FS01
Nebylo snad něco ohlášeno na prosinec 2006? Jak to dopadlo? Ten nepřehledný katalog v PDF mě prostě nějak štve... Přece to nemůže být tak těžké vzít nějaký e-shopový systém a zadat do něj svůj sortiment.
uhoepfner
Ahoj,
já bych to rozhodně nepodceňoval!
Je třeba zpracovat celou databázi, otestovat ji a znovu otestovat atd. Pokud se implementace dá „outsourcovat“, je to v pořádku, ale něco to stojí. Pokud to děláš sám, potřebuješ čas a lidi.
Ten katalog mi nepřijde vůbec špatný, můžu v něm listovat a vidět více produktů najednou.
Trochu mi vadí, že nemůžu objednat hned jedním kliknutím, ale naštěstí můžu poslat syna, aby se tam zastavil cestou na univerzitu :rolleyes:
Bez urážky...
FS01
Ahoj,
já bych to rozhodně nepodceňoval!
Je třeba zpracovat celou databázi, otestovat ji a znovu otestovat atd. Pokud se implementace dá „outsourcovat“, je to v pořádku, ale něco to stojí. Pokud to děláš sám, potřebuješ čas a lidi.
Ten katalog mi nepřijde vůbec špatný, můžu v něm listovat a vidět více produktů najednou.
Trochu mi vadí, že nemůžu objednat hned jedním kliknutím, ale naštěstí můžu poslat syna, aby to zařídil cestou na univerzitu :rolleyes:
Bez urážky...
No, zpočátku je to práce. Ale jakmile je obchod rozběhnutý, ušetříte spoustu zdrojů. Automatické fakturace a vyřizování zásilek, snadné vkládání nových produktů (což u pevného katalogu není úplně triviální), přehled o skladových zásobách a všechno ostatní, co se dá automatizovat, jakmile se odstraní ten Impexův papírový chaos. Byl by to prostě přechod od chaotického obchodu bez jakéhokoli řízení (u Impexu se zdá, že neexistuje ani kontrola pravopisu...) k zákaznicky přívětivému, řádně spravovanému zásilkovému obchodu. Přineslo by to také vyšší obrat. Já osobně jsem už několikrát objednával jinde, protože mi postup Impexu připadá prostě příliš hloupý, a myslím, že ostatním je to stejně.
uhoepfner
Není to náhodou tak, že projekt Bad Saarow spotřebovává příliš mnoho zdrojů?
:rolleyes:
MirkoBoeddecker
Dobrá kritika. Díky, FS01. V zásadě se shodujeme – jen se moje nadšení pro tuto věc mezitím trochu „otupilo“.
Vkládání produktů do internetového obchodu není vůbec žádný problém.
Tím by se však mnoho neautomatizovalo – naopak, všude by vznikaly problémy s rozhraními a míra automatizace by dokonce klesla.
Prodej online zákazníkům je pouze jednou z částí našeho podnikání.
Takový obchod by také neměl zásadní dopad na controlling. Systém řízení zásob, který za takovým obchodem stojí, je zpravidla triviální, nemá téměř žádné optimalizační funkce, nelze jej rozšířit o sezónní komponenty a pokud se mu pokusíte vysvětlit, že cyklus povrchové úpravy může trvat až 12 měsíců a že navíc v plánování surovin existují závislosti na produktech, PHP skript na to reaguje tolika webovými prvky a otazníky, kolik jich stihne vypsat předtím, než dojde k pádu.
V tomto ohledu je náš současný systém, rozšířený o komponentu mých 15 let zkušeností v nákupu, prostě výkonnější.
Tento projekt internetového obchodu se táhne už přes 12 měsíců, protože při testovacích bězích se stále vyskytují potíže.
Je prostě technicky velmi náročné zajistit synchronizaci mezi systémem řízení zásob pro prodej v obchodě, telefonický prodej, e-mailové objednávky, poštovní objednávky a paralelně provozovaným internetovým obchodem.
To nikdo jiný takhle nemá. Problémy jsou známé a všichni ostatní provozují v podobné situaci více firem. Čistý zásilkový obchod v místě X a kamenný obchod v místě Y. Oba s vlastním skladem, a tedy dvojnásobnou vázaností kapitálu, pracovní síly a skladování. Pak sice funguje řízení zásob a skladování, protože oba mají vlastní skladové systémy a vlastní zboží, ale za to internetový obchod nemůže prodávat to, co je v obchodě, a naopak.
Náš současný „chaotický systém“, jak ho nazýváš, tento rozpor zvládá. A musíme to tak zvládat ještě alespoň nějakou dobu, když se podívám na vývoj marží. Dodatečné náklady na personál a skladování by naši konkurenční výhodu výrazně snížily.
Máme vlastně velmi dobrou reakční dobu a také velmi dobré skladové zásoby. Většina objednávek odchází z vlastních skladových zásob do 4 hodin po schválení.
I obchod je známý tím, že téměř vždy je vše skladem.
Až bude internetový obchod (který je hotový už od června 2006) konečně propojený s tím druhým systémem tak, že už nebude způsobovat žádné problémy a umožní paralelní přístup ke všem čtyřem prodejním platformám (prodejna, telefon, internetový obchod, klasická objednávka), tak ho spustíme.
Nový plánovaný termín je 15. prosince, ale raději k tomu už nebudu říkat nic konkrétního :rolleyes:
S pozdravem,
Mirko
Uwe má mimochodem také pravdu. Kdybych měl více času se o vše postarat, určité projekty by se jistě realizovaly rychleji.
FS01
Ahoj Mirko,
děkuji za odpověď. Pomocí pokladních systémů se skenerem a příslušného softwaru (SAP? Intershop?) by se měly dát propojit kamenné prodejny, zásilkový prodej a internetový obchod. Rozhodně jsem zvědavý, jak to bude od prosince vypadat.
S pozdravem,
Frank
cfb_de
Ahoj Franku,
podívej se třeba u Intershopu nebo SAP na cenovou politiku v souvislosti s hardwarovými požadavky. Klíčová slova jsou: spolehlivost a redundance databáze. To by pro Mirka bylo o dvě velikosti větší?
A pak se podívej na procesní uspořádání u SAP. Mirko by musel ve svých provozních postupech změnit tolik věcí (vyjádřil jsem to dost jemně jako „umělecký obchůdek“?), že by to pro něj bylo o tři čísla větší?
Mně se jeho obchod v současné podobě líbí a pro něj je to zřejmě promyšlená a nejlevnější forma: když něco chci, napíšu e-mail, zavolám nebo se zastavím v Berlíně. Online obchod v tomto případě nenabízí žádné výhody pro zákazníky a způsobuje pouze náklady a námahu, které se nakonec promítnou do ceny produktu.
Jinak by to vypadalo, kdyby Mirko svůj kamenný obchod zavřel. Pak by bylo online řešení atraktivní.
S pozdravem,
Franz (vedl zavedení SAP a kdysi se sám zabýval obchodem/dovozem/expedicí/exportem)
Renate
Dobrý den,
Internetový obchod mi nechybí. Naopak – raději si listuji v katalogu. Některé internetové obchody jsou tak špatně navržené, že jsem se vzdala toho, být jejich zákaznicí. Se společností Impex jsem velmi spokojená tak, jak to je.
S pozdravem
Renate
Wolf_XL
...téma „internetový obchod“ by se podle mého názoru nemělo přeceňovat... Jasně, pokud se na to podíváme ze všech úhlů, bylo by to jistě nástrojem k optimalizaci obchodních procesů. Ale právě v tomto způsobu uvažování vidím vlastně ten problém. Nakonec jsou mi jako zákazníkovi takové úvahy vlastně úplně ukradené. Jako zákazník chci vlastně jen mít možnost co nejrychleji zadat svou objednávku a díky tomu zboží dostat rychleji. V zásadě by asi většina zákazníků byla spokojená, kdyby dostala elektronický formulář, do kterého by mohla zadat své požadavky a který by poskytoval zpětnou vazbu o tom, co je okamžitě k dispozici. Pokud pak mohu hned zaplatit přes PayPal nebo podobnou službu a zajistit si tak doručení v následujících dnech, je pro mě vlastně všechno v pořádku. V zásadě lze předpokládat, že si většina zákazníků sestaví svou objednávku především z tištěného nebo PDF katalogu. V zásadě by pro mě ideální obchod vypadal takto:
Zadám číslo objednávky požadovaného zboží, které se mi případně znovu zobrazí s dalšími údaji (např. dodací lhůtou), a poté ho vložím do košíku. Až budu hotov, měl bych mít možnost ihned zaplatit pomocí uznávaného platebního systému – dodání by pak mělo proběhnout do tří až čtyř dnů...
piu58
Je jasné, že na to, že se nedá objednat online, si člověk musí zvyknout. Musím ale říct, že osobní objednávka po telefonu funguje dobře – lze se domluvit na termínech dodání, vynechat něco nepodstatného, co zrovna není skladem, a tak dále. Jsem spokojený.
cfb_de
Přesně tak. A to vše totiž není možné realizovat se stabilními standardními procesy, jako jsou například SAP/Lexware nebo podobní poskytovatelé, aniž by to pro provozovatele obchodu znamenalo zvýšené finanční náklady.
SAP právě na něčem takovém pracuje, ale ještě to může chvíli trvat. Zvládnou to, o tom není pochyb. Ale kdy to bude viditelné pro zákazníky v zásilkovém obchodě?
S pozdravem,
Franz