regennacht
Cześć,
czy ktoś z was zna stronę, na której porównuje się i opisuje różne rodzaje filmów negatywowych (zwłaszcza kolorowych i czarno-białych), a także przedstawia ich cechy charakterystyczne?
Dzięki,
Paul
SamuliSchielke
Też bym chciał to wiedzieć. Na forach toczą się niekończące się dyskusje na ten temat (chyba nawet tutaj jest gdzieś wątek o „ulubionym filmie”), ale nigdzie nie widziałem żadnego systematycznego przeglądu.
Problem polega również na tym, które cechy są ważne i jak je porównać. Oczywiście można zmierzyć i porównać wielkość ziarna, rzeczywistą czułość ISO, zakres kontrastu itp. Większość producentów udostępnia również arkusze danych, które dość szczegółowo dokumentują te parametry. Uważam jednak, że ostatecznie te mierzalne cechy mają raczej drugorzędne znaczenie. Ja na przykład używam Fuji S 160 i Z 800 do kolorów, a Fomapan 100, Fuji Neopan 1600 i Polaroid do czarno-białych zdjęć. Kiedy zaczynam się zastanawiać nad powodami, wszystkie są raczej subiektywne: podoba mi się efekt obrazu, tonacja, kolory itp. Jedyną obiektywną cechą w tym wszystkim jest to, że Foma jest bardzo tania.
Pozdrawiam
Samuli