milkymichi
Ahoj všichni!
Chtěl bych natočit film s výrazným kontrastem, který by trochu připomínal starší filmy ze 70. a 80. let (např. filmy o Pumucklovi, pokud je někdo zná).
Co by se k tomu hodilo víc, Kodak Vision, Fujicolor 64 D nebo Eterna?
Nebo by pro tyto účely bylo lepší pracovat s pozitivním materiálem?
K dispozici mám formáty Super 8 a 16 mm.
Za odpovědi budu vděčný.
michi :unsure
Gast
S filmem 64D si vybíráš jeden z filmů s nejjemnějším zrnem, které jsou k dispozici vedle Vision2 50D. Jemné zrno není nutně charakteristickým rysem tehdejších televizních filmů. Měl bys spíše sáhnout po velmi citlivých typech filmů, kde je zrno o něco hrubší.
Obvykle jsou i současné 16mm produkce – včetně těch pro televizi – poněkud přeexponovány a poté promítány s takovým gama, že obraz působí spíše bledě. V té době se zpravidla prováděla normální expozice a snímání probíhalo na promítacích zařízeních (Flying Spot).
To je ale jen jeden z aspektů, který těmto filmům dodával jejich vzhled. K tomu se přidávalo i odlišné osvětlení. Skutečnost, že se dnes používá mnohem více kinematografických reflektorů a jiných plošných světel s neobvyklými barevnými spektry, má velký vliv. Tehdy se prostě nasměrovaly reflektory s umělým světlem a v pozadí v okně se často nechávalo denní světlo.
I výprava byla jiná.
Mimochodem, zvuk je také aspekt, který velmi ovlivnil atmosféru starých seriálů. Porovnej si zvuk starých dílů seriálu Tatort ze 70. let s novými.
Pumuckl se mimochodem nenatáčel na reverzní film, jak to bylo u jiných produkcí zcela běžné. Možná to bylo kvůli animacím, které se dělaly v České republice, že se muselo natáčet na negativ.
Celkově vzato: Je to spíše otázka výpravy a osvětlení. Nové filmové emulze – a už vůbec nový Vision3 500 ASA – jsou téměř stejně jemné a mají stejně velký kontrastní rozsah jako tehdejší filmy 100 ASA. Zkus trochu experimentovat s podexponováním (ale nejdřív normálně)...
milkymichi
Ahoj!
Moc děkuji za tvou odpověď.
Víš náhodou, co se používalo při natáčení filmů o Pumucklovi (kamery, formát, filmový materiál)?
To by mě už dlouho moc zajímalo.
K tématu osvětlení:
Jaký je vlastně rozdíl mezi dřívějšími a dnešními exteriérovými záběry (ulice, příroda)?
Mám málo praktických zkušeností, proto se ptám na tolik věcí ;)
Mým cílem je prostě natočit několik krátkých filmů (jako koníček, ne jako hlavní zaměstnání), které by se však kvalitou mohly měřit s profesionálními snímky. (Záběry přírody, kratší scény s lidmi a podobně.)
Důležitá je pro mě však vždy atmosféra, která ve scéně panuje.
Střízlivé dokumentární záběry, které připomínají video, se mi nelíbí.
S pozdravem,
Michael