywołującą (p-fenylenodiaminę).
Ktoś mi kiedyś powiedział, że to wartość pH (i prawdopodobnie również stężenie p-fenylenodiaminy) decyduje o tym, czy powstają barwniki. Mimo to musiałem koniecznie sam to wypróbować i wywołałem film C-41 w Emofinie, który przecież również opiera się na p-fenylenodiaminie. Oczywiście nie wyszedł kolorowy obraz, tylko czarno-biały. Nie wyblakłem wprawdzie srebra, ale gdyby powstał kolor, i tak byłoby to widoczne na skanie.
Ponadto interesuje mnie, w jaki sposób gwarantuje się, że filmy slajdowe nie tworzą barwników podczas pierwszego wywoływania
.
To całkiem proste – pierwszy wywoływacz to wywoływacz czarno-biały, który w ogóle nie jest w stanie tworzyć barwników. Dba on tylko o to, by powstał obraz negatywowy, tak aby halogenek srebra w emulsji nie był już światłoczuły podczas (ewentualnie chemicznej) drugiej ekspozycji. W ten sposób powstaje negatyw z negatywu, który w następującym po nim wywoływaniu barwnym daje kolorowy obraz pozytywowy. Następująca po tym kąpiel wybielająca przekształca czarne metaliczne srebro z powrotem w sól srebra, którą utrwalacz następnie (lub jednocześnie, jeśli stosuje się kąpiel Bix) wypłukuje. W pierwszym wywoływaniu powstał tylko obraz srebrny (czarno-biały), w drugim – obraz barwny, który nakłada się na obraz srebrny aż do momentu wybielania i utrwalania.
Ciekawi mnie jeszcze, jakie wymagania są stawiane pierwszemu wywoływaczowi czarno-białemu, czy też czy mogę użyć dowolnego wywoływacza czarno-białego, np. w celu wpłynięcia na gęstość (push/pull) i kontrast. Albo czy takim pierwszym wywoływaczem, np. przez pozostałości w emulsji, chemicznie niszczę drugi wywoływacz... Innymi słowy: czy mogę mniej więcej poprawnie wywołać film slajdowy przy użyciu RODINALU i zestawu C-41, czy też tylko zniszczę w ten sposób wywoływacz drugiego etapu/kolorowy? Trzeba by też upewnić się, że wywoływacz pierwszego etapu jest bardzo dobrze wypłukany przed naświetleniem drugiego etapu, aby podczas naświetlania drugiego etapu nie stało się już wszystko czarne :) – muszę to kiedyś wypróbować...
peter.