bengt
Dobrý den,
má někdo zkušenosti s používáním Jobo CPA2 pro vyvolávání barevných i černobílých filmů?
Nejvíc se obávám kontaminace – máte nějaké tipy, jak čistit procesor mezi jednotlivými cykly? Měl bych používat samostatné válce a bubny?
Černobílé filmy jsem ještě nezkoušel, takže pokud má někdo tipy na doby vyvolávání, byl bych velmi vděčný.
Používám hlavně filmy Foma 135 a 120, které vyvolávám podle tabulky FOTOIMPEX s roztokem ATM49 v poměru 1+1 a 2minutovým předmácháním.
S pozdravem: Bengt Karlsson
MirkoBoeddecker
Ahoj Bengte,
už několik let používám stejné bubny pro všechny procesy a zatím jsem neměl žádné problémy.
Samozřejmě jsem používal různé skladovací láhve, ale sud musí ve všech procesech projít alkalickým vývojkem, kyselým zastavovačem, kyselým ustalovačem a oplachovou vodou s finálním oplachem. Společnost Jobo proto zvolila plasty s nejlepší chemickou odolností. Sudy vždy dobře umyjte a vše by mělo být v pořádku.
S pozdravem,
Mirko
bengt
Ahoj Mirko, děkuji za pomoc!
Mám ještě pár otázek, s nimiž by mi možná mohlš ty nebo někdo jiný pomoci:
Mám nádrž pro svůj Cpa2, ve které mohu vyvolat maximálně 8 filmů formátu 120 nebo 7 filmů formátu 135 najednou:
Abych mohl vyvolat tolik filmů, musím použít neředěný roztok ATM49, nebo existuje způsob, jak ho použít zředěný?
Pokud musím použít zásobní roztok pro +5 filmů, je možné vypočítat výchozí bod pro moje doby vyvolávání, když vezmu v úvahu, že bych měl prodloužit dobu vyvolávání o 1 minutu od 5. filmu?
Budou filmy vypadat jinak v zásobním roztoku ve srovnání s poměrem 1+1? (Líbí se mi, jak vypadají v poměru 1+1 :D )
Dostal jsem tip, že pro filmy Foma bych měl použít vývojku Rollei High Speed. Myslím, že by to vyřešilo problém s ředěním (1+7 nebo 1+15), ale má někdo zkušenosti s touto kombinací?
Vím, že je to spousta otázek... a předem vám děkuji za váš čas...
S pozdravem a přeji příjemný svátek Midsommers Eve!
Bengt Karlsson