MirkoBoeddecker
Udělali jsme další krok vpřed: Zkušební odlitek dopadl skvěle a nyní můžeme začít sestavovat první vzorové balíčky pro testovací akci.
Pokud vše půjde podle plánu, budeme připraveni k odeslání přibližně za 2 týdny.
V příštích dnech obdrží všichni dosud přihlášení účastníci testování potvrzovací e-mail.
Kdo by ještě chtěl pomoci s testováním papíru, může se přihlásit na adrese: mccproject@ADOX.de
Papír ještě není zcela vytvrzený. Fotografické vlastnosti má, ale nesmí se sušit na lisu (jinak se přilepí na plátno).
Kdo chce vyzkoušet sušení za tepla, musí si jeden list schovat a může to zkusit až za 6 týdnů.
S pozdravem,
Mirko
PeterVolkmar
Ahoj Mirko,
neměl by se nejprve nalít MCP?
V jakých velikostech jsou testovací papírky k dispozici?
Jaké „požadavky“ musí testovací papírky splňovat?
S pozdravem Peter
MirkoBoeddecker
Ahoj Petere,
MCP je první papír, který jde do „skutečné“ výroby.
Pro testování používáme vzorky ze třetí fáze testování.
Nejprve se surové emulze testují jednotlivě na malých vzorcích (první fáze), poté následuje první kompletní nanášení vrstev na brousicí stroj (druhá fáze). Pokud do té doby vše proběhlo v pořádku, simuluje se výroba na menším stroji (šířka 24 cm). To už je pak opravdu jako „ve skutečnosti“, z role na roli (odvíjení a navíjení) s průběžným sušením. V této fázi musí vše sedět, např. viskozita, rychlost lití a parametry, které se nastavují na sušících stanicích. Co zde nefunguje, nebude fungovat ani na velkém lití stroji.
Vzorkové archy, které nyní odesíláme, pocházejí z tohoto (úspěšného) zkušebního běhu.
Budou mít rozměry přibližně 20 x 25 cm. Původně jsme chtěli nechat na nich okraj výlisku (aby si to člověk mohl prohlédnout), ale vnější rozměry musí být menší než formát Maxibrief (kvůli poštovnému), proto se může stát, že okraj bude oříznut.
Vzhledem k tomu, že celosvětový zájem o MCC byl podstatně větší než o MCP, zasíláme vzorky pro průzkum trhu jako MCC. Jelikož kapacita stroje byla omezená (čas, který nám byl k dispozici), museli jsme se rozhodnout pro jednu z těchto dvou variant. MCP bylo sice také testováno, ale získaný materiál stačí pouze pro naše vlastní analýzy. Většinu času jsme věnovali „výrobě“ MCC (2000 metrů o šířce 24 cm včetně odlitkového okraje).
V září proběhne první „skutečný“ velkoformátový odlitek MCP o šířce 1,05 metru.
Kdo by ještě chtěl pomoci s důkladným „testováním“ nového papíru, ať prosím pošle e-mail na: [email=mccproject@adox.de]mccproject@adox.de[/email] s krátkou větou, proč je pro to kvalifikovaný (např. dlouholetý uživatel). Nezapomeňte prosím uvést doručovací adresu.
Papír poskytujeme zdarma, přiložena bude pouze faktura za poštovné s laskavou prosbou o její uhrazení přes PayPal nebo bankovním převodem. Je to takzvaný „symbolický poplatek“, protože jeden list z takovéto výroby stojí mnohonásobně více než běžně vyrobený list.
Samozřejmě se těšíme na co nejobsáhlejší zpětnou vazbu.
Ke každé zásilce bude přiložen také dotazník.
V laboratoři jsou vzorky z měřicího hlediska identické s originálem.
Ale kdo ví, co se stane, když bývalý buddhistický mnich, který konvertoval ke katolicismu, na Sicílii za úplňku pověsí na sušení v lehkém mořském vánku obrazy s náboženskými motivy, které předtím namočil do svěcené vody míchané proti směru hodinových ručiček a prošel je svou vlastnoručně žvýkanou Amidolovou vývojkou (proces, který tak provádí od roku 1964 beze změny v naprosté odloučenosti na papíru Agfa) – když krátce před svítáním s chvějící se rukou přiblíží svou lucernu poháněnou vlastnoručně lisovaným mandlovým olejem, aby si je prohlédl (...v pozadí vyděšeně zakřičí racek...)....zda papír v blikajícím světle obstojí před přísným soudem mistra..... to nás zajímá :unsure:
Chápete, o co jde.....
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ale kdo ví, co se stane, když bývalý buddhistický mnich, který konvertoval ke katolicismu, pověsí na Sicílii za úplňku v mírném mořském vánku k sušení obrazy s náboženskými motivy, které předtím namočil do svěcené vody míchané proti směru hodinových ručiček a projel je vlastnoručně namíchanou vývojkou Amidolovou (proces, který tak provádí od roku 1964 beze změny v naprosté odloučenosti na papíře Agfa) – když krátce před svítáním s chvějící se rukou přiblíží svou lucernu poháněnou vlastnoručně lisovaným mandlovým olejem, aby si je prohlédl (...v pozadí vyděšeně zakřičí racek...)....zda papír v blikajícím světle obstojí před přísným soudem mistra..... to nás zajímá
Mirko,
to má literární kvalitu :-)
Hned ti pošlu e-mail.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Franzi,
děkuji za tvůj e-mail.
To s tónováním je velmi dobrý návrh.
Právě proto to děláme.
Chemické procesy se někdy u mnoha organických složek špatně kalkulují a u fotochemických produktů to platí dvojnásob.
Opravdu hledáme co nejrozmanitější uživatele, kteří provádějí ty nejneobvyklejší procesy, abychom mohli ověřit rozdíly a provést srovnání toho, co funguje lépe a co hůře.
Výše zmíněný příběh je samozřejmě přehnaný, ale na straně uživatelů jsou znalosti o chemických souvislostech často nahrazovány zkušenostmi (zjištěnými pokusem a omylem) a tito lidé samozřejmě musí umět s papírem dobře pracovat.
Proto tento široce rozložený „terénní test“ s beta vzorky.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
dnes mi přišla od vás taková obálka :-)
Kolik listů je uvnitř a v jakém formátu? Když mi to řekneš, promyslím si svůj testovací program ještě před otevřením krabičky (mimochodem: její design se mi líbí!).
Navíc mi chybí informace, kam mám převést poštovné. Takže jste to vzali na sebe :-)
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Ahoj Franti,
je tam 5 listů o rozměrech 18 x 24 cm. Balení proběhlo ručně, takže rozměry se mohou o pár milimetrů lišit.
Všichni dosavadní účastníci si dali tu práci a napsali pár řádků, a proto jsme všechny náklady hradili my.
S pozdravem,
Mirko
orwograph
Ahoj!
Minulý týden jsem obdržel papír MCC a dnes v noci jsem provedl test. Celkově jsem s tímto papírem docela spokojený, mám však pár připomínek. Musím podotknout, že neznám originální Agfa MCC; vlastně jsem dosud nezpracovával žádný multigrade barytový papír, pouze PE multigrade a pevně gradovaný barytový papír od Agfy a ORWO.
Při zpracování mě hned pozitivně zaujal rychlý, téměř PE-podobný vývoj obrazu. To samozřejmě může být i tím, že papír je nový a zbytek barytových papírů, které jsem dosud zpracovával, měl za sebou minimálně 20 let... Velmi se mi líbily také syté maximální černé tóny a lesk, který papír získává i bez otravného vysoušení na vysoký lesk.
Za něco, na co si musím zvyknout, však považuji kontrast, protože při zpracování jsem musel sáhnout hlavně po filtrech 0 až 2 – filtr 0 jsem dosud nikdy nepoužil, protože by to u mnou dosud používaného Kodaku Polymax vždy vedlo k příliš mdlým výsledkům. MCC tedy zřejmě pracuje výrazně tvrději než Polymax, to mohu alespoň říci.
Druhá věc mi padla do oka při sušení v lisu. Jak jsem již zmínil, sušil jsem papír v přirozeném lesku proti plátnu lisu a nakonec na něm přilnul docela pevně, to znamená, že po vysušení na papíru ulpělo mnoho chmýří – dá se sice částečně, ale celkově poměrně těžko setřít měkkým hadříkem. Papíry ORWO, které obvykle používám, se na plátně lepí znatelně méně, a vlákna jsou tedy méně početná a dají se u nich také mnohem snáze odstranit.
Určitě nejsem profesionál, už vůbec ne, co se týče barytu, ale to, co jsem popsal, je můj první dojem. Celkově mi tento papír dal chuť na víc a možná, že ostatní lidé sdílejí mé názory, pak by Leverkusen-Bad Saarow mohl ještě trochu vylepšit emulzi.
Je už vlastně předvídatelné, v jakém cenovém segmentu se tento produkt bude pohybovat? Ve srovnání s Ilford Multigrade-Baryt nad nebo pod?
Zatím mnoho pozdravů,
Peter.
Andreas_23
Ahoj Mirko,
pomalu mi dochází PE papír. Vyplatí se počkat na váš MCP? Zhruba v říjnu/listopadu bych potřeboval doplnit zásoby.
S pozdravem,
Andreas
MirkoBoeddecker
Ahoj Andreasi,
máme ještě velké zásoby filmu Agfa PE (kromě produktů jiných dodavatelů).
Naše výroba filmu MCP bohužel může začít až tehdy, až budou tyto zásoby k dispozici alespoň v neúplném sortimentu.
Nikdo nebude kupovat nový ADOX MCP, když může dostat Agfa MCP za poloviční cenu.
Proto nové master role pravděpodobně nejprve uskladníme a s konfekcionací začneme později, až se objeví první mezery ve formátech.
Na harmonogramu pro MCC se zatím nic nezměnilo. Zde je plánovaný start výroby v květnu/červnu 2008.
S pozdravem,
Mirko
Andreas_23
Ahoj Andreasi,
máme ještě velké množství filmu Agfa PE (kromě jiných dodavatelů).
Ahoj Mirko,
no, 13 x 18 už zřejmě nemáte (alespoň to není v katalogu). Čekací dobu si asi zkrátím pár baleními Ilford MG IV, to je také dobrý papír a u vás příjemně levný.
S pozdravem,
Andreas
ThomasLoos
Ahoj Mirko!
Četl jsem na stránkách Aphog, že je ještě k dispozici papír MCC k vyzkoušení. Rád bych si ho také vzal, protože jsem se toho poprvé nezúčastnil. Nemohu však na uvedenou e-mailovou adresu odeslat zprávu, vždy se mi zobrazí jen chybová hlášení.
S pozdravem Thomas
MirkoBoeddecker
stačí poslat na adresu info@fotoimpex.de
S pozdravem,
Mirko