Chupacabra Ahoj milá komunito, na eBayi jsem si vydražil fotoaparát Flexaret VI b Automat. Trochu tápu, jak se to nastavuje. Bohužel na internetu nemůžu najít žádný návod v němčině, proto se vás ptám: Na pravé straně objektivu mám stupnici od 3 do 18 a k tomu dvě posuvné kolíčky. Co tím nastavuji? Děkuji a zdravím Kai
Urnes Můj Flexaret má jinou závěrku. Ale u tvého Prontoru bys měl být schopen nastavit clonu a čas závěrky pomocí páček. Teď můžeš otočením na SCALE 3–18 nastavit orientační hodnoty. Změříš tedy efektivní expozici a nastavíš ji na SCALE. Clona a čas pak budou správně nastaveny. Tak nějak by to mělo fungovat. Abych to mohl říct přesně, musel bych si tu závěrku prohlédnout. S pozdravem Sven.
Lichtjahr Ahoj Kai, zde najdeš pomoc: € http://www.butkus.org/chinon/flexaret/flexaret_vii/flexaret_vii.htm € Návod k použití je sice určen pro model Flexaret VII, ale oba „kolíky“ jsou popsány i zde. € S pozdravem, Edi
jonny Velmi důležité: U starých modelů Prontor SVS NIKDY nepoužívejte předspoušť (samospoušť); je velmi pravděpodobné, že tím zničíte závěrku!