uhoepfner
Ahoj,
v únoru smím/mám fotografovat divadelní představení naší školy. K tomu si musím vybrat filmový materiál. Vysoce citlivé filmy s citlivostí vyšší než 400 ASA jsem dosud nikdy nepoužíval. Z nabídky Impexu jsou k dispozici Ilford (opravdu drahý), Kodak (oba 3200), Fuji 1600 a Rollei R3. Jako vývojka je k dispozici Promicrol. Ilford asi nepřipadá v úvahu, protože je příliš drahý. Prosím vás o tipy, s kterým z těch tří ostatních filmů bych mohl bez velkého experimentování dosáhnout nejlepších výsledků (zvětšování se provádí pomocí Axomatu 4 na Fomaspeed Variant max. 24*30).
cfb_de
Ahoj Uwe,
žádný z nich nedosahuje své jmenovité citlivosti, leda při extrémním kontrastu nebo jen stěží. Zkus se podívat na TMax3200 a Emofin, od těch si slibuji nejvíc (ale ještě jsem je nezkoušel, moje TMZ jsou zatím v chladničce).
Jinak jsem zatím dosáhl docela dobrých výsledků se starým dobrým HP5+ v RODINALu při 1600 ASA (střední formát). Zdá se, že mi zrovna nefunguje webový server. Až bude zase fungovat, mělo by tu být něco k vidění:
http://www.borgerding.de/Dosenkohl/1600ASA/index.html
S pozdravem,
Franz
skahde
Ahoj Uwe,
Tvoje vybavení by mělo splňovat dvě podmínky: minimální clonu f/2,8 a minimální citlivost 800 ISO. Pokud to nestačí, osvětlení bude mít charakteristiku divadelního osvětlení a snímky budou nevýrazné a nudné. Bez dobrého světla nejsou dobré fotky. S clonou menší než 1:2,8 se rychle dostaneš do situací, kde budeš potřebovat vyšší citlivost, než jakou poskytují i ty nejlepší filmy.
To rozhodnutí nijak neusnadňuje, protože v tomto případě přichází v úvahu jak film 400 s navýšenou citlivostí, tak i zmínění mistři citlivosti. Přeexponované stíny ostatně nejsou problém: to, co není osvětlené, by na jevišti většinou ani nemělo být vidět. Pushen tedy není v tomto případě bezvýchodným dilematem.
Můj tip: NP1600 na 1000 ASA v XTol 1+1. U NP1600 se světla tak rychle neztrácejí, protože křivka nahoře pěkně zplošťuje.
S pozdravem
Stefan
uhoepfner
Díky za dosavadní rady.
Bohužel nemám teleobjektiv s takovou světelností (Zuiko má jen f/4), takže asi budu muset použít ten 50 mm f/1,4.
Co se týče vývojky, nejdřív vyzkouším Promicrol s filmem Fuji.
Nemá s modelem R3 v této oblasti někdo zkušenosti?
SamuliSchielke
S modelem R3 nemám žádné zkušenosti, ale zato mohu vřele doporučit NP 1600. Je celkově velmi robustní a snadno se s ním manipuluje. A zrno není nijak nepříjemné.
Jako objektiv mi připadá 1.4/50 ideální. Pokud se jedná o stejný objektiv Canon FD, jaký mám já, je pro ten typ fotografií, které chceš pořizovat, perfektní. Jen se budeš muset dostat trochu blíž k lidem.
Hodně zábavy
Samuli
skahde
Bohužel nemám teleobjektiv s takovou světelností (Zuiko má jen 4),
To by při dobrém osvětlení mohlo stačit. Prostě si ho vezmi s sebou...
S pozdravem
Stefan
uhoepfner
Ahoj,
děkuji za tipy.
Mám objektivy Zuiko 1.4/50 a Zeiss T-Planar 1.4/50 (Olympus a Contax).
Ještě se domlouváme, kdo se bude pohybovat blízko pódia a kdo bude fotit ze středu hlediště (spíše staticky). Máme k dispozici minimálně dva digitální fotoaparáty (starší model Sony a Canon 350d s objektivem Sigma 2.8/70-200) (bez filmových fotoaparátů) a já si chci vzít s sebou svou analogovou výbavu. Spíš se přikláním k pohybu, ale pak bych musel vzít Sony, a to se mi nelíbí. Zoom Sigma na okraji pódia by byl přehnaný :rolleyes: .
Právě jsem vydražil další nabíječku filmů, proto momentálně dávám přednost Rollei, protože je k dispozici na kolečkách.
piu58
Ahoj,
v únoru smím/mám fotografovat divadelní představení naší školy. K tomu si musím vybrat filmový materiál. Vysoce citlivé filmy s citlivostí vyšší než 400 ASA jsem dosud nikdy nepoužíval. Z nabídky Impexu jsou k dispozici Ilford (opravdu drahý), Kodak (oba 3200), Fuji 1600 a Rollei R3. Jako vývojka je k dispozici Promicrol. Ilford asi nepřipadá v úvahu, protože je příliš drahý. Prosím vás o tipy, s kterým z těch tří ostatních filmů bych mohl bez velkého experimentování dosáhnout nejlepších výsledků (zvětšování se provádí pomocí Axomatu 4 na Fomaspeed Variant max. 24*30).
V takových situacích volím jednu ze dvou možností:
- Kodak TMZ 3200, má skutečnou citlivost 1000 ASA. U mě se vyvolává v Ultrafin Plus 1:6 jako jednorázový vývoj. A49 by asi také šel.
- HP5+ resp. Mirkoův náhradní film ADOX CHM 400 lze posunout až na 800 ASA. U mě opět v UF+ 1:6. Stínování je však o něco horší, zrno za to o něco lepší. A celé je to levnější.
cfb_de
Ahoj Uwe,
o filmu HP5+ při citlivosti 1600 ASA ve vývojce RODINAL jsem podle mého názoru napsal a ukázal už všechno.
Velkou výhodou RODINALu je, že po cca 17 minutách v poměru 1:50 při standardním požadavku na kontrast v dolní části křivky úplně zhasne. Stejně tak je příjemnou vlastností moderních VC papírů, že umožňují docela slušný nelineární posun kontrastu a v horní části křivky ještě něco přichází. Normálně se něco takového stává u stupně 2. Jako u mě s tím starým HP5+.
Ohledně uvedené fotografie se klidně zeptej třeba Pillendrehera (jiné fórum), ten ji totiž *viděl*. Walter a někteří další také (dokonce i několik z těch fotek, na kterých jsou částečně sami), ale Pillendreher je jediný v kruhu, který se naučil takové fotografie a negativy technicky posuzovat.
Přesto: 1600 je s HP5+ bez technické zdatnosti stěží možné. 3200 je podle mých znalostí nemožné. 800 by mělo jít snadno, 400 dokonce i vycvičenému primátovi. Vše v RODINALu.
Je třeba zůstat „v klidu“ a případně vydržet dlouho. Časy jsou veřejně dostupné. A dosažitelné bez pushu.
S pozdravem,
Franz
robat
S R3 nemám žádné zkušenosti, ale za to mohu vřele doporučit NP 1600. Je celkově velmi odolný a snadno se s ním manipuluje. A zrno nepůsobí rušivě.
Ahoj,
mohl bys mi poradit, kterou vývojku bys doporučil pro NP1600? Minulou sobotu jsem nafotil jeden film s expozicí ISO 1600...
Ciao, Robert
SamuliSchielke
ID-11 nebo D-76 (je to totéž), ředit v poměru 1:1, vývoj v nakloněné vaně 6 minut a 30 sekund při teplotě 24 stupňů.
Renate
Ahoj,
Od filmu R3 ti důrazně radím upustit. Nedosahuje ani pořádné citlivosti 800 ASA. S filmem R3 jsem ve všech ohledech nespokojený. Reklama slibuje vlastnosti, které tento film nemá.
Nejlepší zkušenosti mám s Ilfordem 3200. Je sice drahý, ale stojí za každou korunu. Žádný jiný film se mu nevyrovná. Je to nejcitlivější černobílý film na trhu. Vyvolával jsem ho v Emofinu.
Použitelný je také Fuji Neopan 400 vyvolaný v Ultrafin Plus. S ním se bez problémů dostanete na 800 ASA a zrno se drží v rozumných mezích. Jeden divadelní fotograf, kterého znám, na něj nedá dopustit. I já s ním mám dobré zkušenosti.
Pro takové snímky je vždy užitečný také monopod. Ten vám snadno vydobude další 2 clony.
S pozdravem
Renate
ThomasLoos
leoz
Jako vývojka bych zvolila Diafine (ještě jsem to nikdy nezkoušel, ale podle toho, co se píše, to vypadá, že je ten roztok ideální pro push vývoj, i když si říkám, proč ho Impex nenabízí. (Mirko to určitě brzy objasní :) )
http://www.ars-imago.ch/productinfos/BKA_DB_Diafine.pdf
Takhle bys mohl provést expozici Fuji Nepan 1600 na 2400.
Osobně mám ale dobré zkušenosti s Kodakem P3200 v Tmaxu, tedy exponovaným jako 3200.
Negativy jsou samozřejmě nejlepší, ale jinak jsem byl velmi spokojený.
Můžu sem dát pár skenů, pokud je o to zájem?