pbpb
Ahoj! Má tu někdo podrobnější informace o spektrální citlivosti papíru Adox Nuance? Předpokládám, že je citlivý přibližně v rozmezí 380–500 nm, stejně jako jiné papíry s pevnou gradací, ale existují k tomu přesnější měření? Zejména: lze na tomto papíře zvětšovat, i když se využívá pouze spektrální rozsah >475 nm?
V každém případě to sám vyzkouším a podám zde zprávu. Důvodem mé otázky je následující: Chtěl bych na tomto papíře zvětšovat fotografie vyvolané ve Finolu, ale bohužel mám příliš vysokou hustotu skvrn, takže kontrast negativů je pro papír G2 příliš vysoký, a to i při použití měkkého papírového vývojky (Separol Soft). Nechci barvu dodatečně zeslabovat. Napadlo mě však, že bych při zvětšování mohl případně odfiltrovat spektrální oblast s vysokou hustotou barvy a zvětšovat tak prakticky s čistou hustotou stříbra, která má nižší kontrast než spektrální oblast modrého světla s kratší vlnovou délkou. V profesionálním spektrofotometru jsem změřil absorpční spektrum filmu Adox CHS50 po vyvolání v Finolu. V rozmezí 350–450 nm je plató vysoké hustoty skvrny, poté pokles až k 500 nm na čistou hustotu stříbra. V rozmezí 450–500 nm by tedy bylo možné zvětšení, pokud by papír v tomto rozsahu vykazoval dostatečnou citlivost. V tomto případě by se tedy dalo pomocí vhodných okrajových barevných filtrů pohodlně provést zvětšení s proměnným kontrastem na papír s pevnou gradací! Nikdy jsem o tom neslyšel, ale v zásadě by to mělo fungovat.
S pozdravem Patrick