EugenMezei
Ahoj!
Říká někomu něco označení AD-37?
Našel jsem to při likvidaci centra pro vyšetření plic. Mohlo by to tedy být něco pro rentgenové snímky.
Mám podezření, že jde o vývojku. Je to v práškové formě, balené ve velkém a malém plastovém sáčku, oba černé a určené pro 10 litrů. AD-37/1 je ten menší sáček, AD-37/2 je ten větší sáček.
Nejdřív jsem si myslel, že to pochází od Azomures, což je vlastně dost pravděpodobné. Na d.r.f. mě odkázali na ADOX, což by také mohlo dávat smysl – buď se skutečně jedná o staré výrobky ADOXu (našel jsem tu také filmy Agfa z Wolfenu), nebo Azomures převzal tento název a recepturu. Nebo snad ORWO něco s tímto označením vyrábělo? (Než vznikla firma Azomures, pracovalo se zde hodně s rentgenovými filmy od ORWO.)
V každém případě bych byl rád, kdyby někdo někde na toto označení narazil. Online jsem nic nenašel a prolistoval jsem i své receptáře.
S pozdravem
Eugen
skahde
Jen jako vodítko k vyhledání: Dva sáčky? Jeden velký, jeden malý? To vypadá hodně na vývojku.
Další možností je namíchat roztok a ponořit do něj film. Pokud zčerná, jde o vývojku, pokud zbledne, jde o ustalovač (to by mě ale velmi překvapilo). V případě zcela neznámé chemie bych od toho ale raději upustil a tu látku raději odborně zlikvidoval. To je rozhodně lepší, než nakonec muset volat hasiče.
S pozdravem
Stefan