WernerKoelbl
V aktuálním katalogu je v nabídce několik druhů papírů ADOX: Easy print classic, Fine Print vario classic, Nuance, Polywarmtone...
Kromě barytu, PE a pevné gradace by mě zajímaly rozdíly, pokud vůbec nějaké existují. U všech produktů je uveden téměř identický popis: „... se vyznačuje velmi dobrým rozlišením tónů a slabou hloubkou...“, což vůbec nevystihuje příslušné vlastnosti papíru.
Přitom velkou silnou stránkou FOTOIMPEXU je právě popis produktů, který nepřevzává bez kritického posouzení údaje výrobce, ale poskytuje zcela praktické rady a doporučení k produktům a uvádí, k čemu se hodí a k čemu ne. Považuji za nejlepší obchodní nápad vůbec, aby byl katalog koncipován nejen jako katalog zboží, ale také jako poradenský katalog, a přál bych si, aby byly prezentace produktů ještě výstižnější a kritičtější. To prodeji nijak neškodí, ale naopak ho podporuje. (např. Lauche & Maas)
Katalog musí být napsán tak, aby si na jedné straně 17letý začátečník v laboratoři mohl s pomocí správných rad sestavit pořádnou základní výbavu a na druhé straně aby starý matador dostal tolik podnětů, že si řekne: „Ach, to teď přece vyzkouším...!“
monochrom také píše hodně, ale málo k věci a působí jako kopie manufactum.
Všichni ostatní, např. Brenner, se zdržují jakéhokoli vlastního názoru (což je chyba) nebo na internet vkládají pouze ceníky. Tam bych nikdy nenakupoval.
Ale to je teď úplně jiné téma.
Vlastně jsem se chtěl jen dozvědět něco o vlastnostech jednotlivých papírů.
MirkoBoeddecker
Ahoj Wernere,
ten postřeh se mi moc líbí a přesně tak by to mělo být.
U většiny produktů se nám to (myslím) podařilo, ale u papíru je to opravdu složité.
Pokud se všechny papíry vloží do neutrální vývojky a vyvolají se při správném osvětlení a po správnou dobu, rozdíly nejsou na první pohled téměř rozeznatelné.
Teprve zkušené oko něco „vidí“. Vyjádřit tento rozdíl slovy je téměř nemožné, musíš to vidět na vlastní oči. Proto je naše odpověď od určitého bodu bohužel téměř vždy: „Kup si malé balení obou papírů a vyzkoušej, který se ti líbí víc!“
Těch několik objektivních a zřetelných rozdílů se vlastně omezuje na:
PE nebo baryt
Teplý nebo studený tón
Multigrade nebo pevná gradace
Rozsah gradace (např. od 0 do 6 nebo jen od 2 do 4)
Maximální černota
Citlivost
Odolnost proti ochrannému světlu
Snažil jsem se tyto rozdíly zdůraznit, pokud jsou viditelné.
Pro katalog by bylo užitečné, kdybys svou otázku zopakoval s ohledem na parametry, o kterých bys chtěl být informován.
Pak se pokusím odpovědět něčím jiným než: Musíš to vyzkoušet.
Bohužel to ale opravdu často nejde jinak. Vkusy se liší a jde zde hlavně o vkus a méně o objektivní rozdíly.
S pozdravem,
Mirko
kugelfisch
Ahoj,
existuje nějaký seznam papírů, které jsou lith-capable?
S pozdravem
Alex
cfb_de
Existuje vlastně nějaký seznam, které papíry jsou „lith-capable“?
U Tima Rudmana, kde jinde?
Tim Rudmanova domovská stránka
S pozdravem,
Franz
WernerKoelbl
Díky za odpověď!
Vzorky: Myslím, že to je nejlepší řešení.
Mimochodem:
Vaše akce na poštovné se mi moc líbí. Neustále přemýšlím, co bych ještě mohla potřebovat.
A: Váš výplňový materiál do zásilek je čím dál lepší. Dřív jste měli jeden, ve kterém byl celý obsah zboží pokrytý jemným hnědým prachem, který se kvůli přilnavosti dal odstranit jen umytím pod tekoucí vodou. To šlo u plastových nádob, ale všechno ostatní se muselo vysávat vysavačem.
Teď je to mnohem lepší. I tak ale vaše zásilky nikdy nevybaluji v laboratoři, ale vždy venku na čerstvém vzduchu.
S pozdravem!