Dobrý den! Chtěl bych začít s dvoukoupelovým vyvoláváním pomocí produktů Moersch Separol HE a S. Mám k tomu dvě otázky:
1. V novém technickém listu se uvádí, že u těchto produktů lze alkalickou lúh a vývojku připravovat i odděleně. Má s tím někdo zkušenosti, o kolik se tímto způsobem dá prodloužit trvanlivost základních roztoků? Například vývojka W. Moersch SE3 Cold má díky oddělení vývojové látky a alkalie po otevření trvanlivost několik let.
A jaká je vlastně trvanlivost prášků? V zásadě bych mohl každý den odvážit malé množství prášku pro denní potřebu (mám k dispozici zvětšeninu, laboratorní váhu atd. Vyvolávám jednou za pár týdnů, takže pro mě je trvanlivost důležitější než těch 5 minut práce).
2. Doporučuje se vyvolávání v pořadí HE -> Soft. Lze k tomu nejprve určit správný expoziční čas v HE a poté ho bez problémů udržet konstantní při pokusech s různými poměry doby vyvolávání v HE : S (při stejné celkové době, tj. dokončení vyvolávání)? Nebo je při změně doby vyvolávání nutné pokaždé znovu určit dobu expozice? Dokonce jsem někde četl, že při dvoukoupelovém vyvolávání by se doba expozice měla určit vyvoláním v *druhé koupeli* (nebo to platí pouze u měkké první vývojky?).
(3. Zkoušel už někdo možnost opakovaně nasytit papír vývojkou a vyvolat jej v oddělené alkalické lázni? Srovnej druhý příspěvek na
http://www.apug.org/forums/forum216/34435-...velopment.html )
S pozdravem
Patrick