MirkoBoeddecker

Zdá se, že určitá strana se v posledních dnech prostřednictvím různých publikací cíleně snaží vyvolat dojem, že starý nosič Agfa MCC byl lepší než náš nový, čistě bílý nosič MCC.
Je pravda, že starý nosič již není tak snadno dostupný (viz moje vyjádření k tomuto tématu z před rokem), ale to je jen část příběhu.
U MCC „new“ jsme se vědomě rozhodli použít čistě bílý podklad, protože se domníváme, že tím papír získává na kvalitě. Tento předpoklad se shoduje s přibližně 3/4 vyjádření, která jsme zjistili v různých zákaznických průzkumech. I zpětná vazba z testovací akce jasně ukazuje tento trend.
Papír má nyní výrazně světlejší obrazové tóny a vykazuje srovnatelný odstín s variantou PE, což umožňuje práci na barytu i PE současně.
Celková brilance MCC se znatelně zvýšila. Nový papír vyniká vedle originálu.
Stávající zbytkové zásoby nosičů Agfa, které se u společnosti Foma potahují, společnost Foma v té době zakoupila z ekonomických důvodů, a nikoli kvůli „celosvětově jedinečné pohádkové kvalitě“ (jednalo se o konkurzní zboží).
Díky tomu může být papír Foma i v současné době nabízen za tak nízkou cenu, což mimo jiné přispělo k velkému úspěchu skutečně velmi dobré varianty Fomabrom.
Dobrý tah ze strany Fomy. Udělal bych to stejně, kdyby v té době již existoval projekt MCC.
Jelikož však nyní asi 1/4 našich zájemců o MCC vyjádřila preference pro krémově bílý podklad, plánujeme pro tyto zákazníky
vyrobit druhou variantu MCC, která
bude mít ve světlech
identické zabarvení jako originál Agfa. K tomu již není nutné odebírat speciální podklad od firmy Schüler. V posledních týdnech jsme vyvinuli postup, jak toto zabarvení provést sami. Tato technika byla známa, ale z ekonomických důvodů nebyla u firmy Agfa používána.
Výroba je sice o něco dražší, ale na oplátku nám to ušetří náklady na vázání kapitálu kvůli velmi velkému minimálnímu objednanému množství u firmy Schüler.
Mimochodem bych rád poznamenal, že neplánujeme nechat MCC potahovat v České republice ani v Chorvatsku.
S pozdravem,
Mirko
PhilippeGrunchec
Dnes jsme to testovali s Philippem Salanem: jemu se nový nosič zdál příliš bílý, mně ne!... ale teplejší barevný tón by se mi líbil víc (jsem „starý“ uživatel modelů PW14-15-17).
macolline
Mirko, myslím, že i s různými vývojkami se dá ještě něco vyladit. Počet zkušebních listů, které jsem měl k dispozici, nestačil na důkladné testování. Určitě to ale doženu, až bude ADOX MCC k dispozici v „čistě bílé“ verzi. Můžeš mi bez dotazování poslat 100 listů 24/30, pokud to jde s fakturou, jinak jako obvykle.
S pozdravem ze Švýcarska
Hanspeter
Rotti
Skvělé, že se chystá druhá varianta MCC s barytem.
I když pro mě je LITH-CAPABLE VHODNOST mnohem důležitější než barva nosiče.
S pozdravem
Markus
MirkoBoeddecker
Ahoj Markusi,
kdybychom chtěli nějak změnit lith-capability papíru, bohužel by to nešlo, aniž bychom změnili i celkové vlastnosti papíru.
V současné době je na trhu k dispozici mnoho velmi kvalitních lith papírů. Patří mezi ně například ADOX Nuance, naše zbytkové zásoby Polywarmtone, Fomatone, Ilford Warmton, Kentmere Warmton atd. Bohužel jsou tržby ze všech těchto materiálů, mírně řečeno, velmi skromné.
Myslím, že MCC necháme z hlediska emulze tak, jak je, tedy přesně tak, jak bylo Agfa MCC, plus nové vylepšení, která jsme provedli (co se týče trvanlivosti).
Pokud by se na straně poptávky vyvinul znatelný trend směrem k lith-capable papírům, nebyl by problém vyrobit jako druhý produkt skutečný lith paper. Z kapacitních důvodů by se toho však pravděpodobně nemohlo začít realizovat dříve než v roce 2009.
V této souvislosti by bylo zajímavé co nejpřesněji zjistit, co chcete a čeho nemůžete dosáhnout s žádným z výše uvedených papírů.
Nejlépe s obrazovými příklady.
S pozdravem,
Mirko
zensusa
Ahoj Mirko,
jak jsem již zmínil ve své zprávě s přiloženými obrázky projektu MCC a v naší e-mailové korespondenci, samozřejmě mě těší, že se MCC, jak zde oznamuješ, má nyní objevit i ve *variantě s odstínem papíru Agfa* (druhá verze). Na druhou stranu se ptám, proč tedy – za předpokladu technické proveditelnosti, kterou momentálně nemohu posoudit – neuděláš také druhý zmíněný krok a nevyrobíš povrch této druhé verze v *sametové, polomatné* verzi? Samozřejmě pouze v případě, že by emulze Agfa MCC zůstala charakterem taková, jaká je!
Zde je, jak se domnívám, několik rozumných argumentů pro můj návrh.
1. Všichni tvůrci obrazů, kteří upřednostňují zvýšenou brilanci *bílého* nového Adox MCC, jistě upřednostní i chladnější tón, protože Adox MCC je/působí, jak jsem sám otestoval a jak je srovnatelné v mých zaslaných párech snímků, chladněji. Nový ADOX MCC je tedy nyní ideální pro fotografy, kteří měli rádi Agfa MCC, ale raději by měli chladnější, bělejší tón papíru. Zdá se, že se to týká 75 procent všech testerů. Další posun směrem k chladnějšímu tónu lze dosáhnout pomocí odpovídajícího vývojky, protože emulzi Agfa MCC lze velmi snadno ovlivnit pomocí odpovídajících vývojek od teplé černé po chladnou černou.
2. Všichni fotografové, kterým se líbil původní Agfa MCC – tedy s lomenou bílou –, pravděpodobně upřednostňují ne tak *výraznou*, chladnou brilanci a svůj Agfa pravděpodobně vyvolávali spíše směrem k teplé černé a jistě by si již v dobách Agfy přáli u originálu polomatný, *sametový povrch*. Mnozí z těchto fotografů proto jistě, stejně jako já, používali také Forte/ADOX Polywarmton v matné barvě chamois nebo Orientals VC – Warmton s *polomatným* povrchem, který působí nádherně sametově.
Ať už ten povrch nazýváš jakkoli, kdo zná tyto dva papíry, ví, co mám na mysli.
3. Pokud tedy chystáš vydat dvě verze s identickou (Agfa MCC) emulzí, ale u druhé bude *pouze* zabarven papírový tón Agfa, což je samo o sobě náročné a nákladné, proč pak nepřidat i odpovídající povrch (pokud je to technicky a finančně přijatelné)? Všichni zástupci, od chladných, brilantních, lesklých až po teplé, sametově matné, by pak mohli pracovat se stejnou emulzí. A jak jsi již řekl, nový, bílý ADOX MCC by lépe ladil s PE, takže by se druhá verze klidně mohla více od PE lišit. Jistě existují i další argumenty, ale myslím, že jsem zde zmínil ty nejdůležitější body.
Mimochodem, aby mě nikdo nepochopil špatně, nejde o vytvoření nové emulze, ale o vlastnosti tónu papíru a povrchu, které vycházejí z *emulze Agfa*! Cokoli jiného by byla úplně jiná historie.
S pozdravem
Lothar
Rotti
Ahoj Mirko,
děkuji za odpověď.
Na litografii používám některé z papírů, které jsi zmínil, a v zásadě jsem s nimi spokojený (i když ztráta Polywarmtonu mě mrzí nejvíc :-(
Kentona se také dobře lith-printuje; Ilford MGW však ne.
Výhodou lith-capable papíru MCC by bylo, že by se s jedním papírem dalo pokrýt (téměř) všechno. Navíc se dá velmi dobře tónovat.
Zvláštní je, že starý papír MCC, který jsem měl (krátce před krachem Agfy), byl zcela lith-capable. Asi to bude záležet na nosiči, když je emulze identická.
S pozdravem
Markus
MirkoBoeddecker
Děkujeme vám za vaše angažované a fundované příspěvky.
Samozřejmě by bylo nejlepší vyrábět papír tak, aby splňoval všechna přání. Tím by se dosáhlo co nejširšího pokrytí trhu a jistě by se tak dosáhlo i maximálního obratu a zisku.
Bohužel se však některé vlastnosti vzájemně vylučují.
Povrch a zbarvení:
Z technického hlediska není povrchová úprava jistě žádný problém a v každém případě je také v plánu. Uvidíme, zda to bude přesně ten starý matný papír Agfa.
U všech těchto otázek bychom vždy pečlivě zvažovali poměr mezi užitkem a nákladem. Proto bylo také jasné, že první metry čtvereční papíru budou vyrobeny na čistě bílém školním kartonu. To se nyní až do druhé fáze testování osvědčilo a nyní čekáme na první výrobu.
Po prvním úspěšném odlitku MCC, čistě bílém, lesklém, a vyhodnocení následných prodejních úspěchů přijde pravděpodobně jako další čistě bílý, matný a poté „Agfa krémový“ lesklý a matný.
Podle současného stavu poznání se to jeví jako technicky proveditelné a finančně přijatelné.
Lith-capable tisknutelnost:
Co se týče rozdílů v lith-capable tisknutelnosti posledních výrobních kampaní Agfy, bohužel se domnívám, že se jedná o vlastnosti, které se vzájemně vylučují. Aniž bych to nyní podrobně testoval v sériích pokusů, předpokládám souvislost mezi stabilizátory a lith-capable tisknutelností.
Problémy se skladovatelností dřívějších variant MCC jsou známé, jejich odstranění mělo nejvyšší prioritu, a proto to byly také rozhodující změny v posledních šaržích až po naši nejnovější šarži. V naší nejnovější šarži jsme na MCC aplikovali nejnovější poznatky z technologie barevných filmů. To je snadno proveditelné, protože se jedná převážně o emulzi chloridu stříbrného (stejně jako emulze barevných filmů).
Tento papír je nyní nejstabilnějším MCC, jaký byl kdy vyroben. To je velký úspěch. Obávám se, že aby byl lith-capable, museli bychom to zase vzít zpět.
Pokud vůbec, dokázal bych si to představit pouze jako speciální odlitek „Lithemulsion“.
Oddělení emulzí by bylo technicky proveditelné, protože stabilizátory se přidávají až později v průběhu výroby.
S pozdravem,
Mirko
EugenMezei
Mimochodem bych rád poznamenal, že neplánujeme nechat MCC potáhnout v České republice ani v Chorvatsku.
Ale v Rumunsku?
Eugen
MirkoBoeddecker
Bývalá továrna Konika v Târgu Mureș (Azomures) podle mých informací vyrábí už jen zemědělské chemikálie.
Fohar v Bulharsku byl také zlikvidován a Slavich nezvládá čtyřsměnný provoz.
Pro MCC se emulze vyrábějí v Leverkusenu a lití probíhá ve staré Evropě.
To jen pro ty, kterým se toto rozdělení jeví jako důležité.
S pozdravem,
Mirko
EugenMezei
Mirko,
moje poznámka o Rumunsku byla spíš jen tak mimochodem, možná to mělo být vtipné, ale upřímně řečeno jsem o tom moc nepřemýšlel, prostě mě to napadlo. Podívej se ale níže:
Bývalá továrna Konika v Tirgu Mures (Azomures) podle mých informací vyrábí už jen zemědělské chemikálie.
Fohar v Bulharsku byl také zlikvidován a Slavich nezvládá 4 směny.
Azomures před pár lety skutečně zastavila výrobu fotografických materiálů, alespoň oficiálně. Zajímavé ale je, že právě v tom samém městě v současné době působí Fomamures. Kdo by si hned nevzpomenul, že Foma znovu zprovoznila staré výrobní linky. Pokud si dobře vzpomínám, i na jejich stránkách se píše, že tam nějaká souvislost je.
V Neumarktu se tedy opět vyrábí kompletní sortiment (papíry, filmy, rentgenový materiál).
Mimochodem, byla v tom dříve zapojena Konica? Pokud vím, licence na barevné filmy (možná i černobílé) byla zakoupena od nikdy nespecifikovaného japonského výrobce a poté se vyráběly vlastními silami.
Eugen
MirkoBoeddecker
Eugene,
nedokážu si představit, že by Foma v Rumunsku něco potahovala.
Co se potahování týče, mají v Hradci dostatečné kapacity.
Možná tam nechávají něco (rentgenové filmy) kompletovat. To by se mohlo vyplatit kvůli rozdílu v mzdách.
Azo koupila kompletní továrnu na filmy Konica a získala licenci na tuto technologii.
Bohužel však byla závislá na kontrole surovin v Japonsku. V polovině 80. let, když ještě měla originální suroviny z první dodávky, se na místní trhy dostalo několik šarží s opravdu „legendární“ kvalitou.
Bohužel se to poměrně rychle relativizovalo, když začali používat vlastní suroviny, a bez silné ruky to po pádu zdi na vlastních nohou nakonec šlo dost vratce.
Konikovy balicí stroje se na trhu objevily již v roce 2001.
K těmto výrobcům patřila tehdy i společnost Foma.
Víc toho nevím a informace mám také z druhé ruky.
S pozdravem,
Mirko
WolfgangMoersch
Ahoj Markusi,
Kdybychom chtěli nějak změnit litografickou vhodnost papíru, bohužel by to nešlo bez toho, aniž bychom změnili i celkové vlastnosti papíru.
Pokud by se na straně poptávky vyvinul znatelný trend směrem k lith-capable papírům, nebyl by problém vyrobit jako druhý produkt skutečný lith paper.
Mirko
Změnit vlastnosti papíru by při současné dosažené kvalitě byl naprostý nesmysl.
Neměli bychom si kazit den před večerem – nebo co mě zajímá moje včerejší žvanění. Pokud je chemické složení správné, lze aktuální šarži změkčit pro lith-print. Stačí jen trochu jinak namíchat vývojku, s pár kapkami „E“ to pak vyjde. Jakmile bude papír k dispozici, bude SE5 standardně obsahovat přísadu E.
Zdravím
wm[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Gast
Jako uživatel filmu Kodak Polymax se těším na nový MCC.
Kdybych si mohl něco přát, rád bych měl něco jako Ilford MG Cooltone v barytovém provedení.
Ale byl bych spokojený už jen s tím, kdybych za 10 let vůbec ještě sehnal barytový papír!
S pozdravem
Wolfgang
skahde
Analogový svět po apokalypse. V důsledku blíže nespecifikované katastrofy se zásoby barytového papíru na světě tenčí. Všude vládne chaos a bezpráví, Agfa-MCC má větší cenu než zlato. Ulice ovládají digitální gangy. V zpustošených městech jsou vraždy a přepadení na ulici na denním pořádku. Neústupní zastánci analogové fotografie, neméně brutální, vedou téměř beznadějnou válku proti marodérům a rockerským gangům. (Volně podle Mad Maxe).
Kdy už konečně přijde spasitel? Moje zásoby Agfa-MCC jsou už zatraceně malé, Forte je úplně pryč. Ten mezikrok přes Fomabrom, Varycon nebo cokoliv jiného jsem si vlastně chtěl ušetřit...
Mnoho pozdravů
Stefan :D