wschwetz
Má někdo tip na vyvolání filmu APX 100 (s expozicí na 160 ASA) v roztoku Promicrol pro zvětšovací přístroje se smíšeným osvětlením (G=0,7)? Společnost Digitaltruth, která obvykle uvádí časy pro kondenzorové zvětšovací přístroje, uvádí údaje na lahvičce, kde však není žádná zmínka o kontrastu. O kolik procent je třeba prodloužit dobu, aby se dosáhlo vyššího kontrastu?
zensusa
Ahoj Winfriede,
já sice dělám vývoj při 24 stupních v rotačním vyvolávači, ale ty si ty údaje můžeš přepočítat.
Moje údaje se vztahují na Retro 100 / svitkový film (odpovídá Agfa APX 100) s 2minutovým předehřevem, vyvolaný pro splitgrade . Tedy smíšené světlo.
Promicrol 1 : 14 s 6 minutami a 45 sekundami při rotaci 24 stupňů.
Pokud vyvoláváš při 20 stupních s 30 sekundami převrácení bez předehřátí (což u APX vlastně není nutné!), měl bys vyvolávat asi 10 minut a 30 sekund (možná dokonce o 15 až 30 sekund méně).
Hodně štěstí
Lothar
wschwetz
Děkuji za odpověď. Digitaltruth uvádí expozici 11 minut pro citlivost 160–200 ASA, což je uvedeno i na lahvičce, avšak bez specifikace expozice a dosaženého kontrastu. Neměla by tedy být doba expozice pro vyšší kontrast o něco delší?
zensusa
Ahoj Wilfriede,
na tvou otázku **Neměl by být čas pro vyšší kontrast o něco delší?** nelze takto odpovědět, protože nejsou známy předpoklady (údaje o lahvičce Promicrolu resp. Digitaltruth).
Faktem je, že mnou uvedená doba otáčení 6,45 min je čas, který jsem otestoval na svých zařízeních, tedy čas, který používám v praxi. To znamená, že motivy s normálním kontrastním rozsahem (f5) dávají při zvětšeních do max. 30 x 40 cm na Forte Polywarmton/resp. odpovídajícím ADOXu filtrační hodnotu/gradaci 2 až 3. Výchozí hodnota vyvolaných negativů se pohybuje mezi 0,65 G a 0,7 G.
Tuto hodnotu otáčení jsem pro tebe přepočítal pomocí známé Ilfordovy tabulky časů a vzorce pro „pohyb při vyvolávání“ – v tomto případě tedy můj čas otáčení dělený faktorem 1,3 krát 1,4 (přepočítací faktor pro 30sekundové naklánění). To pak dává přibližně 10,30 min pro APX s expozicí na 160 ASA.
Zkusil bych vyvolat s touto hodnotou nebo s 11 minutami od Promicrolu, pak budeš mít praktickou orientační výchozí hodnotu. Mimochodem, moje zkušenost s Promicrolem ukazuje, že v mnoha případech jsou časy příliš dlouhé.
Mimochodem, existuje spousta zdrojů chyb a odchylek, i když používáš stejné „hodnoty“, které ostatní fotografové úspěšně používají. Rád bych ti zde ukázal typický příklad na základě mého vlastního vybavení.
Vyvolávám v Jobo CPA2. Tento procesor má zabudovaný termostat. Obecně vyvolávám při 24 stupních. Teď ale přichází překvapení. Můj kalibrovaný, velmi přesný digitální hlavní teploměr GTH 175/PT od Greisinger (podle něj se vždy řídím) ukazuje přesně 24 stupňů, ale termostat Jobo musí být nastaven pouze na přibližně 21,5 stupňů. Pro jistotu, kdyby při delších procesech náhodou digitální teploměr selhal, visí ve vodní lázni ještě běžný analogový úhlový teploměr pro černobílé procesy. Tento teploměr ukazuje třetí teplotu, a to 23 stupňů. Podmínky jsou pro všechna zařízení identické. Vidíš, že už jen oblast teploty/teploměrů obsahuje odchylky, které mohou výsledek extrémně ovlivnit. Pokud nyní zohledníš ještě rozdíly v rytmu míchání (někteří míchají hekticky, jiní pomalu :-), nepřesnosti u měřidel množství atd., uvidíš, že zadané hodnoty, i když jsou výchozí data přesně zadána, mohou být pouze orientační. Ve většině případů se s tím ale dá dobře pracovat.
Tak tedy zatím
Lothar
wschwetz
Díky, nejdřív to zkusím s uvedenými 11 minutami. Záleží na tom, jestli byly filmy natočeny za spíše zamračeného počasí, nebo za slunečného počasí?
zensusa
Ano, Wilfriede, záleží na tom, jestli fotíš za slunečného počasí, nebo za šedivého počasí. Jak moc to ovlivní kontrast, gradaci atd., záleží ale také na motivu. To je však komplexní téma, a proto ti doporučuji, jelikož zřejmě ještě moc nevíš o vyvolávání černobílých filmů, řízení kontrastu, jeho ovládání atd., abys se podíval na „kurzy“ v časopise Schwarz-Weiss-Magazin. Jsou k dispozici jako soubory PDF. Najdeš je zde:
http://www.schwarzweiss-magazin.de/
Myslím, že tam najdeš vše – a to zdarma –, co bys případně ještě měl vědět, abys své filmy vyvolal dokonale.
S pozdravem
Lothar
Wolfgg
Proč s tím má tolik lidí takové potíže? Z filmově-technického hlediska vede cesta k prvotřídnímu negativu přece jen přes dva body: Jak musím film *vyvolat*, aby křivka černoty odpovídala kontrastu mého motivu, a jak musím provést expozici, aby se motiv ocitl ve správné části této křivky černoty.
Kdybych byl prodejcem fotografického zboží, vyvěsil bych tuto větu velkými písmeny na zeď v obchodě a film by dostal jen ten, kdo by ji uměl odříkat nazpaměť :rolleyes:.
S pozdravem Wolfgang
wschwetz
Prohlédl jsem si webové stránky a přečetl si, co se tam píše o kontrastu. Bohužel jsem tomu při všech těch pokusech a testování většinou nerozuměl. Dozvěděl jsem se, že – což mě trochu překvapilo – citlivost filmu klesá, když stoupá kontrast motivu, a že lze například za špatného počasí fotografovat s citlivostí 400 ASA a za slunečného počasí s citlivostí 200. A že k tomu výrobci filmů (stejně jako vývojka) neuvádějí žádné údaje (bohužel ani u filmů ADOX). V knihách, které znám, o tom také nic není. Dozvěděl jsem se také, že k tomu neexistují žádné sbírky dat a všichni neustále objevují Ameriku a pracně se snaží získat potřebná data prostřednictvím sérií testů – a to bez změny testovacích podmínek. (Je to vlastně nutné? V době digitálu to není nutně pobídka k tomu, aby člověk začal s analogovou fotografií. Osobně nechci fotit digitálně, protože při svém koníčku nechci ještě navíc sedět u počítače). Pokud jste na jeden film nafotili různé podmínky (včera slunce, dnes oblačno), přizpůsobení už nefunguje, a pak asi pomůže jen... co vlastně? Praktická pravidla by obecně byla užitečná.
V mém případě mám teď to „štěstí“, že jeden celý film byl podroben expozici při silné oblačnosti a druhý při slunečném počasí, vždy na 160 ASA. Při slunečném počasí jsem asi měl raději zvolit 100? Teď je to ale tak, jak to je. Co mám teď dělat? Jelikož Promicrol je film zvyšující citlivost, měl bych to u filmu exponovaného za slunečného počasí vyrovnat delším vyvoláváním?
Wilfried
CapitanoPiccolomini
Nezoufej, Wilfriede. Pokud dokážeš v praxi uplatnit recept na piškotový dort, bude tě bavit i vyvolávání negativů.
Většina příznivců černobílé fotografie, kteří se ozývají na fórech, jsou šaolinští mniši, kteří se již nacházejí v x-té komnatě svého chrámu.
Proto začni co nejjednodušeji: standardní film (např. HP5), standardní vývojka (RODINAL, HC-110) a nech si poradit ohledně expozice a doby vyvolávání pro tuto kombinaci.
Klaus (který kdysi začínal jako pouliční bojovník kung-fu a stále jím je)
Wolfgg
Wilfried: Stačí, když na zkoušku obětuješ pár centimetrů filmu. Vyber si motiv s podobným kontrastem jako snímky na filmu, třeba prostě výhled z tvého okna, a vyfotografuj ho pětkrát (tedy pět stejných snímků). Pak zajdi do své temné komory a v temnotě rozstříhej část filmu, která prošla expozicí, na tři části. První část vyvoláš podle času uvedeného na lahvičce, druhou o 30 % déle, třetí o 70 % déle. Potom si z všech 3 proužků vyrobíš zkušební zvětšeninu s normální gradací (nebo u papíru s proměnnou gradací bez filtru) a zkontroluješ, která zvětšenina se ti líbí nejvíc. Pak už budeš mít velmi dobrý orientační údaj o tom, jaká doba vyvolávání se pro tvé zařízení nejlépe hodí.
S pozdravem Wolfgang
wschwetz
Wolfgangu,
postupoval jsem podle tvé rady, ale výsledky mi nepřipadají nijak zvlášť přínosné. Fotky jsem pořídil za krásného slunečného počasí, tedy při vysokém kontrastu motivu. Výsledek: při 11 minutách (jak je uvedeno na lahvičce) byl kontrast 1,3 a při 17 minutách 1,2. Totéž jsem vyfotil i za zataženého počasí a výsledný kontrast byl v obou případech 0,7, nezávisle na době vyvolávání. Rozdíl mezi 1,3 a 1,2 by mohl být také odchylkou při testování (rozdíl teplot nebo?).
Co jsem se z toho naučil? Netuším. Nanejvýš to, že za zataženého počasí vždy vznikne negativ s nízkým kontrastem a za slunečného počasí negativ s vysokým kontrastem?
Wilfried
Wolfgg
Ahoj Wilfriede,
zdá se, že tu stále existuje zásadní nedorozumění. Při slunečním svitu nemůže být kontrast v rozmezí 1–2, ten je mnohem vyšší. Mohl bys prosím vysvětlit, co tím kontrastem myslíš a jak jsi ho měřil?
S pozdravem Wolfgang
wschwetz
Ahoj Wolfgangu,
možná se tomu říká i jinak. Můj Splitgrade to tak naměřil, tj. u snímků by měla být odečtena gradace 0–1. U negativů pořízených za zamračeného počasí by to byly snímky s gradací blížící se hodnotě 4.
Wilfried
Wolfgg
Wilfriede, chápu to správně: teprve nedávno jsi začal s vlastním vyvoláváním a už používáš Splitgrade od Heilandu? To by bylo asi jako kdyby žák autoškoly cvičil na vozidle, které samo řídí a přidává plyn. Aby ses naučil správně vyvolávat, musíš se nejprve bezpodmínečně vzdát takových pomůcek kompenzujících chyby a jednoduše zvětšovat na gradaci 2 (grad. převodový papír bez filtru). Tvá čísla neudávají kontrast, ale gradaci papíru, kterou modul Splitgrade vyhodnotil jako optimální. Snímek pořízený na slunci tedy vykazoval gradaci měkkou až extra měkkou, což znamená: negativ příliš tvrdý, přeexponovaný. Snímek pořízený za zataženého počasí vykazoval gradaci tvrdou, tj. negativ podexponovaný.
Závěr: Nejprve nepoužívejte split filtrování (v anglické literatuře: split filtering), ale pouze *jednu* expozici bez filtru a poté vyhodnoťte zvětšeniny. A nejprve se soustřeďte pouze na scény se sluncem. A teď vyvstává otázka, který negativ poskytne nejlepší snímek.
S pozdravem Wolfgang
Wolfgg
Mirko: fórum je stále nastavené na letní čas, časové razítko je o hodinu napřed.
S pozdravem, Wolfgang
Edit: Teď už je vše v pořádku.
Wolfgg
Wilfried teď zřejmě pilně cvičí, dokud se vše nepodaří bez aktivního zásahu modulu Splitgrade. Na začátku je opravdu důležité nenechat se oklamat automatickými funkcemi, jinak se člověk snadno zasekne u druhořadých negativů a pokud náhodou někdo znalý neuvidí jeho negativy a nevšimne si chyby, může na této úrovni zůstat možná i celé roky. Splitgrade zařízení si samozřejmě nekoupil nadarmo, později představuje pomoc, která šetří čas i materiál.
V ideálním případě by se negativy měly vždy vyvolávat tak, aby se s gradací Spezial (=2) dosáhlo přesně požadovaného výsledku. Proč? Existují pouze 2 gradace, které poskytují velkou škálu tónů a syté, hluboké černé tóny, a to jsou Spezial a Normal (=3). A protože se stále ukazuje, že snímku na stupni Spezial trochu chybí šmrnc a působí lépe, když je o něco tvrdší, je rozumné se nastavit na Spezial a mít pak Normal jako tvrdší rezervu.
Pokud si přejete speciální efekty, mohou být samozřejmě užitečné i extrémní stupně. Na to by se ale mělo myslet až poté, co jste pochopili řemeslo pro standardní snímek.
S pozdravem Wolfgang
Marcellus
V časopise Foto Hobby Labor 5/84 se nachází obsáhlá zpráva o systému Promicrol.
Je zde uvedena tabulka, která uvádí vztah mezi kontrastem objektu, expozicí a dobou vyvolávání.
Při nízkém kontrastu objektu je třeba zkrátit expozici o dva stupně a prodloužit dobu vyvolávání o 30 %.
Při vysokém kontrastu objektu je třeba prodloužit expozici o jeden stupeň a zkrátit dobu vyvolávání o 30 %.
Výchozí hodnota expozice se pak nevztahuje na jmenovitou citlivost, ale na volně zvolenou.