pbpb
Witam! Czy ktoś z Was ma dokładniejsze informacje na temat czułości spektralnej papieru Adox Nuance? Zakładam, że jest on czuły w zakresie około 380–500 nm, podobnie jak inne papiery o stałej gradacji, ale czy są dostępne dokładniejsze pomiary? A konkretnie: czy można wykonywać powiększenia na tym papierze, nawet jeśli wykorzystuje się tylko zakres spektralny >475 nm?
W każdym razie sam to przetestuję i opowiem o tym tutaj. Oto kontekst mojego pytania: chciałbym powiększać na tym papierze zdjęcia wywołane w Finolu, ale niestety mam zbyt wysoką gęstość plam, przez co kontrast negatywów jest zbyt wysoki dla papieru G2, nawet przy użyciu łagodnego wywoływacza do papieru (Separol Soft). Nie chcę osłabiać gęstości plamki po fakcie. Ale wpadłem na pomysł, że podczas powiększania mogę ewentualnie odfiltrować zakres spektralny o wysokiej gęstości plamki, a następnie powiększać praktycznie czystą gęstością srebra, która ma przecież mniejszy kontrast niż zakres spektralny niebieskiego światła o krótszej fali. Zmierzyłem w profesjonalnym spektrofotometrze widmo absorpcyjne filmu ADOX CHS50 po wywołaniu w Finolu. W zakresie 350–450 nm plateau o wysokiej gęstości plam, a następnie spadek do 500 nm do czystej gęstości srebra. W ten sposób w zakresie 450–500 nm możliwe byłoby powiększenie, o ile papier wykazuje tu jeszcze wystarczającą czułość. W tym przypadku można by więc, wybierając odpowiednie filtry barwne krawędziowe, wygodnie wykonać powiększenie o zmiennym kontraście na papierze o stałej gradacji! Nigdy o tym nie słyszałem, ale w zasadzie powinno się udać.
Pozdrawiam, Patrick