Z klapkových fotoaparátů, které jsem dosud měl v rukou, jsou z mechanického hlediska zdaleka nejstabilnější Ikonta a Nettar. To považuji u klapkových fotoaparátů za nesmírně důležité, u mnoha z nich se například viklá přední klapka a pak nelze pořídit snímky s dostatečnou ostrostí. Tuto skutečnost nemohu dost zdůraznit. Doporučil bych tedy Ikontu nebo Nettar s objektivem Tessar. U nich také nevznikají žádné problémy s měchy. Fotím ale také s Bessa66 (Skopar) a Jsolette (Apotar). Vždy záleží na individuálním stavu. Mnohé jsou prostě ošoupané. Na stabilitu (mé) 6x9 Nettar ale zdaleka nedosahují. Myslím si, že Skopary jsou Tessarům minimálně rovnocenné. Poválečný Color-Skopar byl dokonce s výjimkou IR rozsahu apochromaticky korigován. U obou je však rozhodující čisté sklo a správné seřízení.
€
Starší sklopné hledáčky mi ostatně přijdou mnohem příjemnější než téměř vždy příliš malé „dírkové“ hledáčky.
€
Prontor nebo Compur je podle mého názoru jedno, pokud fungují. Ani Rapid-Compure nejsou při měření rychlejší než 1/350, i když je na nich uvedeno 1/400 nebo 1/500. Prontor má vždy samospoušť, u Compuru někdy ano, někdy ne. Já mám raději Prontory. Oba je dneska skoro vždycky musíte vyčistit, stejně jako objektivy, pokud už to není hotovo. Pak ještě znovu nastavit zaostření na nekonečno a nic už nebrání radosti z fotografování. Kdo si na to netroufá, může rovnou počítat s dalšími padesáti až sto eur za servis.
€
Jako příslušenství se hodí dálkoměr, který se nasazuje nebo jednoduše drží v ruce; zde mi nejlépe vyhovují Voigtländery, které se dají snadno nastavit zvenku pomocí rýhované šroubky. Pak lze pořizovat snímky s vysokou ostrostí i v blízkém rozsahu při otevřené cloně. Měřítka vzdálenosti jsou mimochodem zaměřena na vzdálenost od přední hrany objektivu.
€
Příklad s Bessa66, neantireflexním Skoparem a Voigtländer E-Messer:
https://www.flickr.com/photos/imagesfrugales/4972512552/in/photostream
Je to jen malý obrázek, ale v originále je vidět každá póra na kůži.