milkymichi
Cześć wszystkim!
Chciałbym nakręcić film o ostrym kontrastie, który przypominałby nieco starsze produkcje z lat 70. i 80. (np. filmy o Pumucklu, jeśli ktoś je zna)
Co byłoby bardziej odpowiednie: Kodak Vision, Fujicolor 64 D czy Eterna?
A może w tym przypadku lepiej byłoby pracować z materiałem pozytywowym?
Do dyspozycji mam formaty Super 8 i 16 mm.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
michi :unsure
Gast
Wybierając model 64D, sięgasz po jeden z filmów o najdrobniejszym ziarnie, jaki istnieje obok Vision2 50D. Drobne ziarno niekoniecznie jest cechą charakterystyczną ówczesnych filmów telewizyjnych. Lepiej sięgnąć po bardzo czułe rodzaje filmów, w których ziarno jest nieco grubsze.
Zazwyczaj również współczesne produkcje 16 mm – w tym te telewizyjne – są nieco prześwietlone, a następnie wyświetlane z taką krzywą gamma, że obraz staje się raczej blady. W tamtych czasach zazwyczaj stosowano normalne naświetlanie i skanowano na urządzeniach do mieszania (Flying Spot).
To jednak tylko jeden z aspektów, który sprawiał, że te filmy wyglądały tak, jak wyglądały. Do tego dochodziło jeszcze inne oświetlenie. Fakt, że obecnie stosuje się znacznie więcej reflektorów kinowych i innych świateł płaskich o nietypowych spektrach barwnych, ma duże znaczenie. W tamtych czasach po prostu kierowano na obiekty reflektory sztucznego światła, a w tle, w oknie, chętnie pozostawiano światło dzienne.
Również scenografia była inna.
Nawiasem mówiąc, dźwięk jest również aspektem, który miał bardzo duży wpływ na nastrój w starych serialach. Porównaj brzmienie starych odcinków serialu „Tatort” z lat 70. z nowymi.
Nawiasem mówiąc, serial „Pumuckl” nie został nakręcony na filmie odwracalnym, co było dość powszechne w przypadku innych produkcji. Być może animacje, które powstawały w Czechach, wymagały kręcenia na negatywie.
Podsumowując: jest to raczej kwestia scenografii i oświetlenia. Nowe emulsje filmowe – a już na pewno nowa Vision3 500 ASA – są prawie tak delikatne i mają tak duży zakres kontrastu, jak dawne filmy 100 ASA. Poeksperymentuj trochę z niedoświetleniem (ale na początek normalnie)...
milkymichi
Cześć!
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czy wiesz może, jakiego sprzętu użyto przy kręceniu filmów o Pumucklu (kamery, format, materiał filmowy)?
Zawsze bardzo mnie to interesowało.
A jeśli chodzi o oświetlenie:
Jaka jest właściwie różnica między dawnymi a dzisiejszymi zdjęciami plenerowymi (ulica, przyroda)?
Mam niewielkie doświadczenie praktyczne, dlatego zadaję tyle pytań ;)
Moim celem jest po prostu wyprodukowanie kilku filmów krótkometrażowych (jako hobby, nie jako główny zawód), które jednak pod względem jakości mogłyby konkurować z profesjonalnymi produkcjami. (Ujęcia przyrody, krótsze sceny z ludźmi itp.)
Zawsze jednak ważna jest dla mnie atmosfera panująca w danej scenie.
Nie podobają mi się surowe ujęcia dokumentalne, które przypominają nagrania wideo.
Pozdrawiam,
Michael