ongarine
Milý Mirko,
našel jsem si hrubý překlad (pomocí Googlu) tvého oznámení o „obnovení“ výroby některých černobílých papírů a filmů, které se již nevyráběly. :D
Jelikož moje znalost němčiny je nulová, omlouvám se, ale mohl bys mi prosím stručně shrnout, jaké produkty se chystají na trh?
Zajímám se zejména o černobílé papíry, jako jsou
dříve Agfa Portriga Speed,
Polywarmton a gradovaný Fortezo.
Byl bych vám vděčný za vaši laskavost.
S pozdravem z Verony
Daniele
MirkoBoeddecker
Vážený Daniele,
produkty, které jsou v současné době ve fázi vývoje, jsou fotografické papíry shodné s papíry Agfa MCC/MCP a pro příští rok také filmy shodné s filmy Agfa APX.
Papíry již postoupily do druhé fáze testování, která se uskuteční v červenci.
Zájemci z řad fotografů si mohou zažádat o 5 listů vzorků zdarma, pokud jsou ochotni poskytnout zpětnou vazbu. Žádosti zasílejte na adresu mccproject(at)fotoimpex.de
Co se týče dalších dřívějších papírů Agfa, záleží to na nákladech na přizpůsobení receptur našim strojům. Pokud trh projeví dostatečný zájem, mohli bychom zahájit výzkumný projekt a na základě výsledků prvních testů se rozhodneme, zda má smysl pokračovat, či nikoli.
To vše závisí také na celkové situaci na trhu.
Zaměřujeme se na malosériovou výrobu v úzkém segmentu, abychom zajistili existenci vysoce kvalitních černobílých produktů do budoucna. V naší mikrotovárně nemůžeme ve většině případů konkurovat společnostem Kodak, Fuji, Ilford, Kentmere nebo Foma.
Budeme tedy vyrábět pouze takové produkty, které tyto společnosti nevyrábějí (již) nebo u nichž můžeme být konkurenceschopní z jiných důvodů.
Produkty Forte nebudeme vyrábět my, ale do tohoto projektu jsou zapojeny i jiné společnosti, a jakmile budou tyto nové papíry Forte opět k dispozici, budeme je samozřejmě také distribuovat.
Nemyslím si však, že se budou znovu vyrábět papíry s gradací.
Pokud máte nějaké další otázky, neváhejte se zeptat.
S pozdravem,
Mirko
ongarine
Děkuji, Mirko, za příležitost, kterou nám dáváte.
Poslal jsem e-mail projektu MCC.
Domnívám se, že specializovaný trh s černobílými produkty bude budoucností pro umělecké fotografy a tvůrce zajímavých snímků, protože tato „metoda“ se stane jednou z výrazových možností současné fotografie a přestane být pouze zavedeným způsobem pořizování komerčních fotografií.
Diskuse by mohla být delší... ale budu rád, pokud se na trhu objeví nějaké staré/nové, spolehlivé a snadno dostupné černobílé produkty.
S pozdravem
Daniele