DieterSchuld
Vážení členové fóra,
jak zabraňujete tomu, aby se CMS 20 po zaschnutí takhle svinul?
Už jsem na něj zavěsil závaží a pod něj jsem postavil kbelík s horkou vodou.
S pozdravem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
ADOX CMS 20 €
Nemáme žádný film, který by odpovídal popisu.
NC emulze na zadní straně je prvotřídní.
Určitě nejde o omyl?
S pozdravem,
Mirko
DieterSchuld
ADOX CMS 20 ???
Nemáme žádný film, který by byl rovnější.
NC emulze na zadní straně je prvotřídní.
Určitě nejde o záměnu?
S pozdravem,
Mirko
ADOX CMS 20 ???
Nemáme žádný film, který by se k tomu hodil.
NC emulze na zadní straně je mistrovská.
Určitě nejde o záměnu?
S pozdravem,
Mirko
Ahoj Mirko,
tento film nepoužívám poprvé a na kazetě i na perforaci je skutečně uvedeno ADOX CMS 20. Vyvolal jsem už i různé CMS 20, které leží naprosto rovně. Ale ty dva, které jsem teď vyvolal, se stočí tak silně, že se acetátový obal převaluje. Provedl jsem expozici asi před třemi měsíci a vyvolal až teď. Je to tím?
S pozdravem
Dieter Schuld
cfb_de
Ahoj Dietere,
jen pro přesnost: nejde o acetát. Díky inovacím společnosti Kodak dnes fotíme i na jemně válcované jednorázové PET láhve :-)
Měl jsem podobné problémy s citlivostí tohoto filmu. Od té doby v koupelně vypínám topení a poté sprchou nasytím vzduch vodní párou (mlha musí zůstat stabilní). Teprve pak zavěsím film do sprchového koutu. Nahoře na ramínko, dole připevním běžnou plastovou sponku.
Funguje to perfektně. A druhý den ráno je film bez prachu a suchý, stejně jako celá koupelna. Občas tam přidám i svůj ibišek, který z toho má také velkou radost.
S pozdravem,
Franz
DieterSchuld
Ahoj Franti,
jen aby bylo jasno,
obal, ve kterém jsou uloženy filmové pásky, je z acetátu.
Jen mě udivuje následující: Není to první CMS 20, který zpracovávám, a je jich spousta, které byly zpracovány ve stejné místnosti a jsou naprosto rovné. Zda rozdíl ve vlhkosti vzduchu asi 15 % (nyní 50 %, tehdy asi 60–65 %) může způsobit tak velký rozdíl, nebo zda to ve skutečnosti nesouvisí se skladováním mezi expozicí a zpracováním (dobré tři měsíce)?
S pozdravem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Ahoj Dietere,
to, co popisuješ, ve mně vyvolává jednu domněnku.
V oběhu máme nesprávně označené filmy ADOX Ortho. Výrobce na ně omylem exponoval CMS.
Je to uvedeno i na kazetě.
Jedná se samozřejmě o úplně jiný film (i když ani ten není nutně známý svou tendencí k zvlnění).
Není možné, že bys je náhodou zaměnil s těmi s CMS?
Jinak jsem také bezradný.
Všechny filmy, které jsem dosud použil (cca 120 kusů), ležely bezchybně rovně.
S pozdravem,
Mirko
DieterSchuld
Ahoj Mirko,
hned po tvém e-mailu jsem se znovu podíval do své fotolaboratoře a prohlédl si ty kazety. Na obou kazetách je skutečně a bez pochyb napsáno „CMS 20“ a totéž je uvedeno i na perforaci. Jedná se však o druhou šarži CMS 20, kterou jsem objednal později než tu předchozí. Označil jsem obě víčka. Jsem zvědavý na další film, který pak vyvinu hned jako exponovaný film, aniž by dlouho ležel v kazetě. Co mám dělat?
S pozdravem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Ahoj Dietere,
dnes jsem vyvolal dva snímky na formátu CMS 20. V suchém zimním vzduchu a v sušárně bez zvlhčování vzduchu. Vše v pořádku, snímky jsou dokonale rovné.
Nevím, co ti mám poradit...
Byly ty ostatní snímky v pořádku?
S pozdravem,
Mirko
DieterSchuld
Ahoj Dietere,
dnes jsem vyvolal dva snímky CMS 20. V suchém zimním vzduchu a sušením v sušárně bez zvlhčování vzduchu. Vše v pořádku, snímky jsou dokonale rovné.
Nevím, co ti mám poradit...
Byly ostatní snímky v pořádku?
S pozdravem,
Mirko
Ahoj Mirko,
dosud zpracované filmy CMS 20 jsou všechny bezchybné. Mohlo by to být tím, že na zadní straně chybí emulze NC? Jak to ale zjistit?
S pozdravem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Ahoj Dietere,
ne, to není možné. Emulze NC je v každém případě vždy na povrchu.
Všechny dosud prodané CMS navíc pocházejí ze stejné šarže. Fólie jsou naprosto identické, změnily se pouze kazety.
S pozdravem,
Mirko
SamuliSchielke
Včera jsem vyvolal roli filmu CMS20; na krabičce je napsáno CMS20 a na filmu je také CMS20. Když jsem je včera sušil, zvlnily se jako o život – dneska ale, poté co strávily noc v obalech, už leží mnohem rovněji. Úplně rovný to ale ještě není. Je možné, že film při sušení prostě dost citlivě reaguje na čas a klimatické podmínky?
Jinak je to mimochodem skvělý film.
Samuli
DieterSchuld
Ahoj Samuli,
co se týče kvality filmu pro mou práci, naprosto s tebou souhlasím. Proto s tím pořád experimentuji. Nejraději bych stál v Berlíně vedle Mirka a sledoval, co dělá, aby jeho filmy ležely naprosto rovně. Nezbývá mi než se divit.
Teď k navíjení:
Nedávno jsem vyvolal film CMS 20, který nebyl zmrazený a byl vyvolán večer v den pořízení snímků. Silně se navíjel, ale ne tak extrémně.
Poté, po asi třech hodinách schnutí, jsem film ručně navinul opačně, takže na vnější straně byl začátek filmu, a pak jsem ho na asi 24 hodin vložil do filmové kazety. Zpočátku byl úplně rovný, ale časem se zase trochu zkroutil. S tím jsem spokojený.
Další pokus bude následující:
Navinu film do cívky na vyvolání opačně, než jsem to dělal dosud. A to konkrétně vrstvou ven, tedy proti směru jeho tendence k zvlnění. A pak… Jsem zvědavý.
Stále zvlněný, pak na dva dny do kazety. A pak??? No jo!
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Nejraději bych stál v Berlíně vedle Mirka a sledoval, co vlastně dělá, že se mu filmy vyvíjejí naprosto rovně. Nezbývá mi než se divit.
To se dá snadno vysvětlit:
Nejprve vyvoláváme ručně v nádobě Jobo 1510 s vývojkou CMS, zastavíme proces a poté filmy přendáme z fixační lázně do sušícího zařízení. Tam visí ve tvaru písmene U emulzní stranou ven a pomalu se suší v sušárně směsí filtrovaného čerstvého vzduchu a cirkulujícího vzduchu.
Poté obvykle visí v U ještě 30 minut, než jsou nařezány (v závislosti na pracovním vytížení).
V naší vlastní laboratoři máme průchodnost cca 1–3 filmy týdně, protože služba pro CMS právě teprve začíná.
Následující faktory jsou známými vlivy na sklon filmu k zvlnění:
1) Vlhkost vzduchu a teplota okolí při sušení
2) Jak dlouho byl film v kazetě (platí však pouze pro filmy, které skutečně ležely ve skříni roky nebo desetiletí)
3) Smáčedlo
4) Orientace filmu při sušení
Jednou se mi podařilo narovnat Svema film, který měl silnou tendenci k rolování, tím, že jsem ho sušil ve spirále s emulzní stranou ven a pomocí vějíře.
S pozdravem,
Mirko