piu58
Vážení fotografové,
již mnoho let používám papír Foma Variant PE. Zpracoval jsem několik tisíc listů a tento papír dobře znám. Vzhledem k tomu, že se cena v loňském roce výrazně zvýšila, a protože rád zkouším nové věci, objednal jsem si také balení nového papíru Easy Print. Po telefonu mi bylo řečeno, že se liší tím, že je „o něco jasnější“.
Můj první dojem:
- Papír je při stejném filtrování tvrdší, minimálně o jeden stupeň. To ale není žádný problém.
- Easy Print reaguje slaběji na filtrování, podle prvního odhadu jen asi z poloviny tak silně. To znamená, že nelze dosáhnout extrémních filtrací extra/ultrahard a extra soft. Tam ale žádný rozumný člověk nepracuje, ale upravuje negativní proces.
- Maximální černá je dobrá, diferenciace světel je také dobrá. V tomto ohledu je to vzorový papír.
- Na jednom z 5 listů, které dnes prošly mou chemikálií, byla vada. Pracuji velmi čistě a už roky se mi to nestalo. Přesto nemohu zcela vyloučit, že to byla nějakým způsobem moje chyba. Pokud se to stane tu a tam a příliš se to neopakuje, není to pro mě u papíru tak důležité. U filmu je to něco jiného.
Závěr: Opravdu dobrý papír s několika zvláštnostmi. Skvělý produkt za tuto cenu.
piu58
Dodatek: Včera jsem na papír provedl expozici průhledným stupňovitým klínem při různých typech filtrování. První dojem se potvrdil:
- 130 Y (Durst) dává gradaci 1,5. Měkkější to už nebude
- 30 Y dává přibližně gradaci 2.
- 130 M dosahuje gradace 4,5. Foma jde ještě o kousek dál.
Závěr: Ani s extrémním žlutým filtrem se nedá dosáhnout příliš měkkého výsledku. Tvrdý rozsah je dobře pokrytý. Tento menší rozsah gradace není na škodu papíru, protože se o takových papírech říká, že mají lepší šedou diferenciaci. Budu dále informovat.
leoz
Zajímavé, mám to stejně jako ty – dlouhá léta jsem vyvolával na papíru Foma a teď jsem si kvůli ceně a zájmu pořídil ADOX Easyprint, asi to v pondělí večer vyzkouším :D