erwin
Cześć wszystkim,
zabrałem się w końcu za powiększanie kolorowych negatywów, ale wciąż nie udaje mi się opanować filtrowania kolorów (zawsze pojawia się czerwony odcień). Zrobiłem co najmniej 30 odbitek jednego zdjęcia z różnymi wartościami filtrów, ale żadna z nich nie była wolna od czerwonego odcienia.
Mam więc pytanie: czy możecie mi przez Internet podać wskazówki, od czego zacząć,
a może ktoś z Was mieszka w Wuppertalu lub okolicy i mógłby mi
pokazać, jak działa filtrowanie kolorów?
Z góry dziękuję
Z poważaniem J. Fichthorn
MirkoBoeddecker
Erwin,
używasz kąpieli Superstabibad, CZY wystarczyłoby Ci co najmniej 36 stopni?
Być może na Twoich odbitkach pozostały jeszcze resztki BX.
Pozdrawiam,
Mirko
erwin
Cześć Mirko,
na początek dziękuję za odpowiedź. Spróbowałem jeszcze raz, ale znów wyszło na czerwono.
Czy może to wynikać z przeterminowanego utrwalacza do wybielania?
Pozdrawiam, J. Fichthorn
MirkoBoeddecker
Czy kolory na zdjęciach też są czerwonawawe, czy też biel pozostaje biała, a zmieniają się tylko odcienie?
Pozdrawiam,
Mirko
erwin
Krawędzie zdjęcia są białe, ale samo zdjęcie jest całkowicie czerwone.
mflyer
Cześć Justus,
Pracujesz przy oświetleniu laboratoryjnym, np. Duka 50, czy w ciemności?
Pozdrawiam, Maik
erwin
Cześć,
Korzystam z urządzenia Minilux firmy Jobo. Nie może to jednak być przyczyną, ponieważ nie naświetlone koła są normalnie białe, a tylko zdjęcie ma czerwonawy odcień.
Justus
MirkoBoeddecker
Światło laboratoryjne powoduje niebieską mgiełkę.
Wniosek odwrotny (czyli „koła są białe, więc oświetlenie jest w porządku”) jest błędny i wprowadził już wielu w błąd, ponieważ koła są przez dłuższy czas zasłonięte ramką maski i może się zdarzyć, że zasłania to właściwy obraz, ale nie koła, zwłaszcza gdy światło znajduje się bliżej powiększalnika niż misek.
Być może właśnie w tym tkwi sedno sprawy, ponieważ gdy próbuje się „odfiltrować” niebieski odcień spowodowany światłem laboratoryjnym, wszystko przechodzi w kolor dopełniający.
W przeciwnym razie spróbowałbym w całkowitej ciemności uzyskać najpierw szary kolor na pustym arkuszu i sprawdzić wszystkie moje czynności.
Oczywiście przestrzegając przy tym wszystkich podstawowych zasad, takich jak naświetlanie przez co najmniej 10 sekund itp. (w razie potrzeby używając filtra szarego ADOX).
Pozdrawiam,
Mirko
Hoddy
Cześć wszystkim,
zabrałem się w końcu za powiększanie kolorowych negatywów, ale wciąż nie udaje mi się opanować filtrowania kolorów (zawsze pojawia się czerwony odcień). Zrobiłem co najmniej 30 odbitek jednego zdjęcia z różnymi wartościami filtrów, ale żadna z nich nie była pozbawiona czerwonego odcienia.
Mam więc pytanie: czy możecie mi przez internet podać wskazówki, od czego zacząć,
a może nawet ktoś mieszka w Wuppertalu lub okolicy i mógłby mi
Z góry dziękuję
Pozdrawiam, J. Fichthorn
Spróbuj tutaj
http://www.vfdkv.de/artikeldaten/30/Farbfotos_ausfiltern.pdf
Pozdrawiam
Waldo
DieterSchuld
Cześć wszystkim,
zdecydowałem się w końcu na powiększenie kolorowych negatywów, ale wciąż nie udaje mi się opanować filtrowania kolorów (zawsze pojawia się czerwony odcień). Zrobiłem co najmniej 30 odbitek jednego zdjęcia z różnymi wartościami filtrów, ale żadna z nich nie była pozbawiona czerwonego odcienia.
Oto moje pytanie: czy możecie mi przez Internet podać wskazówki, od czego powinienem zacząć,
a może nawet ktoś mieszka w Wuppertalu lub okolicy, kto mógłby mi
Z góry dziękuję
Pozdrawiam, J. Fichthorn
Cześć Justus, odpowiedziałem Ci i zaproponowałem pokaz w moim laboratorium fotograficznym, ale potem nagle zamilkłeś. Jak mam to rozumieć?
Pozdrawiam
Dieter Schuld
erwin
Cześć Dieter,
Właściwie wysłałem Ci wiadomość, że chętnie skorzystam z Twojej oferty; przepraszam, jeśli nie dotarła.
Pozdrawiam, Justus
bengt
Witam
Mam nadzieję, że mój angielski jest w porządku. (Potrafię dobrze czytać po niemiecku, ale pisanie w tym języku nie idzie mi najlepiej)
Miałem ten sam problem, kiedy zaczynałem kopiować w kolorze. Bez względu na to, co robiłem (filtracja, temperatura itp.), zdjęcia wychodziły czerwone. W końcu odkryłem, że lampa w powiększalniku nie była prawidłowo ustawiona, tylko lekko przechylona do góry, przez co zbyt dużo światła przechodziło nad filtrami. Kiedy ją ustawiłem, problem zniknął.
Pozdrawiam: Bengt Karlsson
erwin
Witam,
dziękuję za odpowiedź. W najbliższych dniach spróbuję to zrobić.
Justus