orwograph
Witam,
Kupiłem w sieci (nie w FOTOIMPEXie, co było z mojej strony grzechem, już tego żałuję, ale to już inna sprawa) rolkę Rollei Retro 100 – 30,5 m do samodzielnego nawijania, w oryginalnym opakowaniu. Nawijam więc pierwsze kilka kaset i następnie w świetle zauważam, że początek filmu we wszystkich czterech (a więc prawdopodobnie na całej długości rolki) ma na krawędzi nad perforacją dziwnie opalizujący pasek, który jest lepiej widoczny od strony bez emulsji niż od strony emulsji. Po zgłoszeniu reklamacji sprzedawca w ramach gestu dobrej woli wysłał mi nową rolkę i – znowu to samo. Tym razem jednak nie na krawędzi, ale w samym środku taśmy filmowej i – co więcej – w połączeniu z ciągłą falą wzdłużną w nośniku (a może nie w nośniku, tylko spowodowaną nierównomiernym nałożeniem emulsji).
Dlatego napisałem do firmy Maco, która najwyraźniej pakuje APX jako RR100, ale tam wyśmiewają mnie, twierdząc, że problem w ogóle nie istnieje, że Maco nigdy nie wprowadziłoby do obrotu towaru, który nie jest bez zarzutu, albo w kolejnym mailu bagatelizują sprawę. W ogóle twierdzą, że do Maco trafiłem pod zły adres i powinienem zgłaszać reklamację u sprzedawcy, u którego to kupiłem.
Czy fala podłużna w filmie (słowo kluczowe: płaskość w aparacie) naprawdę nie jest powodem do reklamacji, jak napisała mi firma Maco? Czy firma Maco nie naraża na szwank swojej dobrej reputacji, a także reputacji Rollei, wprowadzając taki materiał do obrotu?
Peter.
MirkoBoeddecker
Cześć Peter,
Rzeczywiście nie znamy tego problemu. Przynajmniej nie u nas.
Byłoby więc interesujące to zobaczyć.
Trochę mnie dziwi, że mówisz, iż w Stapelfeld nie chcieli tego przyjąć z powrotem.
To nie jest normalne. Zawsze zależy nam na tym, by otrzymać z powrotem cały wadliwy materiał, ponieważ może zaistnieć konieczność zablokowania partii. Myślę, że w Stapelfeld nie jest inaczej.
Być może trafiłeś na niewłaściwego pracownika.
Czy wywołałeś kiedyś film, aby sprawdzić, czy na zdjęciach coś widać?
Piszesz o „opalizującej powłoce”. Czy ta smuga jest raczej nacięciem, czy może jednak powłoką?
Pozdrawiam,
Mirko
orwograph
> Czy wywołałeś kiedyś film, żeby sprawdzić, czy na zdjęciach coś widać?
Tak, wywołałem. Negatyw wygląda właściwie całkiem normalnie, ale ten opalizujący pasek pozostaje.
> Pisze Pan o „opalizującej powłoce”. Czy ten pasek jest raczej rysą, czy może jednak powłoką?
Wygląda to trochę jak perłowy połysk, trudno to opisać. Podejrzewam, że jedna z emulsji jest zbyt cienka lub zbyt gruba, ale prawdopodobnie nie jest to emulsja światłoczuła. Może to być emulsja zapobiegająca zwijaniu się (o ile APX w ogóle ma coś takiego?), co wyjaśniałoby również lekkie odkształcenie lub falowanie.
Mogę wysłać Ci pocztą próbkę niewywołaną/wywołaną, żebyś mógł sobie wyrobić opinię. To znaczy, nie zamierzam z tego powodu robić wielkiej awantury, zdjęcia nie są przez to bezużyteczne, ale cała ta sytuacja jest trochę dziwna. Można by się przecież zastanowić nad trwałością negatywów, a także nad płaskością i płaszczyzną ostrości podczas fotografowania. Maco wyśmiewa mnie w e-mailu, sprzedawca, u którego to kupiłem, na razie milczy na ten temat, dlatego pytam tutaj. Może masz lepszy kontakt z ludźmi z Maco albo traktują cię poważniej, chociaż uważam, że dla dobra wizerunku firmy zawsze powinno się traktować takie sprawy poważnie. Nawet jeśli kupiłem to u mniej lub bardziej anonimowego sprzedawcy na eBayu.
Peter.
cfb_de
Cześć Peter,
Najlepszy kontakt z firmą Maco ma pan Sebastian Junghans. Jego adres e-mail łatwo znajdziesz na dwóch innych forach :-)
Nie oglądając twoich filmów, podejrzewam jednak, że chodzi o błąd w powłoce tylnej (w przypadku Agfy – niech spoczywa w pokoju – nie służyła ona zapobieganiu jakiejkolwiek tendencji do zwijania się nośników mniej odpowiednich do zastosowań fotograficznych, a raczej temu, by film przechodził przez aparat czysto i płynnie. Powlekanie tylnej strony jest standardem od co najmniej 1982 roku). Zdarza się to i jest całkowicie nieistotne, o ile nie wpływa na płaskość. W omawianych zakresach spektralnych żaden powiększalnik nie powinien świecić (lampy łukowe od osiemdziesięciu lat należą do przeszłości, od tego czasu modne są raczej żarówki), a co za tym idzie, nie powinno pojawić się żadne błędne naświetlenie podczas powiększania.
Ostatni akapit stanowi czystą spekulację dotyczącą Twoich filmów. Nie widziałem ich. Warto jednak wysłać e-mail bezpośrednio do pana Junghansa. Jest on co prawda głównym guru marketingu w tej firmie, ale potrafi działać w interesie klienta i zapytać bezpośrednio odpowiedzialnych techników :-) Zapytaj spokojnie, uprzejmie i bez zobowiązań. *Tak* się to robi do dziś. Najpierw miła prośba, a dopiero w razie potrzeby dołączona ekspertyza od biegłego rzeczoznawcy. W końcu w przypadku komputerów 90% błędów leży przed monitorem, a w fotografii 85% za wizjerem.
I to piszę właśnie ja, który tutaj również bardzo ostro krytykowałem produkty Stapelfelder (słowo kluczowe R? lub jego oryginał).
W międzyczasie wujek Hartmuth wycofał się do swoich zajęć menedżerskich i wykładowych, pozostawiając resztę pola kilku osobom, które lepiej radzą sobie z dzisiejszym rynkiem. Nie ma w tym błędu.
Jeśli teraz jeszcze ich redaktorzy zajmujący się odpustami jako dodatkowym zajęciem znów trafią do aresztu, widzę świetlaną przyszłość dla tego odsprzedawcy.
Z Mirko prawie się nie kłóci, bo asortymenty są wystarczająco różne, a współpraca, nawet przez pośredników, jest wystarczająco bliska.
Nie chcę się teraz wypowiadać na temat genezy tych „retro”. A to była czysto rzeczowa uwaga.
Pozdrawiam,
Franz
MirkoBoeddecker
Czy powłoka znajduje się z tyłu czy z przodu?
Pozdrawiam,
Mirko
orwograph
Trudno powiedzieć – myślę, że raczej nie jest to emulsja. Wyślę ci to pocztą, żebyś mógł sam się o tym przekonać.
MirkoBoeddecker
Jeśli usterka znajduje się z tyłu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wpływa to na jakość obrazu.
Mam nadzieję, że udało nam się pomóc i chętnie rzucę na to okiem.
Pozdrawiam,
Mirko
orwograph
Mirko,
No i co o tym sądzisz? Dostałeś te fragmenty?
Peter.
MirkoBoeddecker
Powinny leżeć na moim biurku, ale do piątku nie ma mnie w Berlinie.
Pozdrawiam,
Mirko