SamuliSchielke
Je v tom stejné složení jako v Agfa Sistan? (Pokud se nemýlím, jde hlavně o rhodanid draselný jako stabilizátor stříbra a ještě něco jako smáčedlo)
S pozdravem
Samuli
cfb_de
To zní správně. Rhodanid draselný a vhodné povrchově aktivní činidlo. Kdybych k tomu měl k dispozici bezpečnostní listy (což by vlastně měl), dalo by se na tvou otázku odpovědět přímo.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Ahoj Samuli,
ano, je to tak. Ovšem v jiné, optimalizované koncentraci a navíc s ještě něčím navíc.
Když jsme začali tento produkt vyvíjet, museli jsme konstatovat, že náš vzorek jiného produktu (který měl být nahrazen, protože měl být podle výrobce stažen z trhu) nebyl opravdu účinný.
Pod xenonovým světlem vybledly obrázky ošetřené tímto produktem dokonce rychleji než ty neošetřené :unsure:
Následně jsme pro ADOSTAB zcela nově otestovali optimální hodnotu účinné látky (účinnost byla viditelná a měřitelná, ale ještě nedošlo ke změně tónové hodnoty, což bylo zjištěno pomocí testovacích sérií a vizuální kontroly za denního světla s následným ozářením xenonem).
Tisky ošetřené přípravkem ADOSTAB v současné koncentraci vykazovaly výrazně lepší stabilitu při dlouhodobém ozáření intenzivním xenonovým světlem.
Vývoj produktu trval více než rok a půl... také kvůli dlouhodobým testům.
Proč náš vzorek toho druhého produktu působil tak špatně, nevíme. Předpokládáme kolísání kvality surovin (v poslední době by to nebylo poprvé).
Měli jsme však k dispozici už jen jednu láhev, protože v té době (prosinec 2005) už nebylo co koupit.
Podle našich testů by však bylo možné použít podstatně vyšší koncentraci tohoto produktu, aniž by to mělo negativní vliv na výsledný obraz, a pak by jistě byla zajištěna i výrazně lepší účinnost.
Píšu to všechno, protože mě zajímá, jaké máte zkušenosti s obrazovými stabilizátory.
Zpochybnil nebo testoval vůbec někdo někdy jejich účinnost?
Bylo by zajímavé vědět, zda je nutné tuto metodu neustále kontrolovat, nebo zda se v zásadě lze na její účinnost spolehnout.
To by samozřejmě platilo i pro náš produkt.
Při selektivním tónování je vidět změna tónové hodnoty. Tam je jasné, kdy došlo k chemické reakci a kdy ne.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
nejprve: „Klobouk dolů!“ za tvé vynikající formulace týkající se „2005“, „produktu“ a „již není k dispozici“! Číst něco takového je opravdu zábava, a to myslím vážně.
K otázce kontroly během výroby: Ano, u roztoků s obsahem rhodanidu to může být nutné. Zaprvé je kvalita suroviny u stupně čistoty „pro foto“ nebo „technická“ skutečně vystavena větším výkyvům (tj. lze očekávat obsah až -20 %), zadruhé je tato látka velmi oblíbená u našich milých jednobuněčných přátel – tedy žlukne už v pytli ve skladu výrobních závodů.
Teprve ve spojení se stříbrnými ionty je pak dostatečně jedovatý, aby ho tyto potvůrky nechaly na pokoji a konzervační účinek pro fotografii se projevil.
Než se nyní nezkušení čtenáři začnou bát: fotografie se stále smí dotýkat. Člověk to může klidně udělat a baktericidní účinek pochází z „přírodního“ fotografického stříbra zcela obyčejné černobílé fotografie. U barevných fotografií se dříve kvůli nedostatku fotografického stříbra používal formalin (alias „Stabi-Bad“), ale od té doby, co to už není povoleno (a z nákladových^H^H^H^H^H^Hekologických důvodů se upouští i od řádného promývání), už to také nevydrží.
S pozdravem,
Franz
SamuliSchielke
To je ale skvělá věc! ADOSTAB si přidám do své příští objednávky, tím spíš, že mi mezitím došly zásoby toho produktu, který jsem právě nejmenoval.
Nikdy jsem nezkoušel, jestli se trvanlivost opravdu zlepšila, ale spoléhal jsem na údaje výrobce – nicméně v něm začnu namáčet své výtisky teprve asi rok, a tak rychle ten rozdíl asi nepoznám...
S pozdravem
Samuli