orwograph
Ahoj,
koupil jsem si na internetu (ne u FOTOIMPEXU, hřích na mou hlavu, už toho lituju, ale to je jiné téma) roli Rollei Retro 100 – 30,5 m k navinutí, v originálním balení. Navinul jsem si prvních pár kazet a poté jsem si při světle všiml, že začátek filmu u všech čtyř (tedy pravděpodobně po celé délce role) vykazuje na okraji nad perforací podivně duhový pruh, který je lépe viditelný ze strany bez emulze než ze strany s emulzí. Po reklamaci mi prodejce velkoryse poslal novou roli a – totéž znovu. Tentokrát však ne na okraji, ale uprostřed filmového pásu a – ještě lépe – spojené s průběžnou podélnou vlnou v nosiči (nebo možná ani ne v nosiči, ale způsobené nerovnoměrným nanesením).
Proto jsem napsal společnosti Maco, která zřejmě balí APX jako RR100, ale tam se mi vysmáli, že žádný problém neexistuje, že Maco by nikdy neuvedlo na trh vadné zboží, nebo to v dalším e-mailu zlehčují. Vůbec prý jsem u Maco na špatné adrese, měl bych si to reklamovat u prodejce, u kterého jsem to koupil.
Je podélná vlna ve filmu (klíčové slovo: rovinnost v fotoaparátu) opravdu důvodem k reklamaci, jak mi napsala firma Maco? Nevystavuje firma Maco riziku svou vlastní dobrou pověst a navíc i pověst Rollei, když uvádí takový materiál na trh?
Peter.
MirkoBoeddecker
Ahoj Petere,
tento problém nám skutečně není známý. Alespoň ne u nás.
Bylo by tedy zajímavé se na to podívat.
Trochu mě překvapuje, když říkáš, že ve Stapelfeldu to nechtěli vzít zpět.
To není normální. Vždy máme zájem o vrácení veškerého vadného materiálu, protože je možné, že budeme muset danou šarži zablokovat. Myslím, že ve Stapelfeld to není jinak.
Možná jsi narazil na nesprávného zaměstnance.
Vyvolal jsi někdy film, abys zjistil, zda je na snímcích něco vidět?
Píšeš o „třpytivém povlaku“. Je ten pruh spíše zářez, nebo případně také povlak?
S pozdravem,
Mirko
orwograph
>Vyvolal jsi někdy film, abys zjistil, jestli je na snímcích něco vidět?
Ano, vyzkoušel jsem to. Negativ vypadá vlastně úplně normálně, ale ten duhový pruh tam zůstává.
>Píšeš o „duhovém povlaku“. Je ten pruh spíš rýha, nebo možná také povlak?
Vypadá to tak nějak lehce perleťově, těžko se to popisuje. Mám podezření, že jedna z povrchových emulzí je příliš tenká nebo příliš silná, ale pravděpodobně to není ta emulze, která je citlivá na světlo. Mohla by to být emulze proti zvlnění (pokud APX něco takového vůbec má?), což by také vysvětlovalo tu mírnou deformaci, respektive zvlnění.
Můžu ti poštou poslat vzorek nevyvolaný/vyvolaný, abys si mohl udělat představu. Chci říct, že kvůli tomu teď nebudu dělat scény, fotky nejsou kvůli tomu nepoužitelné, ale celé je to přece jen trochu divné. Člověk by se přece jen mohl zamyslet nad trvanlivostí negativů a nad rovinností/rovinou zaostření při fotografování. Maco se mi v e-mailu vysmívá, prodejce, u kterého jsem to koupil, k tomuto tématu zatím mlčí, proto se ptám tady. Možná máš k lidem z Maco lepší kontakt, nebo tě berou vážněji, i když si myslím, že kvůli image firmy by se něco takového mělo brát vždy vážně. I když jsem to koupil u víceméně anonymního prodejce na eBayi.
Peter.
cfb_de
Ahoj Petere,
nejlepší kontakt na Maco máš přes pana Sebastiana Junghanse. Jeho e-mailovou adresu snadno najdeš na dvou dalších fórech :-)
Aniž bych viděl tvé filmy, mám však také podezření na chybu v zadní vrstvě (u Agfy – ať jí je země lehká – nesloužila k zabránění jakékoli tendenci k rolování u nosičů méně vhodných pro fotografické použití, ale spíše k tomu, aby film procházel fotoaparátem čistě a hladce. Zadní vrstva je standardem již minimálně od roku 1982). To se stává a při neporušené rovinnosti je to zcela bezvýznamné. V daných spektrálních oblastech by žádný zvětšovací přístroj neměl svítit (obloukové lampy jsou už osmdesát let minulostí, od té doby jsou spíše v kurzu žárovky) a následně by se při zvětšování neměla objevit žádná chyba expozice.
Poslední odstavec představuje čistou spekulaci ohledně tvých filmů. Neviděl jsem je. Napsat přímo panu Junghansovi by však mohlo být slibné. Je sice hlavním marketingovým guru v dané firmě, ale dokáže se chovat v zájmu zákazníka a zeptá se přímo u odpovědných techniků :-) A zeptej se klidně mile a nezávazně. *Tak* se to dneska stále dělá. Milá žádost a teprve v případě potřeby dodatečně poslat posouzený vzorek od soudního znalce. Koneckonců, u počítačů sedí 90 % chyb před monitorem a ve fotografii 85 % za hledáčkem.
A to píšu zrovna já, který jsem zde již velmi ostře zpochybňoval i posvátné produkty Stapelfeld (klíčové slovo R? resp. jeho originál).
Mezitím se strýček Hartmuth stáhl do svých manažerských a přednáškových aktivit a zbytek pole přenechává několika lidem, kteří si s dnešním trhem poradí lépe. Žádná chyba.
Pokud teď ještě jejich vedlejší redaktoři odpustků budou muset znovu do koutku, vidím pro tohoto prodejce zářivou budoucnost.
S Mirkem si téměř nechodí do cesty, k tomu jsou sortimenty dostatečně vzdálené a nezbytná spolupráce i přes třetí stranu dostatečně úzká.
K genezi těchto „retro“ se teď nechci vyjadřovat. A to byla čistě věcná poznámka.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Je povrchová úprava na zadní nebo přední straně?
S pozdravem,
Mirko
orwograph
Těžko říct – myslím, že spíš na straně bez emulze. Pošlu ti to poštou, abys si mohl udělat vlastní obrázek.
MirkoBoeddecker
Pokud se jedná o zadní stranu, je velká šance, že tato vada nemá vliv na kvalitu obrazu.
Doufám, že jsme ti tím pomohli, a rád se na to podívám.
S pozdravem,
Mirko
orwograph
Mirko,
tak co, co na to říkáš? Dostal jsi ty úryvky?
Peter.
MirkoBoeddecker
Měly by být na mém stole, ale do pátku nebudu v Berlíně.
S pozdravem,
Mirko