Gast
:ph34r:Jelikož jsem se na tomto fóru zaregistroval teprve nedávno,
nejprve bych vás všechny rád pozdravil.
Těší mě, že je tu přece jen spousta analogových nadšenců,
kteří s sebou nosí své, někdy i „staré“, poklady.
Co se mě týče, je mi 42 let a pracuji jako radiotechnik
v elektronické firmě. Fotografování se věnuji už několik
let. KB NIKON F80 ANALOG, zkusmo s vypůjčeným digitálem Canon,
který mě osobně nebavil.
Před rokem jsem dostal darem Pentacon Six a různé objektivy.
(35 mm, 50 mm, 80 mm, 180 mm a 500 mm) Protože digitál je lepší?! Podle slov dárce. (Moje štěstí)
Od té doby jsem si pořídil DUKA se vším, co k tomu patří.
Nasbíral jsem nějaké zkušenosti a to krásné na tom je, že mě to moc bavilo.
Problémy mi momentálně dělá P.Six při chladném počasí pod 5 °C.
Po mnoha poruchách v síti jsem fotoaparát rozebral, vyčistil
a namazal plně syntetickým hodinovým olejem.
Celkově funguje lépe než předtím, ale při teplotách blízko 0 °C zůstává látková
závěrka při všech časech otevřená asi o 1 mm.
Pro mě se naskýtá otázka:
Poslat fotoaparát na opravu (bude pak skutečně fungovat při teplotách pod nulou?)
Přejít na jiný fotoaparát s přáním, abych mohl nadále používat objektivy. (Hassel.,
Kiev atd.)
V zimě jezdím hodně na motorce fotit, aniž bych měl
možnost udržet vybavení v teple.
Fotoaparát bez akumulátoru nebo baterie by se mi líbil.
Při těchto teplotách digitální fotoaparáty často selhávaly. Problémy s kapacitou akumulátoru při dlouhých
expozicích byly otravné.
Byl bych vděčný za tipy a informace ohledně dalšího používání Six nebo jiných těl v těchto podmínkách
.
Cenové rozpětí by mělo být 500 €
cfb_de
Ahoj Dirku,
Fotoaparáty P-Six mají ze své podstaty nevýhodu v opravdu chladném počasí. Funguje u tebe expozice 1/125 i při teplotách pod 0 °C? Ne? Pak je tvůj fotoaparát případ pro profesionální servis. Například u firmy Baier v Emmendingenu, Olbrich v Gölitzu, Krenkel v Treuenu nebo u mnoha dalších.
Jako alternativa by přišla v úvahu Kiev-60. Tu lze pořídit za zhruba sto eur, Baier (viz výše) nebo Wiese v Hamburku ji pak opraví.
Nebo si to uděláš sám. K-60 je na internetu v angličtině velmi dobře zdokumentovaná a mechanicky sice složitá, ale ne přehnaně náročná (což o P-Six tak úplně tvrdit nechci).
Svou K-60 jsem si sám nastavil na moderní filmy a pak ji jednou spolu s jemným mechanikem kompletně rozebral. Jen tak pro zábavu.
Ten byl ohromen tím, s jak jednoduchou konstrukcí a jak skromnou kvalitou dílů Ukrajinci/Rusové postavili tak robustní fotoaparát.
To je pravda. Je robustní. Jednou mi spadl na podlahu v kuchyni. Dlaždice rozbitá, foťák v pořádku :-)
P-Six je samozřejmě jiná třída: to je jemná mechanika německého původu. Bohužel z NDR, s tím souvisejícími ústupky v kvalitě konstrukce. V konstrukci bylo mnoho věcí provedeno zručně, ale bohužel se to v produktu projevilo jen jako „záměr“.
S pozdravem,
Franz
Wolf_XL
Ahoj Dirku,
Six je v chladu náladový a totéž platí i pro jeho objektivy – pokud už nebyly někdy rozebrané a namazané moderními mazivy. Není se čemu divit – jednak maziva z dob NDR nepatří zrovna k těm nejlepším a jednak mají některé objektivy dost exotické mechanismy clony... U objektivu Sonnar 180 mm se například clona ovládá pomocí bowdenového lanka – velmi podivné... ;-)
Alternativy? Kromě již zmíněného Kiev 60 existuje také upravený Kiev 88 s bajonetem Pentacon. Jenže oba modely se potýkají s typickými neduhy východního bloku – to znamená, že buď jsou „nezničitelné“, nebo se na nich neustále něco šroubuje. Dále by tu byla ještě Mamiya 645. Skvělý systémový fotoaparát se vším, co si jen můžeš přát, a – objektivy P'Six lze pomocí adaptéru dále používat. Ovšem pouze s pracovní clonou... Nebo si pořiď „zimní fotoaparát“ – napadá mě například „texaská Leica“ Fuji GW690. Ta sice nemá výměnné objektivy, ale je tak velká, že ji lze ovládat i v motocyklových rukavicích... ;-)
Gast
Děkuji za rychlé odpovědi. Myslím, že se mi ten Mamiya mohl by líbit.
Už jsem si to trochu vygooglil. Pustím se do hledání. Přeji hezký víkend!
Teď se ponořím do DUKA, brzy nashledanou.
S černobílým pozdravem Dirk :) <_< :D
orwograph
Promiňte, příspěvek jsem zveřejnil na nesprávném místě, a proto jsem ho smazal. Tuto zprávu nějak nemůžu smazat.
Peter.