leoz
Ahoj,+
mám dotaz ohledně filmu Adox 25 CHS. Koupil jsem si na vyzkoušení 5 rolí (tedy formát 120) a pravděpodobně je o víkendu vystavím.
A teď k samotné otázce.
Mám Ap09 (s nímž velmi rád vyvolávám filmy) a protože by to měla být velmi dobrá kombinace, koupil jsem si k CHS hned také Neofin Blau.
Četl jsem, že by se film měl vyvolávat v co nejvíce zředěné vývojce, tedy u Ap09 v poměru 1+100 a u Neofinu 30 ml na 970 ml vody.
(Musí se u Neofinu dodržovat i minimální množství vývojky? Mám Jobo 1520, takže se tam vejde jen 500 ml, jinak bych zítra ještě běžel do Impexu koupit rozšíření 1530).
Co byste tedy doporučili, jaký druh vývojky a jak dlouho? (V katalogu je u Neofinu uvedeno, že se „stane“ 1+ push, takže bych je měl vystavit expozicí jako ISO 50, že?
A k použití:
S těmito filmy chci fotit kapelu, zní to na první pohled divně, a taky to divné je, ale jde mi o vysoké rozlišení a co nejméně citlivý film, pravděpodobně použiju i červený filtr (je třeba na něco dávat pozor, kromě expozice o 2 clony?) Filmy se nakonec naskenují, zvětšovací přístroj 6x6 nemám a v dohledné době asi ani nebudu mít.
Díky předem za vaše odpovědi.
Leo
p.s.
Předexpozice, ano nebo ne? Jak dlouho?
HenningH
Ahoj Leo,
mám zkušenosti pouze s 50 ml roztoku Neofin (na 100 ASA), který jsem ředil v poměru 15 ml na 250 ml. Tedy „běžné“ ředění. 15 ml na 500 ml by představovalo stejné minimální množství vývojky, takže podle mě to stojí za vyzkoušení. Moje výsledky byly velmi ostré, ale také s výrazně zvýrazněnou zrnitostí (k tomu je zde delší vlákno). Pak je možná ještě třeba vzít v úvahu, že dnešní Neofin je trochu jiný než ten z 50. let...
Předoplach nedělám, jako zastavovací lázeň používám pouze vodu.
Červený filtr bych nepoužíval, protože filmy CHS jsou v červené oblasti poměrně necitlivé. S oranžovým filtrem se dosáhne již velmi výrazných výsledků.
S pozdravem
Henning
leoz
Moc děkuji, to je už teď několik zajímavých podnětů.
Upozornění na červený filtr je velmi dobré, na chvilku jsem zapomněl na necitlivost v červené oblasti, určitě by to byla velká katastrofa (pro snímky s červeným filtrem pak použiji T-max nebo Fomapan).
S výrazným zrnem se dokážu velmi dobře smířit, takže možná někdy vyzkouším směs 15 na 500.
(ve zdroji, který jsem zmínil,
http://www.chrzahn.de/Fotoseiten/Tipps/apx25Ersatz.html, se píše, že film je velmi tvrdý a že by se dal dobře vyvolat až v Neofinu Blau při silném ředění)
CHS 50 jsem vyzkoušel jen jednou, „tehdy“ ještě na malém formátu a zcela naivně vyvolaný v RODINALu 1+25. Výsledky však byly docela příjemné.
cfb_de
Ahoj,
mluvím jen za film 50.
Podle mých skromných zkušeností (a v tom nejsem úplně sám...) se u filmů ze Samoboru vlastnosti emulze v posledních letech pozvolna, ale zřetelně a k horšímu změnily.
Od roku 2003 jsem musel vyzkoušet celkem pět nekonzistentních šarží (svitkové filmy kupuji většinou v počtu >100 kusů).
Protože nemám chuť testovat každou šarži, naučil jsem se pracovat s HP5+ :-) Naučil jsem se podobné převedení šedé/zrna, což s RODINALem 1+25/17 °C/ASA 200 (čas/míchání: z ruky, mezitím vařím těstoviny nebo něco podobného) funguje docela dobře. Červenou slepotu z Efke/ADOX 50 se dá docela dobře napodobit pomocí oranžového filtru. Film se chová už od čtyř dávek zcela konstantně v rámci obvyklé statistiky pro tento film.
A protože se Mirko při vyřizování reklamace tady ve svém vlastním fóru choval tak nasraně: Filmy si teď kupuju jinde. A levněji než přelepené exportní zboží od Ilfordu.
@Mirko: Z mého pohledu můžeš ten 50-ku teď vyřadit. Vím, že jsem tehdy byl jedním z mála zastánců. Teď je s tím konec. Měl bych tam ještě 200 filmů s potenciálně stejně volným lepením jako ty poslední, které jsem chtěl někdy vložit. Po třetím jsem věděl, proč Impex balí (balil?) filmy do těchto obalů z Číny. R50 už mi do foťáku přijde jen v sáčcích.
Pokud byste mi zase mohli nabídnout filmy v krabičkách podle mých požadavků za běžnou tržní cenu, budu u vás zase nakupovat.
Vaši konkurenti nesídlí ani ve Stapelfeldu, ani v Hattenu, a už vůbec si neříkají „kunstgrau“. Jsou to zcela běžní specializovaní prodejci tady u nás. V samém srdci švábského hororu, daleko od říšského hlavního města Bielehn.
S pozdravem,
Franz
piu58
Film jsem důkladně „prozkoumal“. Jako vývojku jsem zvažoval pouze Rosinal. „Literatura“ (tj. vyhledávání na Googlu) doporučovala poměr 1:100. Zjistil jsem, že dobře funguje poměr 1:50. Při ručním vyvolávání a mém sklonu to trvá 6,5 minuty, ale to si musí každý vyzkoušet sám.
Film nesmí být přeexponován ani převinut, má tendenci k zablokovaným světlům. Jinak je dobrý.
Provedl jsem předmáchání, protože se to doporučuje (jinak to nikdy nedělám). Asi 1 minutu.
BertholdSW
Ahoj ze Sauerlandu.
Svitkový film Efke 25 a Finol od Mäßiga tvoří skvělou kombinaci.
Abych to zkrátil: vyvolávám při 22 °C a 510 sekundách – to je moje superkombinace.
Potom zvětšuji na MG IV s filtrem 2,0.
23 °C, pokud má být výsledek o něco kontrastnější.
Vývojka vydrží otevřená minimálně 1–2 roky. Už jen z tohoto důvodu je pro mě číslo 1.
Mám za sebou už asi 40 filmů. Prozatím zůstanu u Mamiya 645.
Kdyby se film po vyvolání tak nerozvinul, nebylo by vůbec co vytknout.
S pozdravem Berthold
WWW.hachener.de
a tam jsou snímky s bílým okrajem zpravidla snímky Efke.
Wolfgg
Všichni si stěžují na „sklon k rolování“ svitkových filmů Efke/ADOX a přitom přehlížejí jednu jedinečnou výhodu: právě u tohoto nosiče jsem se nikdy nesetkal s neostrostí způsobenou problémy s přilnutím, protože právě tato silná tendence k rolování zajišťuje i u formátu 6x9 plošný a těsný kontakt s přítlačnou deskou, a to i přes ten nepředvídatelný papír mezi nimi. I když fotoaparát míří kolmo dolů. A právě u formátu 25 se nesmí otvor příliš uzavřít, jinak nemáte rezervu pro chyby rovinnosti, aby mohl prokázat svou schopnost vytvářet opravdu ostré hrany u vyznačujících vývojek jako Tanol, Finol, Pyrocat-HD...
S pozdravem Wolfgang
BertholdSW
Zkusím pro srovnání nahrát 3 snímky.
Snímek „Pampeliška“ – Efke 25, Mamiya 645, vyvoláno ve Finolu.
Snímek „V bažině“ – Tmax 100, 6x9 Falter, vyvoláno ve Finolu.
Snímek „Ranní slunce“ – Tmax 400, 6x9 Falter, vyvoláno ve Finolu.
Porovnejte si to sami.
Efke 25 pro vysoké rozlišení je můj standard ve Finolu.
Tmax 100 se v budoucnu použije pro zbytek.
Všechny ostatní filmy/vývojky budou zlikvidovány.
Skončil jsem s věčným přecházením z jednoho na druhé a hledáním něčeho lepšího. Byla to špatná cesta.
S pozdravem Berthold Jochheim
PS. od Wolfganga.
> Všichni nadávají na „sklon k rolování“ svitkových filmů Efke/ADOX a přehlížejí přitom jedinečnou výhodu: pouze u tohoto nosiče jsem nikdy neměl neostré snímky kvůli problémům s rovinností, protože právě tento silný sklon k rolování zajišťuje i u formátu 6x9 plošný těsný kontakt s přítlačnou deskou, a to i přes ten nepředvídatelný papír mezi nimi.
Díky, takhle jsem to ještě nikdy neviděl. Máš PRAVDU!!! Někdy mi to někdo musí přímo vnutit.
leoz
No, moje pokusy s Neofin Blau nebyly zrovna nejlepší.
Dneska ještě vyfotím poslední dva filmy na zkoušku, tentokrát s expozicí ISO 25.
Ještě mám doma Neofin Blau a RODINAL, ty dva teď chci vyvolat v RODINALu; při ředění 1:100 by bylo optimální 12 minut, že?
Moc děkuji za odpovědi a krásné fotky.
BertholdSW
Ahoj ze Sauerlandu
Také se mi vyvolávání s zvýšeným kontrastem osvědčilo.
Finol při 22 °C po dobu 510 sekund bez předehřívání je u mě standard.
Zvýšený kontrast u mě znamená:
Finol při 24 °C po dobu 510 sekund bez předehřívání.
Takovou fotku přikládám níže.
S pozdravem Berthold Jochheim