piu58
Drodzy fotografowie,
Od wielu lat używam papieru Foma Variant PE. Wykorzystałem już kilka tysięcy arkuszy i dobrze znam ten papier. Ponieważ w zeszłym roku jego cena znacznie wzrosła, a ja lubię czasem wypróbować coś nowego, zamówiłem również opakowanie nowego papieru Easy Print. Podczas rozmowy telefonicznej powiedziano mi, że różnica polega na tym, że jest on „nieco jaśniejszy”.
Moje pierwsze wrażenia:
- Przy takim samym filtrowaniu papier jest twardszy, co najmniej o jeden stopień. Nie stanowi to jednak problemu
- Easy Print reaguje słabiej na filtrowanie, według wstępnych szacunków tylko o połowę mniej intensywnie. Oznacza to, że nie osiąga się ekstremalnych filtrów, takich jak extra/ultrahard i extra soft. Jednak nikt rozsądny nie pracuje w tym zakresie, tylko modyfikuje proces wywoływania negatywów.
- Maksymalna czerń jest dobra, różnicowanie świateł też jest dobre. Pod tym względem to papier wzorcowy.
- Na jednym z 5 arkuszy, które dzisiaj przeszły przez mój chemikalia, była wada. Pracuję bardzo starannie i od lat mi się to nie zdarzyło. Niemniej jednak nie mogę całkowicie wykluczyć, że to była w jakiś sposób moja wina. Jeśli zdarza się to od czasu do czasu i nie powtarza się zbyt często, to w przypadku papieru nie ma to dla mnie większego znaczenia. Z filmem jest inaczej.
Podsumowanie: Naprawdę dobry papier z kilkoma specyficznymi cechami. Świetny produkt w tej cenie.
piu58
Dodatek: Wczoraj przeprowadziłem naświetlanie na papierze przezroczystego klina stopniowego przy różnych ustawieniach filtrów. Pierwsze wrażenie się potwierdziło:
- 130 Y (Durst) daje gradację 1,5. Miękkość nie wzrasta
- 30 Y daje mniej więcej gradację 2.
- 130 M daje gradację 4,5. Foma idzie o krok dalej.
A więc: nawet przy ekstremalnym filtrowaniu żółtym daleko nie zajdzie się w kierunku miękkości. Obszar twardy jest dobrze pokryty. Ten mniejszy zakres gradacji nie przemawia na niekorzyść papieru, ponieważ takim papierom przypisuje się lepsze zróżnicowanie szarości. Będę informował na bieżąco.
leoz
Co zabawne, mam tak samo jak ty – przez wieki wywoływałem na papierze Foma, a teraz ze względu na cenę i zainteresowania kupiłem ADOX Easyprint; chyba wypróbuję go w poniedziałek wieczorem :D