UlfSpuhl
Dobrý den,
vyhledávání ve fóru ukázalo, že toto téma již bylo později probíráno, přečetl jsem si to a
přesto bych se rád ještě jednou zeptal a navázal komunikaci ohledně fotoaparátu Rondinax 60.
Jelikož plánuji vlastní vývoj svitkových filmů z meziformátového fotoaparátu, zaujalo mě řešení s krabičkou na vývoj při denním světle jako nejjednodušší varianta. Příspěvky jsou různé, mnoho lidí si s tím neví rady a stěžuje si, že papírový proužek se nedá čistě oddělit. Negativní kritika na internetu mě zatím neodradí, naopak, vzbuzuje to mou zvědavost a touhu po dobrodružství, abych to přesto zkusil.
Nicméně, když se v mém vlastním vlákně píše, že to někdo vyzkoušel a vždy to dopadlo špatně, a píše to více lidí, rozmýšlím se nad touto koupí a raději nechám vyvolávání filmů klasicky v nádobě a výměnném sáčku. (S tím však také nemám žádné zkušenosti, představuji si, že navléknutí filmu pouze hmatem nebude tak snadné.)
Je to slyšet, už jsem tak starý a ještě nemám žádné zkušenosti s temnou komorou, je to nedostatek, ale všechny dosavadní pokusy naučit se něco praktického selhaly. Speciálně jsem zašel do fotografického klubu, který provozuje velmi pěknou velkou laboratoř se vším všudy. Na mou otázku mi bylo řečeno: „Temná komora? Ne, tam už se neohýbáme, jen sedíme v teplé místnosti na židli u počítače.“ Co se dá dělat? Zavedení mistři fotografie buď přešli na digitál a vyhodili veškeré analogové vybavení, nebo nemají čas někoho něco učit.
Rád bych si ve svých téměř 40 letech udělal fotografické vzdělání, ale jak a kde?
Podíval jsem se na dálkové studium, ale podle mého názoru je pro fotografii zcela nevhodné.
Fotografii a práci v temné komoře se podle mého názoru naučíte jen praxí a praktickým cvičením, teoretická část sama o sobě není tak smysluplná. Budu se dál rozhlížet...
Zdravím, fluuu
Richard
Hm, Rodinax... s tím nemám žádné zkušenosti. Já sám pracuji s vyměnitelným sáčkem a vždy bych to doporučil.
Co se týče představivosti... Tady pomáhá prostě praxe. Rozhodně je chybou začínat s filmem, na kterém jsou už vyfocené snímky! Vezmi tedy nějaký film (stačí ten nejlevnější), vlož ho do fotoaparátu a vyfoť ho celý (u svitkového filmu hraje roli směr filmu). Pak si nacvič navíjení na světle (odstřihávat ještě nemusíš), znovu odviň a zopakuj. Dokud to nebudeš mít v malíku. Až to půjde, dej to do výměnného sáčku a znovu cvič. Po 5–10 opakováních bys to měl umět nejpozději :blink:
cfb_de
Ahoj,
do starého Joba se vejde půl litru vývojky, do Rondinaxu ne. To „teoreticky“ dost omezuje jeho použití s RODINALem 1+50 a s RODINALem 1+100 ho omezuje úplně. Navíc si budeš muset u všech klasických vývojek s výklopným víkem sám vyzkoušet expoziční časy.
Rondinax považuji dnes (tedy už asi 30 let...) za technicky velmi zajímavý, za sběratelský kousek, který stojí za to mít. Nic víc.
Na tvou druhou otázku už bylo v jiném fóru dáno více než vyčerpávající odpověď.
S pozdravem,
Franz
UlfSpuhl
Ahoj,
děkuji za reakce, i když z čistě praktického hlediska jsou stěží využitelné.
Vyměnitelný sáček a plechovka je úplně jiný postup než u Rondinaxu, šlo mi o to,
kdo z uživatelů fóra s tím má zkušenosti a podělí se o ně se mnou, ať už jsou jakékoli.
I komentář od cfb_de zní spíš tak, že všechno staré je odmítáno, zaprášené a
nepoužitelné, protože neodpovídá nejnovějším trendům, což mi bohužel nic neříká o
praktickém zacházení s Rondinaxem. Myslel jsem, že na analogovém fóru narazím na uživatele,
kteří mají radost z tradičních řemeslných dovedností. Nebo je
denní světlo pro vývojky u skutečných řemeslníků v temné komoře minulostí?
zdravím fluuu
cfb_de
Ahoj fluuu,
pokud jsi můj příspěvek takhle pochopil, pak jsi mě nepochopil správně. Moje Jobos jsou staré jako Metuzalém, moje Teste dokonce stejně staré jako Rondinax.
To je moje běžné laboratorní vybavení. Rondinax znám také (díky setkání u Mosely).
Moje poznámka se týkala toho, že Rondinax lze např. s RODINALem 1+50 používat pouze mimo specifikace vývojky. Pokud se toho držíš, zbývá jen RODINAL 1+25. A s tím obvykle nevyvolávám. Stejně tak lze můj rytmus převracení přizpůsobit převíjení, které je u Rondinaxu nutné. V zásadě ano, ale nemám moc chuť se přenastavovat na 1+25 jen proto, že to ode mě vyžaduje laboratorní přístroj.
Ergo: Pro mě představuje Rondinax technicky zajímavou vývojku, ale nic víc. IMHO jsou tyhle věci na eBayi naprosto přeceňované.
Mimochodem: Co děláš, když se ten plastový uzávěr uvnitř rozpadne?
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Ahoj Fluuu,
tak já jsem jednou vyrazil na výlet s Rondinaxem a filmy jsem vyvolával v hotelové koupelně.
V té době ještě neexistovaly digitální fotoaparáty a já jsem si chtěl zkontrolovat výsledky, protože jsem byl ještě nezkušený a neustále se mi nedařilo. Fungovalo to skvěle. Jeden film se mi jednou nechtěl spustit, ale zachránil jsem ho pod peřinou. Nízkou spotřebu chemikálií a především vestavěný teploměr (má ten tvůj vestavěný teploměr?) jsem vnímal spíše jako ekologickou výhodu.
V každém případě mě to s touto nádobou bavilo. Výsledky byly v pořádku, ale v nádobě Jobo bys měl více možností a pravděpodobně bys dosáhl i rovnoměrnějšího výsledku.
Všiml jsem si, že míchání v okrajových oblastech (poslední snímky, kde spirála urazila více metrů na otáčku v chemikálii) muselo být silnější, a tak došlo k mírnému přechodu hustoty od začátku do konce filmu.
Také vedení filmu způsobilo lehké stopy v okrajových oblastech u snímků 9–12.
Negativy však byly všechny kopírovatelné.
Franz je spíše pragmatický. Jako chemik asi musí být. Chce tím říct, že technicky existují lepší možnosti než Rondinax. Na druhou stranu Rondinax vypadá lépe a je s ním větší zábava.
Kdybych to dnes musel udělat znovu, určitě bych si vzal s sebou také výměnný vak a Jobo plechovku.
S pozdravem,
Mirko
UlfSpuhl
...ach ano, pomalu mi dochází, o co jde; doufám, že co se individuality týče, nejsem úplně nejhloupější. Ještě mě čeká vlastní vyvolávání svitkových filmů, o chemii nemám téměř žádné ponětí, a proto mě řešení v podobě Rondinaxu 60 láká, abych to zkusil. Nyní se ale tyto krabičky v poslední době velmi zhodnocují a finanční investice přesahuje rámec pouhé zábavy. Vzniká tedy nová otázka: Rondinax 60 nebo plechovka s vyměnitelným sáčkem. Může to být také drahé, jeden sáček mi nabídli za 150
cfb_de
Krabička a vak. Jobo 1236 nestojí ani pět eur, velký vyměnitelný vak (který se dá použít i na jiné účely) nový necelých 30 eur.
S pozdravem,
Franz
UlfSpuhl
...pokud by ty ceny měly být pravdivé – slyšel jsem totiž i úplně jiné částky –, pak se
s tou za 36
cfb_de
Nechci tě zklamat, ale... Pro
UlfSpuhl
Ahoj,
no tak se na to nedívej tak dramaticky, cfb_de, jak se říká. Rondinax 60 sleduju už delší dobu na internetu, ve skutečnosti nemám šanci se k něčemu takovému dostat a ceny se tam pohybují mezi 40 a 60
cfb_de
Ahoj „fluuu“,
nebudu z toho dělat vědu. Zaplatil jsi za to podstatně moc a mně je to jedno.
K tvé otázce ohledně neúplného Rondinaxu: Ne. Nikde už k němu nejsou žádné náhradní díly. Ani dopravní pás už nelze snadno vyměnit nebo opravit.
Pokud se jednotlivé díly k těmto plechovkám nabízejí, jsou na virtuálním trhu tak drahé, že si za ně můžeš rovnou nechat pozlatit vlastní peníze. Protože je dost blbců, kteří na ně nabízejí šílené částky.
Prostě si ten nákup bez dalšího dotazování zaúčtuj na své soukromé nákladové místo „školné“ a dej si ten díl na polici. Pak si kup jinou (nepoškozenou) za méně než deset eur. Nebo starou Jobo/Paterson/Plastimat za necelých pět eur. Ta je fakticky vhodnější, protože se do ní vejde půl litru vývojky a dá se přesně naklonit.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Všechny nabídky, v jejichž popisu se vyskytují fráze jako „nález ze sklepa“, „nález z podkroví“, „v tom se nevyznám“, „dědictví po dědečkovi“, „nevím, jak se to zapíná“ a podobné výrazy, je třeba brát s velkou opatrností. V praxi to totiž většinou znamená jen jedno: už to nefunguje (chybí součástky, jsou poškozené, již rozebrané atd.).
S pozdravem Wolfgang
UlfSpuhl
Ahoj,
to jsou ale rady, z toho by člověk mohl dostat modřiny.
Ten pokus s Rondinaxem 60 za to stál, je to nádherný kousek,
nostalgická černobílá technika, skvělá protiváha k digitální zrcadlovce.
Tak tedy asi plán B – vyvolat svitkové filmy ze středního formátu,
krabička na vyvolávání svitkových filmů s veškerým potřebným vybavením, znovu se vžít do tématu.
Získávání osobních zkušeností je ten největší poklad, jaký člověk může získat.
Když člověk selže na základě vlastních rozhodnutí, není to tak zlé,
člověk se něco naučí, zmoudří a nasbírá zkušenosti.
Pokud však přesto selžete na základě rad, tipů a návodů od jiných,
je to hořké a bolí to. Pokud pomoc něco přinese, je to samozřejmě
úžasné a také zisk.
Mimo jiné pracuji jako eBay agent v jedné instituci a prodávám, mám nějaké zkušenosti,
to mi však nebrání v tom, abych při soukromých nákupech podstoupil plné riziko a někdy
předkládal nabídky, aniž bych přesně věděl, jak to dopadne... to je hazard.
Jelikož se mi mezitím nashromáždilo několik starých fotografických potřeb, měl bych snad sestavit
vitrínu a představit ji na příští výstavě.
zdravím fluuu
Steff_N
Ahoj,
to jsou ale rady, z toho by člověk mohl dostat modřiny.
Ten pokus s Rondinaxem 60 za to podle mě stál, je to nádherný kousek,
nostalgická černobílá technika, skvělá protiváha k digitální zrcadlovce.
Nostalgická fotografická technika je prostě spojena s riziky. Teď už máš jeden Rondinax, možná i druhý, samozřejmě s vedoucím kusem, a můžeš začít experimentovat. Doporučuji A49, s RODINALem to z důvodů, které zmínil Franz, nebude nic přesného.
Mimo jiné pracuji jako eBay agent v jedné instituci a prodávám, mám tedy nějaké zkušenosti,
to mi však nebrání podstoupit při soukromých nákupech plné riziko a někdy
předkládat nabídky, aniž bych přesně věděl, jak to dopadne... to je hazard.
Právě jsem za svůj Rondinax 60, který je v téměř panenském (sběratelském) stavu, včetně originálního balení a návodu, zaplatil 21,49 €. Nechal jsem si odpovídající čas na čekání na vhodnou nabídku, protože pro každodenní vyvolávání mám různé jiné plechovky. Především Jobos.
Jelikož se mi mezitím nashromáždilo několik starých fotografických potřeb, měl bych si sestavit
vitrínu a představit ji na příští výstavě.
zdravím
U mě žádné věci do vitríny nejsou. Buď se ty věci opraví, nebo se z nich vytěží, co se dá.
Pozdrav
Stefan
UlfSpuhl
Ahoj Stefane,
to je pro tebe skvělé, co všechno máš – úplně nové, skoro zadarmo a vlastně zbytečné.
Samozřejmě je to riziko, a to je úplně v pořádku, jen když máš smůlu, musíš
se s tím vypořádat. Jednou z možností je napsat příspěvek a sledovat, co píšou ostatní.
Co píšou ostatní? O tom, o kolik jsou chytřejší, rafinovanější a úžasnější a že je
smůla nikdy nepotká.
Při vší toleranci tomu ale nevěřím, to je jen chvástání.
Spíš bych čekal, že ostatní budou sdílet své malé zažité neštěstí, než jak
jsou nad tím povzneseni.
Rondinax 60, prastarý přístroj, lze používat jen s chutí riskovat a nostalgickým sklonem
. Vstoupit takříkajíc na neznámou půdu do minulosti, experimentovat a zkoumat.
Všestranný fotografský es by si nikdy nedal tu práci,
buď by měl v laboratoři nejnovější techniku, nebo zaměstnance, kteří by to za něj udělali.
Teď máš zcela nový Rodinax 60 v originálním balení s návodem za 21,49 €
MichaelLaun
Ahoj fluuu,
co vlastně svými příspěvky sleduješ? Kladeš otázky, na které ti zde – stejně jako na jiných fórech (viz vlákno o Kiev88 tady na Analogforu a u Baiera, jak už zmínil i Franz) – ostatní uživatelé odpovídají podle svého nejlepšího vědomí, a pak na ně začneš nadávat.
Pokud někdo poznamená, že jsi za Rondinax možná zaplatil příliš mnoho, nebo že jsi si kvůli Kiev mohl možná udělat důkladnější průzkum (internet je plný informací, vím to, protože sám mám Kiev88), není to podle mého názoru důvod, abys fórum zaplavoval poznámkami jako: „Dospěl jsem k jedinému závěru, že jsi ze všech ten největší a nejúžasnější.“
Rondinax 60 je jistě skvělý přístroj (ve své době). Svůj jsem jednou použil, jen abych vyzkoušel, jestli funguje. A fungoval. Nicméně by mě dnes ani nenapadlo ho použít k vyvolávání, protože existují opravdu lepší přístroje. Kromě problému s malým množstvím chemikálií jde zpracovat vždy jen jeden film najednou. A k tomu, že se dá používat za denního světla: žiji v oblasti, kde je v noci tma, takže nepotřebuji stan ani nic podobného. Navíc mám to privilegium, že mám pevnou temnou komoru. Dokud je světlo, raději fotím...
Pozdrav a hezké svátky,
Michael
UlfSpuhl
Ahoj Michaeli Laune,
to se mi na fórech stává často, zejména v oblasti fotografie. Když se na něco zeptám – a většinou jde spíše o rétorickou otázku, která se nezaměřuje jen na samotnou techniku –, rád bych se o tom, co mě právě zajímá, pobavil, a ne jen dostal faktické řešení. Je to, pokud chceš, můj problém – chci fotografický problém prozkoumat ze všech stran a ne jen najít nejrychlejší technické řešení.
Fotografie je pro mě hlavně otázkou pocitu a vnímání, neexistuje žádný technicky správný nebo nesprávný pohled.
Když mi pak někdo shora vysvětluje ty nejjednodušší věci, jako by byl největší dobrodinec, vyvolává to ve mně negativní pocity. Chci se tímto příspěvkem dostat do hloubky věci a dostávám jen jednoduché povrchnosti, to je přece smutné, ne?
Stejně tak u Rondinaxu 60, jde o technický proces vyvolávání svitkových filmů za denního světla, ale navíc jde o nostalgickou hodnotu relikvie minulých časů. Pro mě je to stejně jako vstup na neznámou půdu, bádání a riskování, jako u speleologa, který poprvé vstupuje do jeskyně. V tomto případě sice do minulosti, ale proces zkoumání není o nic menší.
Současná technika je tu prostě k použití, ale nemá žádnou další historii, pro mě není tak vzrušující.
Zdravím, fluuu
cfb_de
Ahoj fluuu,
tyto pokyny k tvým příspěvkům jsi možná měl raději uvést už ve svém úplně prvním příspěvku.
Ušetřilo by ti to zvýšený krevní tlak a nadávky od ostatních a zachovalo by ti to jejich ochotu pomoci.
Jsem na tom stejně jako ty, jsem dost emotivní. U mě se to projevuje tím, že si vybírám, s kým se na fórech bavím. Ostatní to vidí stejně (i ve vztahu ke mně).
S pozdravem,
Franz
Wolf_XL
„Stejně tak u Rondinaxu 60 jde o technický proces vyvolávání svitkových filmů za denního světla, ale navíc jde o nostalgickou hodnotu relikvie minulých časů. Pro mě je to stejně jako vstup na neznámou půdu, průzkum a riskování, jako když speleolog poprvé vstoupí do jeskyně. V tomto případě sice do minulosti, ale proces zkoumání není o nic menší.
Současná technika je tu prostě k použití, ale nemá žádnou další historii, pro mě není tak vzrušující.“
...promiňte, ale když čtu takové nesmysly, kroutí se mi z toho prsty u nohou... Upřímně, co má být „zajímavého“ na vývojové vaně na denní světlo? Ty věci prostě fungují – většinou spíš hůř než dobře – protože jinak by se v praxi prosadily! A co se týče nostalgie – tradiční postup „navíjení ve tmě – vyvolávání na světle“ je jednoznačně starší technika...
Připadáš mi jako někdo, kdo se chce nejdřív naučit jezdit na vysokém kole – a diví se, že ho buď neberou vážně, nebo dostává podrážděnou odpověď.
Co vlastně chceš? Uspokojit svou hravost nebo pořídit dobré fotky?!? Nelze sice vyloučit, že z tvých experimentů vzejde jedna nebo dvě použitelné fotky – ale to se stane spíše náhodou než záměrně. Dobré fotky jsou zpravidla výsledkem perfektního plánování a použití tisíckrát prověřeného „hardwaru a softwaru“... Zbytečné experimentování stojí jen čas a peníze...
Takže ještě jednou – pokud ti jde jen o „olympijského ducha“ – prosím – možná to stačí na „
Eddieho Orla“ fotografie...