chriwurz
Witam,
Niedawno wypróbowałem papier Kentmere Warmtone Fine Grain – naprawdę szlachetny papier – wywołany w wywoływaczu Fomatol PW Warmtone lub w N113. Byłem jednak bardzo zaskoczony i rozczarowany, gdy podczas tonowania selenowego (Kodak RST) stwierdziłem, że papier ten nie wykazuje żadnej reakcji (w sensie zmiany odcienia), nawet przy proporcji 1:3 i około 10-minutowym czasie przebywania w kąpieli selenowej. Czy ktoś miał podobne doświadczenia lub ma na to jakieś wyjaśnienie? Wydaje mi się, że gdzieś czytałem o „dobrych właściwościach tonujących”.
Pozdrawiam
Christian
zensusa
Cześć Christian,
oto kilka ogólnych wskazówek dotyczących tonowania selenowego, może okażą się dla Ciebie pomocne.
Działanie tonera selenowego pozwala przede wszystkim na celowe zwiększenie gęstości w obszarach cieni. W tym procesie najpierw zmieniają się wysokie gęstości srebra. Proces ten jest całkowicie niezależny od rozcieńczenia i temperatury tonera.
Niektórzy używają tonowania selenowego do zwiększenia trwałości archiwalnej, chociaż w tym celu znacznie skuteczniejsze są tonery złote, siarkowe oraz Sistan.
Jeśli chodzi o Twoje zaskoczenie i rozczarowanie zmianą odcienia (brak reakcji...) na papierze Kentmere Warton, mogę powiedzieć, co następuje:
Zmiany odcienia obrazu podczas tonowania selenowego zależą przede wszystkim od emulsji papieru (emulsja chloro-bromosrebrna o ciepłym odcieniu lub emulsja bromosrebrna o neutralnym/zimnym odcieniu), a także od dodatków. Również użyty wywoływacz odgrywa rolę, której nie należy lekceważyć.
Wszystkie papiery można modyfikować za pomocą tonowania selenowego!
Papiery o tonie zimnym/neutralnym tonują znacznie wolniej niż papiery o tonie ciepłym, a zmiana odcienia obrazu jest zazwyczaj bardzo niewielka.
Dotyczy to również gęstych toników i długiego czasu tonowania. Różnice w zakresie zmiany można zazwyczaj dostrzec tylko w bezpośrednim porównaniu z nieobrobionym odbitkiem.
Natomiast prawdziwe papiery o ciepłym odcieniu tonują się bardzo szybko, z wyraźną zmianą odcienia obrazu, nawet przy cieńszych tonerach!
Papier Kentmere fine print VC-WT jest, o ile mi wiadomo, w rzeczywistości papierem o neutralnym odcieniu (papier bromosrebrny) z barwionym podkładem (Kentmere nazywało ten odcień, jak sądzę, Amber); a więc nie jest to papier bromowo-srebrowy z chlorem, jak ten, niestety trzeba to teraz powiedzieć, legendarny papier Forte Polywarmtone. W związku z tym papier Kentmere Warmton nie reaguje na tonowanie selenem tak jak prawdziwy papier o ciepłej tonacji, a jedynie jak papier o chłodnej tonacji, tj. mieszanie; – ale reaguje!
Mam nadzieję, że ta wskazówka była dla Ciebie pomocna.
Poniżej znajduje się oficjalna informacja firmy Kentmere dotycząca ogólnej tonowalności selenem papierów Kentmere:
Kodak Rapid Selenium Toner
Pod względem kreatywnym, motywy o niskim kontraście wymagające najbardziej intensywnej czerni, z półcieniami nabierającymi fioletowo-brązowego odcienia, najlepiej sprawdzają się np. w przypadku pejzaży malarskich. Najbardziej intensywne rezultaty osiąga się na papierze Kentona; wspaniałe efekty można uzyskać poprzez lekkie nadrukowanie, tonowanie, a następnie delikatne wybielenie wybranych jasnych obszarów.
Tonik selenowy Kodak Rapid jest najbardziej praktycznym i bezpiecznym sposobem przeprowadzenia tego procesu. Ze względu na toksyczność surowców nie zalecamy przygotowywania tego produktu z podstawowych substancji chemicznych.
Stosować jako tonik jednokąpielowy w rozcieńczeniu 1 część toniku na 3–19 części wody.
Tonowanie selenem jest jednym z najbardziej powszechnie akceptowanych sposobów poprawy trwałości odbitki. Toner selenowy stosowany w rozcieńczeniu 1 + 20 lub większym może poprawić trwałość obrazu bez znaczącej zmiany jego koloru.
Toner selenowy Kodak Rapid działa z wszystkimi papierami Kentmere, a wyniki będą się różnić w zależności od rodzaju emulsji.
Tonik selenowy początkowo nieznacznie ochładza odcień obrazu, a następnie przechodzi w subtelny odcień fioletowy; dłuższe czasy tonowania (do 20 minut) mogą wzmocnić fioletowo-brązowy odcień. Emulsje typu chloro-bromowego, Kentona i Art Classic, wykazują bardziej znaczącą zmianę koloru obrazu w kierunku fioletowo-brązowego.
Pozdrawiam
Lothar
SamuliSchielke
Wybierz papier Kentona, ma świetne właściwości tonujące. Dzięki uzyskaniu ciepłych odcieni, niewielkiemu rozjaśnieniu i tonowi rozcieńczonemu w proporcji 1:10 z tego papieru można uzyskać nawet odcienie czerwieni.
chriwurz
Cześć Lothar, Samuli,
bardzo dziękuję za wasze wypowiedzi – bardzo mi pomogły.
Pozdrawiam serdecznie
Christian