mariuskurek
Ahoj fórum,
o víkendu jsem vyvolal pár metrů materiálu Super 8 v sadě Foma.
Mám však ještě pár otázek ohledně dalšího postupu.
1. Kolik filmů Super 8 se s tím vlastně dá vyvolat?
Pokud vycházím z návodu pro 16mm film 30,5 m
a údaj vydělím 2, dostanu 62,5 ml vývojky plus 337,5 ml vody.
Aby však byla cívka v Lomo Tanku opravdu nasáklá, je potřeba 800 ml.
Je toto ředění ještě přijatelné a je ten výpočet vůbec v pořádku?
Vycházel jsem totiž z toho, že to tak vystačí na 4 filmy.
Myslím, že jsem to už někde tady na fóru četl.
2. Co vlastně znamená „propláchnout roztokem z prvního vyvolání“?
To jsem při svém testu neudělal. Vyvolal jsem asi 5 metrů podle výše
uvedeného výpočtu.
3. Má někdo zkušenosti s urychleným vyvoláním v souvislosti
s Orwo Un54. Bohužel Fomapan R100 ještě není k dispozici pro Super 8.
Společnost Wittner Kinotechnik však slíbila, že tento film by měl být ještě letos
k dispozici v metráži. Ale zpět k otázce.
V literatuře jsem našel následující údaj:
Forcování +1 clona prodloužení doby prvního vyvolávání o 30 %
Forcování +2 clony prodloužení doby prvního vývojového kroku o 80 %
Vyzkoušel to už někdo a jaké byly výsledky?
4. Pokud film forcuji o 2 clony, má tento, jelikož má při
reverzním vyvolání citlivost 125, nyní
citlivost 500. Sada Foma Kit však při těchto časech
počítá s tím, že vyvolávám film 100. Pokud nyní prodloužím o 80 %
, pokud je to správně, je to vlastně určeno pro film 400.
Ve skutečnosti minimálně podvyvolané. Kde to mám nyní vyrovnat?
Mnohokrát děkuji a velká pochvala fóru a FOTOIMPEXu.
cfb_de
Ahoj Marius-hst, (Stralsund?)
U prvního vývojky bych dvakrát neředil. Zkus se zeptat u Hilgert/Rohleder („Kehrt um!“ nebo něco podobného na sw-magazin.de) na recepty na vlastní přípravu prvního vývojky.
Jako druhý vývojka by měl stačit jakýkoli jednoduchý vývojka na papír, protože tam se provádí dokončení vyvolání. Ustalovač také není kritický a manganistan draselný i kyselina sírová (k tomu bys neměl mít dvě levé ruce a měl bys mít vhodné filtry) se dají sehnat v lékárně. Kyselinu sírovou případně kup polozředěnou (pak má mezi 20 a 50 % obj., přesnější údaje jsou na etiketě, než zhnědne od špinavé práce v laboratoři).
A jinak: Stačí, když sada pokryje jen teoreticky možné filmy. Pohodlí něco stojí a osvědčené postupy s požadovaným výsledkem se nemění :-)
S pozdravem,
Franz
haeberlein
Ahoj.
Také chci vyvolat ORWO UN 54 pomocí sady Foma, ale neznám časy. Použil jsi časy pro Fomapan?
Nemohl by FOTOIMPEX oslovit firmu Foma, aby alespoň vyráběli sadu na vyvolání pro 1800 ml, respektive 2 litry?
Pokud chceš vyvolat 2 filmy Super 8 mm v plechovce Lomo jeden na druhém, potřebuješ totiž 1 litr. Tak jsem s tím alespoň vyvolával své barevné filmy Fuji v procesu E 6.
Zdravím, Rene Haeberlein
Ahoj fórum,
o víkendu jsem vyvolal pár metrů materiálu Super 8 v sadě Foma.
Zůstává však několik otázek ohledně další práce.
1. Kolik filmů Super 8 se s tím vlastně dá vyvolat? Když totiž vycházím z návodu pro 16mm film 30,5 m a vydělím tuto hodnotu 2, dostanu 62,5 ml vývojky plus 337,5 ml vody. Aby však byla cívka v nádrži Lomo opravdu nasáklá, je potřeba 800 ml. Je toto ředění ještě přijatelné a je ten výpočet vůbec v pořádku? Vycházel jsem totiž z toho, že to tak stačí na 4 filmy. Myslím, že jsem to už někde tady na fóru četl.
2. Co vlastně znamená: opláchnout roztokem z prvního vyvolání? Při svém testu jsem to neudělal. Vyvolal jsem asi 5 metrů podle výše uvedeného výpočtu.
3. Má někdo zkušenosti s forcením při vyvolávání filmu Orwo Un54? Bohužel Fomapan R100 pro Super 8 zatím není k dispozici. Společnost Wittner Kinotechnik však slíbila, že tento film by měl být ještě letos k dostání v metráži. Ale zpět k otázce. V literatuře jsem našel následující údaje: Zrychlení o 1 clonu prodlouží dobu prvního vyvolávání o 30 %, zrychlení o 2 clony prodlouží dobu prvního vyvolávání o 80 %. Vyzkoušel to už někdo a jaké byly výsledky?
4. Pokud film zesílím o 2 clony, má nyní, jelikož má při reverzním vyvolání citlivost 125, citlivost 500. Sada Foma však při časování vychází z toho, že vyvolávám film s citlivostí 100. Pokud nyní prodloužím dobu o 80 %, pokud je to správně, je to vlastně určeno pro film 400. Ve skutečnosti je to minimálně podvyvolané. Jak to mám nyní vykompenzovat?
Mnohokrát děkuji a velká pochvala fóru a FOTOIMPEXu
Schwedenstahl
Ahoj, s zájmem jsem si přečetl tvůj dotaz, protože mám úplně stejný. Ohledně filmu Fuji. Předpokládám, že i tam používáš metráž. Také jsem si Fuji pořídil jako S8 a ještě jsem ho nepoužil. Víš, jak se chová v náhradní kazetě, protože to vlastně není kinofilm a nemá ani kluznou vrstvu jako starý Agfa Moviechrome?
S pozdravem
Marwan
mariuskurek
Ahoj fórum,
zdá se, že nejsem jediný, kdo si není jistý, jak s Foma Kitem zacházet.
Díky Franzi za tvé vysvětlení, ale aniž bych chtěl působit nevděčně nebo urážlivě, musím přiznat, že mi tvá odpověď bohužel nijak nepomohla a mé otázky zůstávají nezodpovězené. Budu prostě dál testovat.
Ahoj Rene,
při svém testu jsem se držel časů uvedených v sadě. Rozdíl, když provádíš expozici Orwo UN54
na 124 ASA, činí pouze 1/4 clony. Myslím si ale, že při příštích snímcích
raději provedu podexponování o tuto hodnotu. Při těch výpočtech se nesmí zapomenout, že na konci vznikne pozitiv, kde je vše oproti negativu obrácené. Nápad s větší sadou se mi také moc líbí. Pokud ale bude Fomapan k dispozici i jako materiál pro Super 8, asi na něj přejdu.
Opravdu ti to s tím 1 litrem fungovalo? Film je přece jen velmi tenkou vrstvou pokrytý kapalinou. Tam se rychle objeví problémy s kolečky, ne? Jak jsi postupoval při druhé expozici, aby filmy dostaly dostatek světla? Prostě déle než je uvedeno, shora i zdola?
Ahoj Marwane,
s materiálem Fujifilm nemám žádné zkušenosti. Abys opravdu otestoval, jak se film v kazetě chová, budeš muset obětovat pár metrů a prohnat je kazetou. Velmi důležité je, aby navíjení bylo čisté, a proto je nejlepší podložit materiál na obou stranách celofánem. Taková podložka je vlastně součástí balení. Já používám vlastní, vystřiženou i na druhé straně, aby to lépe běželo. Nakonec bych kazetu zalepil tenkou černou izolační páskou. Ze všech tří stran, zejména přes drážku, aby dovnitř nepronikalo světlo. Potom to nechat projít fotoaparátem, dobře sledovat, jak to běží, a pak se podívat, jak fotoaparát
materiál navinul. U svého fotoaparátu Canon 814 Autozoom jsem měl nekonečně mnoho
problémů s náhradní kazetou, protože se materiál nenavíjel správně.
Bylo to tím, že kazeta nebyla správně přitlačena k motoru.
S pozdravem Marius
PS: Nahrál jsem návod na vkládání náhradní kazety.
Ten pochází od firmy Wittner Kinotechnik.
haeberlein
Ahoj. Koupil jsem si film Fuji v metráži od firmy Wittner a v mém fotoaparátu Beaulieu 6008 fungoval bezchybně, bez jakýchkoli potíží. U kazet S8 jsem si ale zvykl je před prvním vložením vždy trochu protřepat. Momentálně testuji film Fomapan v kazetě S8 pro dodatečné vložení, který jsem si sám rozdělil ve tmě pomocí svého oddělovače DS8.
Ano, s 1 litrem se dá pohodlně pracovat v Lomo Tanku (při 2 filmech S8). Musím však dodat, že jsem trochu obrousil vodicí trn (který je dole uprostřed plechovky) a také trochu obrousil spodní spirálu (takže při 1 litru máte ještě trochu rezervy). Film byl zcela ponořen v kapalině.
S pozdravem
Rene
P.S. To s ORWO UN 54 ještě musím vyzkoušet.
Schwedenstahl
Pak doufám, že to můj model 4008 ZM II zvládne stejně dobře. Motor modelu 6008 je přece silnější. Jaké jsou výsledky testování? Jsou srovnatelné s laboratorními výsledky? Používáte ohřívací desku?
Při svých prvních pokusech jsem měl vždycky trochu potíže se zbytkovou kapalinou v nádrži. Při plnění používám trychtýř na hadici a neplním, jak je předepsáno, přes víčko. Doufám, že tím dosáhnu rovnoměrnějšího naplnění.
Budu vděčný za další rady.
S pozdravem
Marwan
haeberlein
Dobrý den.
Nepoužil jsem ani vyhřívací desku, ani přesný teploměr, a výsledky jsou bezchybné. Nádržku Lomo naplním ve tmě a cívku do ní hned vložím. Tak to funguje skvěle. Nádržku mám v větší misce naplněné vodou (aby se nádržka i vývojka udržely na správné teplotě).
Schwedenstahl
Dobře, zavřeš tedy víko a budeš pokračovat při pokojovém osvětlení, nebo se zbytek musí dělat až ve tmě?
Nevím, jestli je to zvláštnost právě mé nádoby, ale po vyvolání se dá jen těžko otevřít.
S pozdravem
Marwan
haeberlein
Ne, pak víčko zavřu a pokračuji v práci na světle. S trochou švihu se víčko dá snadno otevřít i po vyvolání, nemusíte ho totiž otáčet až na doraz.
U mých starých černobílých filmů Kodak zatím jen nevím, jak dlouho je mám vyvolávat, protože některé z nich mají citlivost 27 DIN.
Schwedenstahl
Děkuji moc za tipy, určitě je využiji.
Mimochodem mám ještě velké množství materiálu VNF-1. Prý se dá vyvolat i v procesu E 6, stačí upravit časy a ředění. Ví o tom někdo něco?
S pozdravem
Marwan
haeberlein
Jen pro informaci: z mého filmu Kodak s sadou Foma se „nic“ nestalo. Po druhém vyvolání se emulze filmu odloupla, i když jsem vyvolával při teplotě 20 stupňů. Samotný film (byl to 400) dopadl dobře po 18 minutách prvního vyvolání. Jen nechápu, proč se emulze odloupla.
hjkoenig
Dobrý večer,
mám otázku pro ty, kdo vyvolávají úzké filmy:
Zařízení na oddělování filmů DS8 už mám, ale jak to vlastně v praxi funguje (kromě toho, že musí být úplná tma)? Asi v rukavicích – a kam se dají odříznuté konce? V teorii je všechno mnohem jednodušší...
S pozdravem
Hajo König
Právě si uvědomuji, že se vlastně jedná o novou otázku, kterou jsem sem schoval. Lze tento příspěvek ještě přesunout?
ChristianKolinski
Dobrý večer,
mám otázku pro ty, kdo vyvolávají úzkopáskové filmy:
Zařízení na oddělování filmů DS8 už mám, ale jak to vlastně v praxi funguje (kromě toho, že tam musí být úplná tma)? Asi v rukavicích – a kam se dají ty odříznuté konce? V teorii je všechno mnohem jednodušší...
Proč chceš oddělovat ve tmě? Nejdřív vyvolat, pak oddělit.
Tím pádem máš jen 7,5 m, se kterými se musí manipulovat ve tmě (místo 15... a pokud to má být ve spirále nebo podobně, jsi vděčný za každý metr méně), a při oddělování vidíš, co děláš.
hjkoenig
Dobrý večer,
mám otázku pro ty, kdo vyvolávají úzkopáskové filmy:
Zařízení na oddělování filmů DS8 už mám, ale jak to vlastně v praxi funguje (kromě toho, že musí být úplná tma)? Asi v rukavicích – a kam se dají ty odříznuté konce? V teorii je všechno mnohem jednodušší...
Proč chceš oddělovat ve tmě? Nejdřív vyvolat, pak oddělit.
Tím pádem máš jen 7,5 m, se kterými se musí manipulovat ve tmě (místo 15... a pokud to má být ve spirále nebo podobně, jsi za každý metr vděčný), a při oddělování vidíš, co děláš.
Ahoj a opět dobrý večer,
rád bych vložil reverzní film Foma do kazety S-8 – nebo jsem něco přehlédl a existuje už hotový? Jsem na tom podobně...
Pozdrav
Hajo König
ChristianKolinski
Rád bych si ten reverzní film Foma nacpal do kazety S-8 – nebo mi něco uniklo a už se prodává v hotové podobě? Jste na tom podobně jako já...
Aha, tak proto ;)
Ne, Fomapan se jako hotový S8 zřejmě nevyrábí. Doporučil bych ti postavit si malou pomocnou konstrukci. Držák pro cívku DS8 --> rozřezávač --> držák pro 2 cívky S8. S tím pak můžeš navíjet přímo. To můžeš na začátku osadit i na světle (DS8 se přece také vkládá do fotoaparátu na světle. Ztratíš při tom nanejvýš asi půl metru filmu) a pak zhasni světlo a toč... Na začátku to stojí trochu filmu, ale uvidíš, jestli rozřezávač funguje, a můžeš rozřezané proužky čistě upevnit na cívku. Dva(!) 30metrové pásky, které se divoce proplétají Duka, nejsou žádná legrace. Navíc většina děličů funguje nejlépe, když film protahujete rovnoměrně a bez trhání.
A když už jsme u toho... já bych si koupil tu 30metrovou cívku. Přestřihnout film ve tmě je hračka... ale slepit ve tmě 2x 7,5 m... :D
hjkoenig
Rád bych si ten reverzní film Foma nacpal do kazety S-8 – nebo mi něco uniklo a už se prodává v hotové podobě? Jste na tom podobně jako já...
Aha, tak proto ten vítr ;)
Ne, Fomapan se jako hotový S8 zřejmě nevyrábí. Doporučil bych ti postavit si malou pomocnou konstrukci. Držák pro cívku DS8 --> rozřezávač --> držák pro 2 cívky S8. S tím pak můžeš navíjet přímo. To můžeš na začátku osadit i na světle (DS8 se přece také vkládá do fotoaparátu na světle. Ztratíš při tom nanejvýš asi půl metru filmu) a pak zhasni světlo a toč... Na začátku to stojí trochu filmu, ale uvidíš, jestli řezačka funguje, a můžeš rozřezané proužky čistě upevnit na cívku. Dva(!) 30metroví „pásovci“, kteří se divoce prohánějí po temné komoře, nejsou žádná legrace. Navíc většina děličů funguje nejlépe, když film protahujete rovnoměrně a bez trhání.
A když už jsme u toho... koupil bych tu 30m cívku. Přestřihnout film ve tmě je hračka... ale slepit ve tmě 2x 7,5 m... :D
Moc děkuji,
tak se pustím do kutilství. Nedávno jsem si pořídil Quarz 1x8S-2. Originální výrobek, rok výroby 82, celý z kovu, natahování pružinou (!), spokojeně vrní jako šicí stroj. Teoreticky bych ani nepotřeboval baterii do expozimetru. Mělo by to být dobré, pokud bude dodávat snímky s vysokou ostrostí...
A když už jsem v tom – má někdo zkušenosti s tím zázrakem od GK-Film, tedy s přesnou tiskovou deskou, která se před natáčením vkládá do každé kazety? Je to přece jen dost drahé... Vím, že to vlastně patří do jiné sekce, ale při natáčení na úzký film se člověk musí stát odborníkem na vybavení a laboratoře, pokud nechce hladovět. (Doufám, že můj bývalý učitel němčiny nečte toto fórum.)
S pozdravem
Hajo König