Chupacabra Witajcie, Kupiłem na aukcji Flexaret VI b Automat. Nie bardzo wiem, jak korzystać z tych wszystkich opcji ustawień. Niestety nie mogę znaleźć w sieci instrukcji w języku niemieckim, więc mam do was pytanie: Po prawej stronie obiektywu mam skalę od 3 do 18 oraz dwa suwaki do przesuwania. Co za pomocą nich reguluję? Dziękuję i pozdrawiam Kai
Urnes Mój Flexaret ma inną migawkę. Ale w twoim Prontorze powinieneś móc ustawić przysłonę i czas naświetlania za pomocą dźwigni. Teraz możesz ustawić orientacyjne wartości, obracając pokrętło w zakresie 3–18. Mierzysz więc rzeczywistą wartość ekspozycji i wpisujesz ją na SCALE. Przysłona i czas naświetlania będą wtedy odpowiednio ustawione. Tak mniej więcej powinno to działać. Musiałbym jednak obejrzeć migawkę, żeby powiedzieć to dokładnie. Pozdrawiam, Sven.
Lichtjahr Cześć Kai, tutaj znajdziesz pomoc: € http://www.butkus.org/chinon/flexaret/flexaret_vii/flexaret_vii.htm € Instrukcja obsługi dotyczy wprawdzie aparatu Flexaret VII, ale opisano w niej również te dwa „szpilki”. € Pozdrawiam, Edi
jonny Bardzo ważne: w przypadku starych modeli Prontor SVS NIGDY nie używaj mechanizmu samowyzwalacza; istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w ten sposób zniszczysz migawkę!