orwograph
Cześć!
Wczoraj w sklepie zauważyłem, że na półkach znów pojawił się film Agfa APX 100 KB – w modnym opakowaniu Agfaphoto, z terminem przydatności do 2010 roku. Czy to nowa partia, czy znowu sprzedaje się „stary” materiał z jakiejś masy upadłościowej? Na opakowaniu widnieje napis „made in EU” – jakie fabryki filmów w ogóle jeszcze istnieją w UE?
Peter.
MirkoBoeddecker
Istnieje firma założona przez trzech byłych pracowników Agfy.
W tamtym czasie wykupili oni największą partię surowca i zapewnili sobie licencje na nazwę marki od AgfaPhoto Holding.
Teoretycznie materiał ten powinien nadal być prawdziwym materiałem Agfa, ponieważ wszystkie klisze typu pancake 100, które są nadal dostępne na rynku, są datowane na 2010 rok, a według moich informacji w obiegu jest ich wciąż wystarczająco dużo. Różnica w opakowaniu wynika z tego, że nowe opakowania muszą być zgodne z licencją marki, ponieważ zostały wyprodukowane po ogłoszeniu upadłości.
Napis „made in EU” może mieć wiele przyczyn. Po pierwsze, UE chce zlikwidować oznaczenie „made in Germany” (i kto wie, ile opakowań wyprodukowano na zapas), a ponadto pakowanie z pewnością odbyło się gdzieś w UE, a nie już w Windhagen (ponieważ tam już nic nie ma).
Ponieważ surowiec z likwidacji był z pewnością bardzo tani, pakowanie było prawdopodobnie droższe niż sam film, a zatem zgodnie z prawem na opakowaniu powinno znajdować się oznaczenie „made in EU”.
Mniej prawdopodobny jest przypadek, że wszystkie kasety APX zostały zużyte, a teraz w opakowaniach APX znajduje się inny film. Z punktu widzenia prawa znaków towarowych byłoby to możliwe, ale jak dotąd nie słyszałem o niczym podobnym. W razie wątpliwości należałoby to sprawdzić.
Pozdrawiam,
Mirko