huehnerhose
Ahoj,
loni jsem si koupil láhev APH09 a moc jsem ji nepoužíval... včera jsem ji zase vzal do ruky a nějak vypadá, že je trochu vyboulená a na dotek je velmi tuhá... když na ni trochu zatlačím, praská to a mám pocit, že se na stěnách láhve usadila emulze „něčeho“ – ještě jsem neměl příležitost tu věc prostě vylít a podívat se, jestli tam něco plave...
Jak dlouho by to mělo vydržet? Láhev jsem uzavřel pod ochrannou atmosférou, ale nemyslím si, že to nutně zabrání krystalizaci „něčeho“...
Pokud by tam opravdu něco plavalo, můžu to prostě za tepla rozmíchat a pak to znovu použít?
Moc děkuji předem...
FrankJBeckmann
Ahoj,
APH09 by měl vydržet několik desítek let. Pokud se v něm vznášejí drobné kousky, je dobré je případně vyfiltrovat, aby se nepřilepily na film. Pokud jen leží na dně láhve, můžeš je klidně ignorovat.
cfb_de
Ahoj,
navíc: ty nejlevnější LDPE láhve, které se dnes bohužel z ekologických a cenových důvodů*] používají, jsou všechno jiné než trvanlivé.
Dobře: levnější by bylo plnění do láhví Aponorm. Ale který spotřebitel by chtěl mít své vývojky v (velmi vhodných!) láhvích s logem lékárny na vrchu?
R09/RODINAL (ano, i RODINAL v plastové láhvi!) je nádherným příkladem toho, že moderní „ekologické“ obaly *snižují* trvanlivost svého obsahu o několik desítek let.
Starý RODINAL v hnědé borosilikátové láhvi od Größera (včetně říšského orla na banderolce) přežil s voskovaným korkem >50 let na půdě. Spotřeboval jsem ho a prázdnou láhev (už se nejedná o přepravu nebezpečného zboží, jak jsem věděl od akce s odesláním čerstvého RODINALu na Filipíny) jsem pak se ziskem prodal sběrateli v USA.
Můj RODINAL, který jsem výhodně koupil z výprodeje Agfy (ještě předtím, než tam Stapelfeld nosil tu tvrdou čepici), je také v borosilikátových lahvích s voskovaným korkem a šelakem kolem. Co bylo dobré v roce 1941, nemůže být špatné v roce 2005. A když to pak ještě doma můžete přelít do inertní nádoby... vyhrajete dvakrát. Moje další objednávka Rodinalu proběhne pravděpodobně v roce 2030, do té doby bude receptura dávno zveřejněna.
Tím jsem o několik sekund oddálil bankrot Agfy a o pár centů zvýšil cenu za závod ve Vaihingenu :-) To rád přiznávám.
S pozdravem,
Franz
*] LDPE láhve jsou pro výrobce na první pohled skutečně levnější. Pokud se však podíváme na celý procesní řetězec potřebný pro inertní plnění, situace se kvůli nedostatečné vakuové pevnosti rychle mění. Díky oddělení controllingu nám naše hobby uměle prodražuje. Díky ERP systémům, jako je SAP, již žádný výrobce nemůže stanovit cenu za produkt v rámci celého procesního řetězce, ale pouze na základě všech nákladových míst/PSP prvků/účtovacích pravidel zapojených do procesu výroby produktu. Nákladová místa „výroba“, „nákup obalů“, „nákup chemických surovin“, „plnění“, „expedice“ i „řízení obav zákazníků“ se dnes bohužel posuzují odděleně a ne ve smyslu produktové přidané hodnoty.
Ve skutečnosti je však jednorázová láhev z LDPE ekologičtější než skleněná láhev: ropa se *nejprve* využije k výrobě produktu a *poté* se spálí. Odpadají tak přepravy prázdných obalů s obrovskou hmotností i enormní energetická náročnost na temperování taveniny recyklovaného skla.
Domácí skleněnou láhev je nejlepší dále používat doma. Například k naplnění další zakoupené dávky RODINALU. Ani logo lékárny na víčku při tom nevadí. A skutečně, vhodné laboratorní láhve s víčkem Aponorm v lékárně jsou opravdu cenově dostupné, výhodné a levné. Litrová láhev stojí i tady v Sindelfingenu méně než dvě výměnné známky.
huehnerhose
Skvělé, díky... bál jsem se, že se tam usadí něco „důležitého“ a já bych tu lahvičku (i s obsahem) mohl vyhodit... to by mě rozbrečelo, protože jsem si APH09 zrovna pořídil, protože slibuje dlouhou trvanlivost :ph34r: (Stejně jako roztok Diafine, co stojí vedle)
Tak to se asi zase posadím s filtračním papírem, nálevkou a Aponormem :D
Pozdrav
Sebastian