ongarine
Drogi Mirko,
Znalazłem w Google'u przybliżone tłumaczenie Twoich ogłoszeń dotyczących „powrotu” niektórych wycofanych z produkcji papierów i filmów czarno-białych. :D
Ponieważ moja znajomość języka niemieckiego jest bliska zeru, przepraszam, ale czy mógłbyś tutaj krótko podsumować, na jakim etapie są prace nad tymi produktami?
Szczególnie interesują mnie papiery czarno-białe, takie jak:
dawniej Agfa Portriga Speed,
Polywarmtone oraz Fortezo z gradacją.
Byłbym wdzięczny za Twoją uprzejmość.
Pozdrowienia z Werony,
Daniele
MirkoBoeddecker
Drogi Daniele,
produkty znajdujące się obecnie w fazie projektowej to papiery identyczne z Agfa MCC/MCP, a na przyszły rok – filmy identyczne z filmami Agfa APX.
Papiery są już gotowe do drugiego etapu testów, który odbędzie się w lipcu.
Zainteresowani fotografowie mogą zgłosić się po 5 arkuszy bezpłatnych próbek, jeśli w zamian wyrażą chęć przekazania opinii. Zgłoszenia należy przesyłać na adres mccproject(at)fotoimpex.de
Jeśli chodzi o inne dawne papiery Agfa, wszystko zależy od kosztów dostosowania receptur do naszego parku maszynowego. Jeśli rynek wykaże wystarczające zainteresowanie, możemy rozpocząć projekt badawczy i w zależności od wyników pierwszych testów zdecydujemy, czy warto kontynuować, czy nie.
Wszystko to zależy również od ogólnej sytuacji rynkowej.
Skupiamy się na niszowej produkcji na małą skalę, aby zapewnić dostępność wysokiej jakości produktów monochromatycznych w przyszłości. W większości przypadków nie jesteśmy w stanie konkurować w naszej mikrofabryce z takimi firmami jak Kodak, Fuji, Ilford, Kentmere czy Foma.
Dlatego będziemy wytwarzać wyłącznie te produkty, których te firmy nie produkują (już) lub w przypadku których możemy być konkurencyjni z innych powodów.
Nie będziemy ponownie produkować papierów Forte, ale w tym przedsięwzięciu biorą udział inne firmy i gdy tylko będą one ponownie dostępne, z pewnością zajmiemy się również dystrybucją tych nowych papierów Forte.
Nie sądzę jednak, aby papiery o stopniowanej czułości były ponownie produkowane.
Jeśli pozostały jakieś pytania, proszę śmiało pytać.
Z poważaniem,
Mirko
ongarine
Dziękuję Mirko za daną nam szansę.
Poprosiłem o przesłanie wiadomości e-mail do MCCproject.
Moim zdaniem niszowy rynek produktów czarno-białych będzie przyszłością dla fotografów artystycznych oraz twórców ciekawych obrazów, ponieważ ta „metoda” stanie się jednym z środków wyrazu we współczesnej fotografii, a nie tylko utartym sposobem tworzenia zdjęć komercyjnych.
Dyskusja mogłaby być dłuższa... ale cieszę się, jeśli na rynku pojawią się stare/nowe, niezawodne i łatwo dostępne produkty do fotografii czarno-białej.
Z poważaniem
Daniele