chriwurz
Ahoj,
nedávno jsem vyzkoušel papír Kentmere Warmtone Fine Grain – opravdu prvotřídní papír –, který jsem vyvolal ve vývojce Fomatol PW Warmtone, respektive v N113. Byl jsem však velmi překvapen a zklamán, když jsem při selenovém tonování (Kodak RST) zjistil, že tento papír nevykazuje žádnou reakci (ve smyslu změny barevného odstínu), a to ani při poměru 1:3 a přibližně 10minutové expozici v selenové lázni. Má někdo podobnou zkušenost nebo vysvětlení? Myslím, že jsem někde četl něco o „dobrých tonovacích vlastnostech“.
S pozdravem
Christian
zensusa
Ahoj Christiane,
zde je pár obecných poznámek k selenovému tonování, možná ti to v zásadě pomůže.
Působení selenového tonéru umožňuje především cílené zvýšení hustoty ve stínových partiích. Přitom se nejprve mění vysoké hustoty stříbra. Tento proces je zcela nezávislý na ředění a teplotě tonéru.
Někteří lidé také používají selenový toner ke zvýšení archivní stálosti, ačkoli pro tento účel jsou podstatně účinnější zlaté a sírové tonery a Sistan.
Co se týče tvého překvapení a zklamání ohledně změny barevného tónu (...nulová reakce...) u papíru Kentmere Warton, mohu říci následující:
Změny tónu obrazu při selenovém tónování závisí především na emulzi papíru (teplá chlorbromsрібná emulze nebo neutrální/studená bromsрібná emulze) a na přísadách. Rovněž použitá vývojka hraje roli, kterou nelze podceňovat.
Všechny papíry lze změnit selenovým tónováním!
Papíry s chladným/neutrálním tónem se tónují podstatně pomaleji než papíry s teplým tónem a změna tónu obrazu je většinou jen velmi slabá.
To platí i při použití silných tónovacích roztoků a dlouhé době tónování. Rozdíly ve změně lze většinou zjistit pouze při přímém srovnání s neupravenou zvětšeninou.
Skutečné papíry s teplým tónem se naopak tonují velmi rychle s výraznou změnou tónu obrazu, a to i při použití řidších tonerů!
Papír Kentmere fine print VC-WT je, pokud vím, vlastně papír s neutrálním tónem (bromostříbrný papír) s obarveným podkladem (Kentmere dříve nazýval tento odstín, pokud se nemýlím, jantarovým); tedy ne chlorbromsilverový papír jako, bohužel to teď asi musíme říci, legendární papír Forte Polywarmton. V souladu s tím papír Kentmere Warmton na selenové tónování nereaguje jako skutečný papír s teplými tóny, ale pouze jako papír s chladnými tóny, tj. smíšeně; – ale reaguje!
Doufám, že ti tato poznámka trochu pomohla.
Níže uvádíme oficiální informace od společnosti Kentmere ohledně obecné tonovatelnosti papírů Kentmere selenem:
Kodak Rapid Selenium Toner
Z kreativního hlediska jsou nejvhodnějšími motivy pro low-key snímky vyžadující nejintenzivnější černé tóny, přičemž střední tóny získávají fialovo-hnědý odstín, např. malebné krajiny. Nejintenzivnějších výsledků je dosaženo s papírem Kentona; vynikajících výsledků lze dosáhnout mírným přetiskem, tonováním a následným lehkým odbělením vybraných světlých míst.
Kodak Rapid Selenium Toner je nejpraktičtější a nejbezpečnější způsob, jak tento proces provést. Vzhledem k toxicitě surovin nedoporučujeme vyrábět tento produkt z chemikálií.
Používejte jako tonér v jedné lázni v ředění 1 díl tonéru na 3–19 dílů vody.
Tonování selenem je jedním z nejobecněji přijímaných způsobů, jak zlepšit trvanlivost tisku. Selenový toner použitý v ředění 1 + 20 nebo vyšším může zlepšit trvanlivost obrazu, aniž by výrazně změnil jeho barvu.
Rychlý selenový toner Kodak je kompatibilní se všemi papíry Kentmere, výsledky se budou lišit v závislosti na typu emulze.
Selénový tonér zpočátku mírně ochladí tón obrazu, poté přechází do jemného fialového tónu; delší doba tonování (až 20 minut) může zvýraznit fialově hnědý tón. Emulze typu chlorbromidu, Kentona a Art Classic, vykazují výraznější změnu barvy obrazu směrem k fialově hnědé.
S pozdravem
Lothar
SamuliSchielke
Zkus Kentonu, má skvělé tónovací vlastnosti. S použitím teplých tónů, trochou bělení a tónovacím roztokem v poměru 1:10 z toho papíru dostaneš dokonce i červené odstíny.