Mam instrukcję firmy Agfa dotyczącą receptury nr 501. Czy istnieje rozcieńczenie Twojej kąpieli, które mniej więcej jej odpowiada?
Tak, przy rozcieńczeniu +4 części wody efekt powinien być podobny, przy czym mój wybielacz powinien działać nieco szybciej, ponieważ zawartość bromku jest wyższa.
W praktyce jest to zbyt mocne do tonowania pośredniego z użyciem Viradonu – dotyczy to oczywiście również receptury 501 – ponieważ nie powinno dojść do prześwietlenia. Aby móc kontrolować proces wybielania na oko, należy stosować większe rozcieńczenie: BL501 1+1 do 1+4 – w tym przypadku odpowiednio więcej.
W drugiej części mojego poradnika dotyczącego tonowania siarkowego opisano działanie tonerów polisulfidowych. MT4 Siena nie różni się zbytnio od Viradonu. Jeśli mają być wybielone tylko światła i górne półcienie, wystarczą czasy od 20 do 60 sekund przy rozcieńczeniu 1+20 do 1+40.
Odcień zależy nie tylko od rozcieńczenia wybielacza i tonera. Papiery o ciepłych odcieniach tonują się na kolorowo nawet bez wybielacza, natomiast emulsje o chłodniejszych odcieniach wymagają czasem wybielacza, aby uzyskać kolorowy ton lub aby uwidocznić wcześniej wykonane tonowanie bezpośrednie. Viradon, podobnie jak wszystkie tonery polisulfidowe, tonuje metaliczne srebro i sól srebra, nawet jeśli nie zawsze wiąże się to z wyraźną zmianą koloru na każdym papierze. W takich przypadkach powstaje wprawdzie srebro siarkowe, a odbitka jest „zabezpieczona”, jednak działanie tonera jest widoczne optycznie jedynie poprzez wzrost gęstości. Jeśli po tonowaniu wybielimy papier o dużej zawartości srebra i „ziarnistości”, taki jak ADOX Fine Print, wówczas widoczny staje się stopień przemiany w srebro siarkowe. Odbitki, które wcześniej były całkowicie tonowane, prawie nie tracą gęstości, a ton jest ciemnobrązowy; po krótszym tonowaniu pojawia się jasny, kolorowy ton przy zmniejszeniu gęstości.
Jeśli przed tonowaniem przeprowadza się wybielanie, niezależnie od rozcieńczenia tonera, w wybielonych obszarach niemal natychmiast pojawia się intensywny odcień, a wraz z wydłużaniem się czasu tonowania toner dociera również do (tylko słabo wybielonych) cieni – widocznych w mniejszym lub większym stopniu, w zależności od użytego papieru.
Pozdrawiam
, wm