DieterSchuld
Drodzy użytkownicy forum,
jak zapobiegacie zwijaniu się materiału CMS 20 po wyschnięciu?
Przymocowałem już do niego obciążniki i postawiłem pod nim wiadro z gorącą wodą.
Z poważaniem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
ADOX CMS 20 €
Nie mamy w magazynie żadnej kliszy tego typu.
Emulsja NC na odwrocie jest naprawdę świetna.
Na pewno nie pomyliliście?
Pozdrawiam,
Mirko
DieterSchuld
ADOX CMS 20 ???
Nie mamy żadnego filmu, który leżałby płasko.
Emulsja NC na odwrocie jest na najwyższym poziomie.
Na pewno nie pomyliliśmy produktów?
Pozdrawiam,
Mirko
ADOX CMS 20 ???
Nie mamy filmu o tej nazwie.
Emulsja NC na odwrocie jest na najwyższym poziomie.
Na pewno nie ma pomyłki?
Pozdrawiam,
Mirko
Cześć Mirko,
nie używam tego filmu po raz pierwszy i na kasecie oraz na perforacji rzeczywiście widnieje napis „ADOX CMS 20”. Wywoływałem już różne rolki CMS 20, które leżały całkowicie płasko. Jednak te dwie, które właśnie wywołałem, zwijają się tak mocno, że acetatowa osłona się przewraca. Naświetliłem je około trzech miesięcy temu i dopiero teraz je wywołałem. Czy to może być przyczyną?
Pozdrawiam
Dieter Schuld
cfb_de
Cześć Dieter,
żeby wszystko było jasne: to nie jest octan. Dzięki innowacji firmy Kodak fotografujemy teraz również na cienko walcowanych, jednorazowych butelkach z PET :-)
Miałem podobne problemy z ekwiwalentem czułości tej kliszy. Od tamtej pory wyłączam ogrzewanie w łazience, a potem nasycam powietrze parą wodną pod prysznicem (mgła musi pozostać stabilna). Dopiero wtedy wieszam film w kabinie prysznicowej. U góry na wieszaku, a u dołu przypinam zwykłą plastikową klamrę.
Działa idealnie. A następnego ranka film jest suchy i wolny od kurzu, tak jak cała łazienka. Od czasu do czasu stawiam tam też mój hibiskus, który też jest z tego bardzo zadowolony.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
DieterSchuld
Cześć Franz,
żeby wszystko było jasne,
osłonka, w której znajdują się paski filmu, jest wykonana z octanu.
Zastanawia mnie tylko jedno: to nie jest pierwszy CMS 20, który obrabiam, a jest sporo takich, które były obrabiane w tym samym pomieszczeniu i są idealnie płaskie. Czy różnica wilgotności powietrza wynosząca około 15% (obecnie 50%, wówczas około 60–65%) ma tak duże znaczenie, czy też przyczyną jest faktycznie przechowywanie między naświetlaniem a obróbką (dobrze trzy miesiące)?
Z poważaniem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Cześć Dieter,
To, co opisujesz, nasuwa mi pewną myśl.
W obiegu mamy nieprawidłowo oznaczone filmy ADOX Ortho. Producent przypadkowo naświetlił je jako CMS.
Jest to również zaznaczone na kasecie.
To oczywiście zupełnie inny film (choć niekoniecznie słusznie uznawany za podatny na zwijanie się).
Czy przypadkiem nie mylisz ich z filmami z oznaczeniem CMS?
W przeciwnym razie nie mam żadnego pomysłu.
Wszystkie filmy, z których dotychczas korzystałem (około 120 sztuk), leżały idealnie płasko.
Pozdrawiam,
Mirko
DieterSchuld
Cześć Mirko,
zaraz po otrzymaniu Twojego maila ponownie poszedłem do mojego laboratorium fotograficznego i sprawdziłem kasety. Na obu kasetach rzeczywiście widnieje napis „CMS 20”, podobnie jak na perforacji. Chodzi jednak o drugą partię kaset „CMS 20”, którą zamówiłem później niż poprzednią. Oznaczyłem każdą z pokrywek. Nie mogę się doczekać kolejnego filmu, który wywołam od razu jako naświetlony, bez długiego przechowywania w kasecie. Co należy zrobić?
Z poważaniem
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Cześć Dieter,
Wywołałem dzisiaj dwa filmy CMS 20. W suchym powietrzu w pomieszczeniu zimowym, susząc je w szafce suszącej bez nawilżania. Wszystko w porządku, leżą idealnie płasko.
Nie wiem, co ci doradzić...
A pozostałe filmy były w porządku?
Pozdrawiam,
Mirko
DieterSchuld
Cześć Dieter,
Wywołałem dzisiaj dwa filmy CMS 20. W suchym powietrzu zimowego pomieszczenia i przy suszeniu w szafie suszarniczej bez nawilżania powietrza. Wszystko w porządku, leżą idealnie płasko.
Nie wiem, co ci doradzić...
Czy pozostałe filmy były w porządku?
Pozdrawiam,
Mirko
Cześć Mirko,
wszystkie dotychczas wywołane filmy CMS 20 są bez zarzutu. Czy to możliwe, że brakuje emulsji NC na odwrocie? Jak to jednak sprawdzić?
Pozdrawiam
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Cześć Dieter,
Nie, to niemożliwe. Emulsja NC jest w każdym przypadku zawsze na wierzchu.
Wszystkie sprzedane dotychczas zestawy CMS pochodzą z tej samej partii. Folie są całkowicie identyczne, zmieniono jedynie kasety.
Pozdrawiam,
Mirko
SamuliSchielke
Wczoraj wywołałem rolkę CMS20; na opakowaniu widnieje napis „cms20”, a na samym filmie również „cms20”. Wczoraj, kiedy je suszyłem, zwijały się jak mistrzowie świata – dziś jednak, po nocy spędzonej w kopertach, leżą już znacznie lepiej. Jednak do idealnego wypoziomowania jeszcze daleko. Czy to możliwe, że podczas suszenia film po prostu dość wrażliwie reaguje na upływ czasu i warunki klimatyczne?
Poza tym to świetny film.
Samuli
DieterSchuld
Cześć Samuli,
całkowicie zgadzam się z Tobą, jeśli chodzi o jakość filmu do moich prac. Dlatego wciąż eksperymentuję. Najchętniej stanąłbym w Berlinie obok Mirko i przyglądał się, co on robi, żeby jego filmy leżały idealnie płasko. Mogę się tylko dziwić.
A teraz przejdźmy do zwijania:
Niedawno wywołałem film CMS 20, który nie był zamrożony i został wywołany wieczorem tego samego dnia, w którym został nakręcony. Mocno się zwijał, ale nie aż tak bardzo.
Następnie, po około trzech godzinach schnięcia, nawinąłem film ręcznie w drugą stronę, tak aby początek filmu znajdował się na zewnątrz, a potem włożyłem go na około 24 godziny do kasety filmowej. Początkowo był całkiem prosty, ale z czasem znów się nieco wygiął. Jestem z tego zadowolony.
Następna próba będzie wyglądała następująco:
Nawijam film na szpulę wywoływacza odwrotnie niż dotychczas. Mianowicie stroną z warstwą na zewnątrz, czyli w kierunku przeciwnym do jego skłonności do zwijania się. A potem… Jestem ciekawy.
Nadal zwijany, potem na dwa dni do kasety. A potem??? No cóż!
Dieter Schuld
MirkoBoeddecker
Najchętniej stanąłbym w Berlinie obok Mirko i przyglądał się, jak on to robi, że jego filmy są idealnie płaskie. Mogę tylko się dziwić.
Łatwo to wyjaśnić:
Najpierw wywołujemy ręcznie w pojemniku Jobo 1510 przy użyciu wywoływacza CMS, zatrzymujemy proces, a następnie przenosimy filmy z utrwalacza do urządzenia do suszenia. Tam są one układane w kształcie litery U stroną emulsji na zewnątrz i powoli suszone w suszarce przy użyciu mieszanki przefiltrowanego świeżego powietrza i powietrza z recyrkulacji.
Następnie zwykle wiszą jeszcze przez 30 minut w układzie U, aż do momentu cięcia (w zależności od natężenia pracy).
W naszym własnym laboratorium mamy przepustowość około 1-3 filmów tygodniowo, ponieważ usługa dla CMS dopiero się rozpoczęła.
Następujące czynniki mają znany wpływ na skłonność filmu do zwijania się:
1) Wilgotność powietrza i temperatura otoczenia podczas suszenia
2) 4) Ułożenie filmu podczas suszenia
Kiedyś udało mi się uzyskać płaski film Svema, który miał silną tendencję do zwijania się, susząc go w spiralę stroną emulsyjną na zewnątrz za pomocą wentylatora.
Pozdrawiam,
Mirko