erwin
Ahoj všichni,
odvážil jsem se zkusit zvětšovat barevné negativy, ale s barevným filtrováním mi to zatím nejde (vždycky to má červený nádech). Pro jednu fotku jsem udělal nejméně 30 zvětšenin s nejrůznějšími hodnotami filtrů, ale ani jedna z nich nebyla bez červeného nádechu.
Teď mám otázku: Můžete mi přes internet poradit, jak mám začít,
nebo snad dokonce někdo bydlí ve Wuppertalu nebo okolí, kdo by mi
mohl ukázat, jak se dělá barevné filtrování?
Díky předem
S pozdravem J. Fichthorn
MirkoBoeddecker
Erwine,
používáš Superstabibad, NEBO by ti stačilo alespoň 36 stupňů?
Je možné, že máš na svých zvětšeninách ještě zbytky BX.
S pozdravem,
Mirko
erwin
Ahoj Mirko,
nejprve ti děkuji za odpověď. Zkusil jsem to znovu, ale výsledek byl opět červený.
Může to být také způsobeno zastaralým bělícím a fixačním prostředkem?
S pozdravem J. Fichthorn
MirkoBoeddecker
Jsou i ty obrázky načervenalé, nebo je bílá = bílá a mění se jen odstíny barev?
S pozdravem,
Mirko
erwin
Okraje obrázku jsou bílé, ale samotný obrázek je úplně červený.
mflyer
Ahoj Justusi,
pracuješ s laboratorním osvětlením, např. Duka 50, nebo ve tmě?
S pozdravem, Maik
erwin
Ahoj,
pracuji s přístrojem Minilux od firmy Jobo. To ale nemůže být příčinou, protože neexponovaná kolečka jsou normálně bílá a červený nádech má pouze fotografie.
Justus
MirkoBoeddecker
Laboratorní světlo způsobuje modrý závoj.
Opačný závěr (kola jsou bílá, takže světlo je v pořádku) je mylný a už mnohé uvedl v omyl, protože kola jsou po delší dobu zakryta rámečkem masky a je velmi dobře možné, že to zakrývá samotný obraz, ale ne kola, zejména pokud je světlo umístěno blíže k zvětšovacímu přístroji než k miskám.
Za určitých okolností může být právě v tom háček, protože pokud se pokusíte „odfiltrovat“ modrý nádech způsobený laboratorním světlem, vše se převrátí do komplementární barvy.
Jinak bych se pokusil v úplné tmě nejprve získat šedý odstín na prázdném listu a zkontrolovat všechny své pracovní postupy.
Při tom samozřejmě dodržovat všechna základní pravidla, jako je expozice minimálně 10 sekund atd. (případně použít šedý filtr ADOX).
S pozdravem,
Mirko
Hoddy
Ahoj všichni,
odvážil jsem se zkusit zvětšovat barevné negativy, ale s barevným filtrováním mi to zatím nejde (vždycky to má červený nádech). Pro jednu fotku jsem udělal nejméně 30 zvětšenin s nejrůznějšími hodnotami filtrů, ale ani jedna z nich nebyla bez červeného nádechu.
nebo snad někdo z Wuppertalu či okolí, kdo by mi
Díky předem
S pozdravem J. Fichthorn
Zkus to tady
http://www.vfdkv.de/artikeldaten/30/Farbfotos_ausfiltern.pdf
S pozdravem
Waldo
DieterSchuld
Ahoj všichni,
nebo snad dokonce někdo bydlí ve Wuppertalu nebo okolí, kdo by mi
Díky předem
S pozdravem J. Fichthorn
Ahoj Justusi, odpověděl jsem ti a nabídl ti ukázku v mé fotolaboratoři, ale pak jsi najednou přestal komunikovat. Co si o tom mám myslet?
S pozdravem
Dieter Schuld
erwin
Ahoj Dietere,
vlastně jsem ti poslal zprávu, že bych tvou nabídku rád přijal, omlouvám se, pokud ti nedorazila.
S pozdravem Justus
bengt
Ahoj,
doufám, že angličtina nevadí. (Němčinu umím číst dobře, ale psát ji mi moc nejde)
Měl jsem stejný problém, když jsem začal s barevným kopírováním. Ať jsem dělal cokoli (filtrace, teplota atd.), obrázky vycházely červené. Nakonec jsem zjistil, že lampa v zvětšovacím přístroji nebyla správně umístěna, ale byla mírně nakloněna nahoru, takže nad filtry procházelo příliš mnoho světla. Jakmile jsem ji dal na správné místo, problém zmizel.
S pozdravem: Bengt Karlsson
erwin
Dobrý den,
děkuji za odpověď. V příštích dnech to zkusím.
Justus