luxikon
Cześć,
Jesienią ubiegłego roku wywołałem film HP5 w roztworze Promicrol o mocy N+2 i uzyskałem doskonałe wyniki.
Od tamtej pory nie miałem okazji używać tego wywoływacza.
Czy ktoś ma doświadczenie z Promicrolem i może mi powiedzieć, czy po prawie pół roku wywoływacz nadal nadaje się do użytku?
Od tamtej pory przechowywałem „resztki” w butelce z klapką, z niewielką ilością powietrza na powierzchni.
Pozdrawiam
Klaus
zensusa
Cześć Klaus,
Właśnie wywołałem dwie klisze APX w roztworze Promicrol 1:14. Wywoływacz (1 litr) został zakupiony w styczniu 2007 roku. Ma więc rok, jest jeszcze w jednej czwartej pełny i jest *chroniony gazem*. Jednak już wtedy przelałem go od razu do brązowej szklanej butelki. Podobnie jak wszystkie moje wywoływacze, stoi w lodówce. Zakładam, zwłaszcza że używam Promicrolu tylko do niektórych filmów, że zużyję go do połowy roku. Wtedy wytrzymał półtora roku. Z mojego praktycznego doświadczenia wynika, że przy odpowiednim obchodzeniu się Promicrol wytrzymuje dwa lata bez utraty jakości!
Jeśli twój wywoływacz przestał działać już po kilku tygodniach, to znaczy, że jakoś go *zepsułeś* albo źle się nim zajmowałeś java script:emoticon(':)', 'smid_3')
Przelej go do szklanej butelki, dobrze schłodź i na wierzchu nałóż Protectan, wtedy wywoływanie będzie działać przez długi czas.
Pozdrawiam
Lothar