whiteride
Ahoj,
sice fórum sleduji už delší dobu, ale dosud mi vždy stačilo vyhledávání :-)
Teď už ale nějak nevím, co dál.
Dnes jsem vyvolal svitkový film HP5 v Cube XS (CG512, RLS).
Expozici filmu jsem provedl na 200, teplota vývojky byla 24 stupňů (+/- 0,2) a vyvolával jsem podle návodu 13,5 minuty (30 sekund převrácení) -> tedy nic, co by vybočovalo z normálu...
Výsledkem je (stejně jako už dvakrát předtím) tenký šedý negativ...
Na čem to může být? Interpretuji snad některé údaje špatně?
Moc děkuji předem za vaši pomoc...
Philipp
zensusa
Ahoj Philippe,
jen krátce k tvé otázce: *Výsledkem je (stejně jako už dvakrát předtím) tenký šedý negativ... Čím to může být?*
Pokud jsi dodržel všechny pokyny – správná expozice negativu, poměr vývojky 1:4, minimálně 52 ml vývojky na jeden film!, teplota 24 stupňů po celou dobu, 13,5 minuty atd.– a negativy jsou přesto slabé a šedé, pravděpodobně jsi udělal typickou chybu uživatelů CG 512, která je však málo známá. To znamená, že jsi zapomněl vývojku před smícháním v poměru 1:4 důkladně protřepat nebo převrátit – jak chceš. To není vtip, protože CG 512 má tendenci k oddělování složek, resp. k jejich částečnému usazování na dně (což však není vidět). Proto mnoho uživatelů CG 512 vždy tvrdilo, že vývojka nemá dlouhou trvanlivost. To však není pravda. Vydrží stejně dlouho jako jiné známé vývojky (kromě R09 a RODINALU, které jsou téměř nezničitelné).
Takže před použitím silně nakloň, pak by to mělo fungovat i s tvým časem. Mimochodem, právě proto by se u CG 512 neměl používat Protectan – pssssss –, ale vývojku buď přelít do vhodných menších hnědých lahviček, aby byly vždy naplněné až po okraj, nebo použít *skleněné kuličky*, které vytlačí vzduch. Skladování v ledničce také neuškodí!
Doufám, že jsem ti pomohl.
S pozdravem
Lothar
whiteride
Ahoj Lothare,
myslím, že zpracování i expozice byly v pořádku, navíc jsem si dal velký pozor – vždyť to nebylo poprvé...
Opravdu jsem ale s lahvemi netřásl ani s nimi nijak nehýbal – myslíš, že by to mohlo být právě tím?
Zkusím to...
DÍKY Philipp
zensusa
Ahoj Philippe,
pokud je CG512 delší dobu v klidu, mají důležité látky v vývojce tendenci se časem usazovat na dně a koncentrovat se. Je proto velmi důležité koncentrát před odměřením důkladně promíchat (pokud možno několikrát převrátit dnem vzhůru).
Pokud to neuděláš, mohou negativy po vyvolání vykazovat (mléčný) šedý zákal, někdy silnější, jindy slabší, v závislosti na usazování koncentrátu. Tvoje šedá barva negativu tedy může pocházet odtud. S touto chybou jsem se setkal i já sám, když jsem na začátku své praxe s CG 512 *na vlastní kůži* zažil.
Takže, velmi důležité: koncentrát před odměřením důkladně promíchej!
Co se týče doby vyvolávání, HP5+ na svitkovém filmu bych spíše vyvolával 14 až 14,5 minuty. Prvních 15 sekund neustále promíchávej (asi 10krát převrať), pak jednou za 30 sekund 1krát převrať.
Pracuji sice pouze v rotačním systému a HP5+ už dlouho nepoužívám, ale výše uvedené časy by u svitkového filmu HP5+ měly vlastně přinést dobré výsledky.
Možná ještě jedna osobní poznámka. Z klasických filmů s citlivostí 400 se pro vyvolání v CG 512 obzvláště dobře hodí APX 400 resp. Retro 400 (200 ASA); velmi dobrá ostrost, velmi pěkné tónové/šedé hodnoty.
Hodně úspěchů
Lothar